COVID-19 sürecinde müzik öğretmenlerinin ve müzisyenlerin karşılaştıkları mesleki sorunların incelenmesi
Examining the professional problems encountered by music teachers and music performers in the COVID-19 process
- Tez No: 795616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Müzikİcracısı, MüzikÖğretmeni, Pandemi, Covid19, Music Performer, Music Teacher, Pandemic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmapandemi sürecinde müzik öğretmenleri ve müzik icracılarının karşılaştıkları mesleki, ekonomik, psikolojik ve sosyal problemlerin incelenmesi amaçlamıştır. Bu etkiyi inceleyebilmek için ise Covid-19 sürecinde müzik öğretmenleri ve müzisyenlerin karşılaştıkları problemlerin incelenmesine yönelik nitel araştırma desenlerinden yorumlayıcı fenomenoloji yöntemi ile odaklanılmıştır. Görüşmeler 20 müzik icracısı ve 20 müzik öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde Covid-19 pandemisürecinde karşılaşılan problemlerin farklı iki meslek grupları arasında, mesleki problemlerkonusunda detaylı bilgi edinebilmek amacıyla araştırmacı tarafındanoluşturulmuş olan açıkuçlu“Görüşme Soruları”kullanılmıştır. Yapılan görüşmeler daha sonrasında analiz edilebilmek amacıyla, katılımcıların izni alınarak, ses kaydına alınmış ve kayıtlar deşifre edilmiştir. MAXQDA-22 programıyla gerçekleştirilen analiz sonucunda "Ekonomik Etkiler, Sosyal Etkiler, Psikolojik etkiler ve Mesleki Etkilerolmak üzere4 ana başlık ortaya çıkmıştır.Müzik öğretmenlerinin ek ders ücretlerini alamaması ve ek gelir getiren işlerinin bitmesi sonucundaki ekonomik problemleri dile getirilmiş, müzik öğretmenlerinin uzaktan eğitim için kullandıkları programların donanım ve yazılım açısından müzik dersi kazanımlarını öğrenciye edindirebilmek adına yetersiz kaldığı gözlemlenmiş, müzik öğretmenlerinin sosyal ve psikolojik açıdan yaşadığı olumsuzluklar ele alınmıştır. Araştırmanın diğer meslek kolu olan müzik icracılarının tam kapanma sonrasında getirilen yasaklarla birlikte tüm gelir kaynaklarının kaybetmesi sonucunda gelişen ekonomik sorunların diğer alt başlıkları nasıl etkilendiğini bu meslek kolunun devlet tarafından tanınıp korumacı bir politika uygulanmamasınınsonuçları gözlemlenmektedir.Çalışmanın bulguları tartışma ve öneriler bölümünde tartışılmış, yorumlanmış ve son olarak alana katkılarıyla birlikte önerilere yer verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the professional, economic, psychological and social problems faced by music teachers and music performers during the pandemic. In order to examine this effect, it was focused on the interpretative phenomenology method which is one of the qualitative research designs. In connection with this, some interviews were done. The Interviews were conducted with 20 music performers and 20 music teachers. In the interviews, open-ended“Interview Questions”created by the researcher were used in order to obtain detailed information about the profession related problems encountered in these two different occupational groups during the Covid-19 pandemic. To be analyzed later, the interviews were audio recorded and deciphered with the permission of the participants. As a result of the analysis carried out with the MAXQDA-22 program, four main titles stood out: "Economic Impacts, Social Impacts, Psychological Impacts and Professional Impacts. The economic problems of music teachers as a result of not being able to receive additional course fees and the ending of other jobs that bring additional income have been mentioned; it has been observed that the programs used by music teachers for distance education are insufficient in terms of hardware and software to provide the students with the learning outcomes of music lessons. For the other professions of the research, it is observed how the other sub-headings of the economic problems, which developed as a result of the loss of all income sources with the bans of music performances, imposed after the full closure and how this profession is not recognized by the state and a protective policy is not implemented. The findings of the study were discussed and interpreted in the discussion and suggestions section, and finally, the study was completed by giving place to suggestions along with their contributions to the field.