Televizyon ve YouTube kanallarındaki spor programlarında etkileşimli yayıncılığın kullanım biçimlerine yönelik karşılaştırmalı analiz
Comparative analysis of uses of interactive broadcast in sports programs on television and YouTube
  1. Tez No: 796040
  2. Yazar: VEYSEL KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Yayıncılık, Spor Programları, Televizyon, YouTube, Sosyal Medya, Interactive broadcasting. Sports Programs. Television. YouTube. Social Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
“Televizyon ve YouTube Kanallarındaki Spor Programlarında Etkileşimli Yayıncılığın Kullanım Biçimlerine Yönelik Karşılaştırmalı Analiz”başlıklı tez çalışmasının ana fikri televizyon ve YouTube mecralarındaki spor programlarında etkileşimli yayıncılığın nasıl kullanıldığını ortaya koymaktır. Bunu ortaya koyabilmek adına televizyonun nasıl ortaya çıktığını ve hangi aşamalardan geçerek günümüzdeki halini aldığı araştırmada incelenmiştir. Geleneksel televizyonculuğun değişmeye başlaması ile beraber ortaya spor kanalları çıkmıştır. Belirli bir hedef kitleye yönelik yayınlar yapan bu spor programları ilk ortaya çıktığı yıllarda izleyici pasif bir şekilde yayınları takip etmekteydi. Gelişen teknoloji ile beraber yeni iletişim kanalları da ortaya çıkmıştır. Yeni yayıncılık alanı olarak görülen YouTube platformunda oluşturulan spor programları, izleyici ile etkileşim halinde olan yayıncılık anlayışını tercih etmekteydi. Etkileşimli yayıncılığın spor programlarındaki ilk örnekleri YouTube platformunda görülmüştür. Spor programlarında izleyici ile etkileşim halinde olan yayın türleri zamanla televizyondaki spor programlarında da işlenmeye başlanmıştır. Bu yayınlarda izleyici, pasiflikten sıyrılarak programlara dolaylı yoldan katılımı söz konusu olmaktadır. Araştırmada YouTube platformundan Amerikan Mutfak ve Tardini Büfe programları, televizyondan da Son Sayfa ve Spor Artı programları ele alınmıştır. Programlarda kullanılan etkileşimli yayıncılık incelenmiştir. Ayrıca televizyon ve YouTube platformlarındaki programların; program formatı, izleyici katılımı, sunum biçimleri ve izleyicinin içerik akışına etkisi incelenmiş ve karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma türlerinden olan derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu teknik ile araştırmada ele alınan programlardaki yorumcular ile bire bir görüşme yapılmıştır. Bu görüşmelerde her katılımcıya toplam 15 soru sorulmuştur. Çalışmanın sonucunda etkileşimli yayıncılık ile yapılan spor programlarında izleyici doğrudan ve dolaylı yoldan program içerisine dâhil olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The main idea of the thesis study titled“Comparative Analysis of the Uses of Interactive Broadcasting in Sports Programs on Television and YouTube Channels”is to reveal how interactive broadcasting is used in sports programs on television and YouTube channels. In order to reveal this, how television came into existence and what stages it went through were examined in the research. With the change of traditional television broadcasting, sports channels emerged. In the years when these sports programs, which broadcast for a specific target audience, they first appeared, the audience passively followed the broadcasts. Along with the developing technology, new communication channels have emerged. Sports programs created on the YouTube platform, which is seen as a new broadcasting area, preferred the broadcasting approach that interacts with the audience. The first examples of interactive broadcasting in sports programs were seen on the YouTube platform. The types of broadcasts that interact with the audience in sports programs have started to be covered in sports programs on television over time. In these broadcasts, the audience avoids passivity and indirectly participates in the programs. In the research, American Cuisine and Tardini Buffet programs on YouTube, Last Page and Spor Plus programs on television were discussed. Interactive broadcasting used in the programs has been examined. In addition, programs on television and YouTube platforms; The program format, audience participation, presentation formats and the effect of the audience on the content flow were examined and compared. In this study, in-depth interview technique, which is one of the qualitative research types, was used. With this technique, one-on-one interviews were conducted with the commentators in the programs discussed in the research. In these interviews, a total of 15 questions were asked to each participant. As a result of the study, it has been revealed that the audience is directly or indirectly involved in the sports programs made with interactive broadcasting.