Ters yüz öğrenme modelinin Türk Dili ve Edebiyatı dersinde uygulanmasının akademik başarı ve tutum üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the application of flipped learning model in Turkish Language and Literature course on academic achivement and attitude
  1. Tez No: 795983
  2. Yazar: FATMA AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA KOLUKISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ters yüz öğrenme modeli, Türk dili ve edebiyatı öğretimi, akademik başarı, tutum, Ortaöğretim okulları, Ortaöğretim öğrencileri, Ters-yüz sınıf, Tutumlar, Türk dili ve edebiyatı dersi, Öğrenci tutumu, flipped learning model, Turkish language and literature teaching, academic achievement, attitude, Secondary education schools, Secondary education students, Flipped classroom, Attitudes, Turkish language and literature course, Student attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Ters Yüz Öğrenme Modeli'nin Türk dili ve edebiyatı dersinde uygulanmasının akademik başarı ve tutum üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu araştırmada, Türk dili ve edebiyatı dersi 11. sınıf tiyatro konusunun Ters Yüz Öğrenme Modelli öğretiminde başarı ve tutum değişkenleri ön-test son-test kontrol ve deney gruplu yarı deneysel araştırma deseni kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Ağrı ili Tutak ilçesi Tutak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 41 11. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın kontrol grubu öğrencilerinin sayısı 15, deney grubu öğrencilerinin sayısı ise 26'dır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; Can (2014) tarafından geliştirilen“Türk Dili ve Edebiyatı Tutum Ölçeği”ile araştırmacı tarafından hazırlanan“Akademik Başarı Testi”uygulanmıştır. Başarı testinin geçerlik ve güvenirlik hesaplamaları, ilçedeki Mehmet Şükrü Balcı Anadolu Lisesi'nde yapılan pilot uygulama ile test edilmiştir. Verilerin analizi SPSS 20. Paket programı kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca araştırma sürecinin değerlendirilmesi amacıyla, uygulama devam ederken araştırmacı tarafından uzman onayı alınarak“Öğrenci Görüş Bildirme Formu”hazırlanmıştır. Bulgular: Araştırmada kontrol ve deney gruplarının akademik başarı ve tutum ön-test son-test farkı puan ortalamaları arasında anlamlı bir değişiklik olduğu görülmüştür. Ters Yüz Öğrenme Modeli'nin öğrenci görüşleri formu uygulanarak değerlendirilmesi neticesinde modele ve sürece ilişkin olumlu görüşler elde edilmiştir. Sonuçlar: Ters Yüz Öğrenme Modeli'nin Türk dili ve edebiyatı dersinde akademik başarı ve tutuma etkisinin incelendiği çalışmada; modelin öğrencilerin akademik başarısının artmasında ve derse yönelik olumlu tutumlar geliştirmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to examine the effect of the application of the flipped learning model in Turkish language and literature course on academic achievement and attitude. Method: In this research, success and attitude variables in teaching Turkish language and literature lesson 11th grade theater with flipped learning model were examined using a quasi-experimental research design with pre-test, post-test, control and experimental groups. The study group of the research consists of 41 students on 11th grade studying at Tutak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi in Ağrı in the 2022-2023 academic year. The number of students in the control group of the study is 15, and the number of students in the experimental group is 26. As a data collection tool in the study; The Turkish Language and Literature Attitude Scale developed by Can (2014) and the achievement test prepared by the researcher were applied. The validity and reliability calculations of the achievement test were tested with a pilot application in Mehmet Şükrü Balcı Anadolu Lisesi in the district. Data analysis was done using SPSS 20. package program. In addition, in order to evaluate the research process, a student opinion form was prepared by the researcher after obtaining expert approval while the application was in progress. Findings: In the study, it was observed that there was a significant difference between the academic achievement and attitude pre-test post-test difference mean scores of the control and experimental groups. As a result of the evaluation of the flipped learning model by applying the student opinions form, positive opinions about the model and the process were obtained. Conclusions: In the study examining the effect of flipped learning model on academic achievement and attitude in Turkish language and literature course; It has been concluded that the model is effective in increasing the academic success of the students and developing positive attitudes towards the course.