Azîz Mahmûd Hüdâyî Dîvân-ı İlâhiyyât [54b-105b] (giriş-inceleme-metin-dizin-tıpkıbasım)
Azîz Mahmûd Hüdâyî Dîvân-i İlâhiyyât [54b-105b] ( introduction-analysis-text-index-facsimile)
- Tez No: 795779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Transkripsiyon, dizin, söz varlığı, Azîz Mahmûd Hüdâyî, Transcription, Index, Vocabulary, Azîz Mahmûd Hüdâyî
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışmada, Azîz Mahmûd Hüdâyî'nin Dîvân-ı İlâhiyyât adlı eserinin 54b-105b varakları dönemin dil özellikleri göz önünde bulundurularak transkribe edilmiş, dizini oluşturulmuş ve söz varlığı incelenmiştir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kısa bir giriş yapıldıktan sonra Azîz Mahmûd Hüdâyî ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eser 17. yüzyılın dil özellikleri göz önünde bulundurularak transkribe edilmiştir. Üçüncü bölümde eserin söz varlığı incelenmiştir. Söz varlığı Adlar, Fiiller, Sıfatlar, Zamirler, Zarflar, Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler, Deyimler, İkilemeler, Arapça ve Farsça Yapılı Tamlamalar, Ayet, Hadis, Arapça Dua, Söz Kalıpları olmak üzere toplam 11 temel başlık altında tasnif edilmiştir. Bu başlıklar altında toplam 1.678 söz varlığı tespit edilmiştir. Dördüncü bölümde ise eserin dizini oluşturulmuştur. Dizin; dizin, özel adlar dizini ve ayet, hadis, arapça dua, söz kalıpları ve dinî terimler olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Dizin bölümünde toplam 1.524 madde başı bulunmaktadır. Son olarak da incelediğimiz eserden ulaştığımız sonuçlara ve yararlandığımız kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the folios of Azîz Mahmûd Hüdâyî's Dîvân-ı İlâhiyyât (54b-105b) were transcribed, indexed and the vocabulary examined, taking into account the linguistic features. The study consists of four main parts. In the first chapter, after a short introduction, information about Aziz Mahmud Hüdâyî and his works is given. Then, an explanation was given about Dîvân-ı İlâhiyyât, which constitutes the main source of our study. In the second part, the transcription of the work was done by considering the language features. In the third chapter, the vocabulary of the work was examined. Vocabulary has been classified under 11 basic headings: nouns, verbs, adjectives, pronouns, adverbs, prepositions, conjunctions, exclamations, idioms, reduplications, Arabic and Persian Constructed Phrases, and verses. A total of 1, 714 vocabulary items were identified under these headings. In the fourth chapter, the index of the work was created. index; It consists of two parts, the directory and the special names directory. There are a total of 1, 865 entries in the index section. Finally, the results we have reached from the work we have examined and the sources we have used are given.