65 yaş üstü kalça kırığı cerrahisi planlanan hastalarda monosit/HDL oranının 1. ay ve 6. aydaki mortalite üzerine prediktif değerinin prospektif olarak araştırılması
Researching predictive value of monocyte to HİGH density lipoprotein ratio in first and sixth month mortality of hip fracture surgery above 65 ages prospectively
- Tez No: 795668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN CİHAN DÜLGEROĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kalça kırığı, mortalite, monosit/HDL oranı, nötrofil/HDL oranı, hemoglobin/RDW oranı, Hip fracture, mortality, monocyte to HDL ratio, neutrophil to HDL ratio, haemoglobin to RDW ratio
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: 65 yaş üstü kalça kırıklarında mortaliteye etki edebilecek parametrelerin araştırılması ve monosit/HDL oranının kalça kırıklarında mortalite üzerine prediktif değerinin prospektif olarak araştırılması. Gereç ve Yöntem: KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi kliniğine18.01.2022-31.07.2022 tarihleri arasında cerrahi amacıyla yatırılan hastalardan alınan demografik veriler, kalça kırığı ile ilgili veriler ve laboratuvar verilerinin, oluşturulan mortalite grupları arasında farkın istatistiksel olarak araştırılması. Bulgular: Çalışmaya 129 hasta (erkek=46, kadın=83) dahil edilmiştir. İstatistiksel analizde mortalite grupları ile cerrahi işlem, yatış ile operasyon arası geçen süre, monosit/lenfosit oranı, crp/albümin oranı, anemi durumu, RDW değeri, hemoglobin/RDW oranı, nötrofil/HDL oranı, monosit/HDL oranı parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Erken dönem mortalite için oluşturulan kesim noktalarının monosit/HDL oranı (MHO) için, kesim noktasının üstünde değer alan hastaların 49 kat daha mortal seyredebileceği, nötrofil/HDL oranı (NHO) için oluşturulan kesim noktasının üstünde değer alan hastaların 4 kat daha mortal olabileceği görüldü. İlk altı ay için oluşturulan mortalite gruplarında belirlenen kesim noktalarının hemoglobin/HDL oranı (HRO) için, kesim noktasının altında değer alan hastaların 2,5 kat daha mortal olabileceği, nötrofil/HDL oranı (NHO) kesim noktasının üstünde değer alan hastaların 3 kat daha mortal olabileceği, monosit/HDL oranı (MHO) için oluşturulan kesim noktasının üstünde değer alan hastaların 7 kat daha mortal olabileceği görüldü. Sonuçlar: Kalça kırıklarında hemoglobin/RDW oranı, nötrofil/HDL oranı, monosit/HDL oranlarınınmortaliteyi öngörmede kullanılabilecek yeni parametreler olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is investigating the parameters that would affect the mortality and monocyte to high density lipoprotein (HDL) ratio's predictive value of mortality in hip fractures above the age of sixty five, prospectively. Material and Method: Patients who applied to Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Research and Education Hospital between 18.01.2022 and 31.07.2022 and hospitalized with the purpose of surgey were admitted to this study. Demographic variables, datas associated with hip fracture and laboratory values were compared statistically between formed mortality groups. Results: 129 patients were included to this study (46 male and 83 female). Between mortality groups and surgical procedure; duration from hospitalization to surgery, monocyte to lymphocyte ratio, CRP to albümin ratio, anemia, RDW value, haemoglobin to RDW ratio, neutrophil to HDL ratio and monocyte to HDL ratio were statistically different. In early term mortality, patients who had values above formed cut point of monocyte to HDL ratio (MHR) had 49 times higher risk of mortality and four times higher for neutrophil to HDL ratio (NHR). In six month mortality groups, patients who had values above formed cut point of haemoglobin to HDL ratio were 2,5 times mortal, 3 times higher for NHR and 7 times higher for MHR. Conclusion: We concluded that haemoglobin to RDW ratio, NHR and MHR are novel parameters that could predict the mortality in hip fractures.