Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yapan uzmanların birey-örgüt uyumları ile bireysel kariyer planlamaları arasındaki ilişkilerin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Analysis the relationships between person-organization fit and career planing for the experts working in the Ministry of Youth and Sports with different variants
  1. Tez No: 590726
  2. Yazar: GÜLŞİN KOÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ONAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, İşletme, Public Administration, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birey-Örgüt Uyumu, Kariyer Planlaması, Uzman Kadrosu, Person-Organization Fit, Career Planning, Expert Staff
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı; Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda görev yapan uzmanların birey-örgüt uyumları ile bireysel kariyer planlamaları arasındaki ilişkilerin unvan, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, mezun olunan bölüm, mezun olunan okul, mesleki deneyim süresi, kurumdaki çalışma süresi, gelir düzeyi, yabancı dil düzeyi ve kuruma giriş şekilleri açısından incelenmesidir. Araştırmada veriler, Bakanlık merkez ve Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde, Spor Hizmetleri Uzman Yardımcısı, Uzman, Sportif Eğitim Uzmanı, Spor Eğitim Uzmanı (sözleşmeli) unvanında görev yapan 176 kişiden anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak Netemeyer Boles, MacKee ve MacMurrian (1997) tarafından geliştirilen“Birey-Örgüt Uyumu Ölçeği' ile Şahin (2007) tarafından geliştirilen ”Kariyer Planlama Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. İki grup arasındaki farkı bağımsız t testi, ikiden fazla grup ortalamalarında karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Ortalamaları arasında fark yaratan grubu bulmak için ise Bonferroni ikili karşılaştırma yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, uzman kadrosunda görev yapan personelin birey-örgüt uyumları ile kariyer planlamaları arasında pozitif yönde olumlu bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte; analiz sonuçları incelendiğinde unvan, çalışma süresi, yabancı dil sınavı ve sözlü mülakat sınavı değişkenine göre birey-örgüt uyumu ve kariyer planlamasının farklılaştığı görülmektedir. Yaş, mezun olunan bölüm, mesleki deneyim, gelir durumu ve yabancı dil seviyesi değişkenlerinde ise birey-örgüt uyumunun bağlı değişkenine göre farklılaştığı ancak kariyer planlamasında ise değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the relationship between person-organization fit and career planning regarding title gender, age, marital status, education background, work experience, way of acceptance to the institution and the level of foreign language, for the experts working at the Ministry of Youth and Sports. In the research, data is collected via survey from 176 people who work as Experts, Physical Education Experts, Athletics Training Experts and Sports Services Assistant Specialists either in Ankara the Ministry and in Youth Services and Sports Provincial Directorate. In the research“Person-organization Fit Scale”developed by Netmeyer, Boles, MacKee ve MacMurrian (1997) and“Career Planning Scale”by Sahin (2007) are used as measurement tools. The data collected from the research is analysed by SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences) for Windows. In the evaluation of data, defining statistical methods such as numbers, percentage, avarage and standart deviation are used. T-test is used between two groups and singular variant analysis is used for groups which are more than two. To find the group which shows the difference among the avarage points, Bonferroni double check method is used. In addition, the relationship between the variants is tested by correlation analysis. As a result of the research there has been found a positive correlation between person-organization fit and career planing for those who work as experts. Besides, by the analysis results it is seen that, person –organization fit and career planing have some differences regarding the variants of title, year of experience, foreign language exams and face to face interviews. For the variants of age, department of graduation , work experience, level of income and level of foreign language, it is seen that they have difference concerning the dependent variant of person-organization fit. However, for the career planing there is no meaninful statistical difference between the variants.