Akıllı şehirler'de enerji verimliliği
Energy efficiency in the smart cities
- Tez No: 795762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehir, Enerji Verimliliği, İklim Değişikliği, Yenilenemez Enerji, Yenilenebilir Enerji, Smart City, Energy Efficiency, Climate Change, Non-Renewable Energy, Renewable Energy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma kapsamında enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak için öncelikle akıllı şehir konsepti kullanılarak ve teknolojiden yararlanılarak Türkiye'de ve Dünya'da uygulanmış proje örnekleri değerlendirilmiştir. Çalışmada akıllı şehir tanımından başlamak üzere akıllı şehir bileşenlerine, dünyada genel olarak üretilen ve tüketilen enerji kaynaklarına ve COVİD-19 sürecinde enerji tüketimindeki değişiklikler ve etkilere kısaca değinilmiştir. Sanayi Devrimi'ne uzanan ve fosil kaynakların yakılmasıyla birlikte atmosfere salınan sera gazların miktarının artması sonucunda iklim değişikliği ve küresel ısınmanın büyük ölçüde tetiklendiği tespit edilmiştir. Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için yenilenemez enerjiden yenilenebilir ve temiz enerji kullanımına ağırılık vererek küresel ısınmanın kısmen azaltılabileceği tahmin edilmektedir. Literatür incelemesi yöntemi çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra araştırmada döküman incelemesi metodu kullanarak BP, IEA, NASA, NOAA ve EM-DAT'ın yayımladığı iklim değişikliğinin etkileri ve enerji verileri incelenmiştir. Türkiye ve Dünya'da akıllı şehirler kapsamında kullanılan teknolojiler, stratejiler ve uygulanmış olan projelerden alınan sonuçlara göre çevre, ulaşım, altyapı, sağlık, güvenlik gibi alanlarda toplanmış olan veriler yoluyla doğru ve gerçek zamanlı karar vermekte bir ilerleme kaydedildiği görülmektedir. Devletler kendi enerji ihtiyaçlarının daha az fosil yakıt ve daha fazla temiz enerjiden elde edilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik politikalar izlemektedirler. Sonuç olarak akıllı şehirler yaklaşımı çerçevesinde çeşitli sensörlerin kullanılmasıyla enerji kayıplarının önlenmesi, anlık müdahele, enerji talebinden fazla üretim yapılmaması, iklim şartlarına göre dizayn yapılması gibi hem enerji verimliliğinin sağlanması hem de küresel ısınmanın ve atmosfere salınan emisyonların azaltılması ve önlenmesine yardımcı olunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, first of all, the examples of projects implemented in Turkey and in the World by using the smart city concept and making use of technology were evaluated in order to ensure energy efficiency and sustainability. Definition of a smart city, the components of a smart city, generally produced and consumed energy resources over the world, and changes and effects in energy consumption during the COVID-19 are briefly mentioned. Dating back to the Industrial Revolution the burning of fossil resources and realization of greenhouse gases into the atmosphere has drastically increased and as a result of this climate change or global warming is found to be triggered. The effects of global warming could have been reduced by focusing on the use of renewable and clean energy instead of non-renewable energy use. In addition to the studies carried out within the framework of the literature review method, the effects of climate change and energy data published by BP, IEA, NASA, NOAA and EM-DAT were examined by using the document review method in the research. According to the results obtained by the technologies, strategies and projects implemented within the scope of smart cities in Turkey and in the world, it is seen that progress has been made in making correct and real-time decisions through the data collected in areas such as energy, environment, transportation, infrastructure, health and public safety. States follow policies of obtaining their own energy needs from less fossil fuels and more clean energy. As a result, within the framework of the smart cities approach, energy efficiency will be provided, as well as reduction and prevention of global warming and emissions into the atmosphere through the application of various sensors emphasize the prevention of energy losses, instantaneous intervention, production on demand, and designing according to the climatic conditions is found to be helpful.