Kur'ân-ı Kerîm'de eleştirilen Ehl-i Kitap zihniyetinin psikososyal sebepleri
Psychosocial reasons of people of the book mentality criticized in the Qur'an
  1. Tez No: 795979
  2. Yazar: SADRETTİN UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAĞIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Ehl-i kitap, zihniyet, psikososyal, Tafsir, people of the book, mentality, psychosocial
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Müslümanlar vahyin indiği ilk günden beri Kur'ân-ı Kerim'in daha iyi anlaşılmasını sağlamak için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Onlar bu anlama çalışmaları sırasında konunun önemine göre birçok farklı yol ve yöntemle mücahede yoluna girmişlerdir. Farklılık arz eden bu anlama yöntemlerinden bir tanesi de Kur'ân'daki bazı kavram ve konuların ele alınıp incelenmesi şeklindedir. Bu metotla ele alınan kavram veya konu üzerinde yoğun bir şekilde durulmakta ve daha geniş bir şekilde incelenip değerlendirilebilmektedir.“Kur'ân-ı Kerîm'de Eleştirilen Ehl-i Kitap Zihniyetinin Psikososyal Sebepleri”adlı bu çalışmamızda“Ehl-i kitap”kavramı, daha çok konulu tefsir metoduyla incelenmiştir. Bu kavram ve muradifleri Kur'ân'da birçok yerde değişik şekillerde geçmektedir. Bu kavram incelenirken,“Ehl-i kitap”tabirinin kimleri kapsadığı ve Ehl-i kitabın zihniyet tasavvurlarına değinilecek, aynı zamanda“Ehl-i kitap”diye tabir edilen toplumun din kavramı etrafındaki psikolojik düşüncelerine yer verilecektir.“Ehl-i kitap”kavramı insanlık tarihi boyunca kaynağı vahiy olan dinlerde ve İslam öncesi dönemde de onu karşılayan ya da o görevi yerine getiren kesimlere verilen unvandır. Kaynağını vahiyden alan söz konusu dinlerin temel eserlerini ellerinde bulunduran ve bu kutsal metin veya kitaplara tabi olanlar için“Ehl-i kitap”kavramı ve muradifleri kullanılmıştır. Bu bağlamda“Kur'ân-ı Kerîm'de Eleştirilen Ehl-i Kitap Zihniyetinin Psikososyal Sebepleri”isimli çalışmamızda Ehl-i kitap konusu İslamiyet, Yahudilik ve Hıristiyanlık açısından ele alınmıştır. Aynı minvalde İslam öncesi döneme de özet bir şekilde yer verilmiştir. Çalışmada, Kur'ân'da sözü edilen“Ehl-i kitap”kavramının geçtiği yerlerde Hıristiyanlık ve Yahudilik'ten başka dini gruplardan bahsedilip bahsedilmediği de ele alınacaktır. Bu konuyu ele almamızın sebebi Müslümanlara“Ehl-i kitap”diye tabir edilen kesimin inkârında neden bu denli ısrar ettiğini göstermek ve onların yolunu takip etmekten müminleri sakındırmaktır.
Özet (Çeviri)
Since the first day of the revelation, Muslims have made various studies in order to provide a better understanding of the Qur'an. During these understanding studies, they entered the path of struggle with many different ways and methods, depending on the importance of the subject. One of these different comprehension study methods is to get hands on and examine some concepts and issues in the Qur'an. Because this method provides a little more convenience as it narrows down the working area. Thus, the concept or subject discussed can be examined and evaluated more broadly. In this study named“Psychosocial Reasons of People of the Book Mentality Criticized in the Qur'an”, the concept of“People of the Book”will be examined with the method of tafsir, mostly. This concept and its variants are mentioned in different ways in many places in the Qur'an. While examining this concept, it will be mentioned who the term“People of the Book”covers and their mentality conceptions, as well as the psychological reflections of the society called“People of the Book”around the concept of religion. The concept of“People of the Book”has been the title given to those who met or fulfilled the duty in religions whose source was revelation throughout human history and in the pre-Islamic period. The concept of“People of the Book”and its variants are used for those who have the basic works of the religions in question and are subject to these holy texts or books. In this context, while discussing our study on“Psychosocial Reasons of the People of the Book Mentality Criticized in the Qur'an”, the situation of the People of the Book in terms of Islam, Judaism and Christianity is discussed. In the same vein, the pre-Islamic period is briefly included. Since Christianity and Judaism are mentioned in the places where the concept of“People of the Book”is mentioned in the Qur'an, these concepts and whether only Christians and Jews are meant in the use of the concept of“People of the Book”in the verses are also mentioned. The reason why we deal with this issue is to show the children of the ummah why the people of the so-called“People of the Book”are so persistent in their denial and to prevent the ummah from following their path.