Trombositten zengin fibrin ve alloplastik greft uygulamalarının tavşan kafatasında oluşturulan deneysel kemik defektlerinin iyileşmesi üzerindeki etkilerinin histolojik olarak incelenmesi
Histological examination of the effects of platelet-RİCH fibrin and alloplastic graft applications on the healing of experimental bone defects created in the rabbit skull
- Tez No: 796259
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ŞÜKÜROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Büyüme Faktörleri, Kemik Mineralizasyonu, Osseointegrasyon, Rejenerasyon, Yara İyileşmesi, Bone Mineralization, Growth Factors, Osseointegration, Regeneration, Wound Healing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, sentetik kemik greftlerinin ve trombositten zengin fibrin bazlı matrikslerin greftle kombine şekilde veya membran olarak kullanımlarının tavşan kafatasında oluşturulan kemik defektlerinin iyileşmeleri üzerindeki etkilerini histolojik olarak değerlendirmektir. Çalışmaya 12 adet Yeni Zelanda türü dişi tavşan dahil edildi. Her bir hayvanın parietal kemiğinde sekiz milimetre çapında dörder adet bikortikal deneysel defektler oluşturuldu. Birinci defekte enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (e-TZF) ile Beta Trikalsiyum Fosfat (β-TCP) esaslı kemik grefti karışımı (Grup 1), ikinci defekte geliştirilmiş trombositten zengin fibrin (g-TZF) (Grup 2), üçüncü defekte β-TCP esaslı kemik grefti (Grup 3) uygulandı; dördüncü defekt ise boş bırakıldı (kontrol grubu). Denekler rastgele iki gruba ayrılarak dördüncü ve sekizinci haftalarda sakrifiye edildi. Defekt bölgelerinden alınan kesitler histopatolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirildi. Dördüncü hafta yapılan gruplar arası analize göre Grup 1'deki osteoblastik aktivasyon ve yeni kemik matriks sentezi ortalama değerlerinin Grup 4'e kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p < 0.05). Dördüncü haftada Grup 1'deki osteosit aktivasyonunun ortalama değerinin Grup 3'e kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu gözlendi (p < 0.05). Sekizinci haftada ise Grup 3'te görülen inflamasyon derecesinin Grup 4'e göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p < 0.05). Çalışmamızda kemik defektlerinin tedavisinde sadece β-TCP greft kullanımına kıyasla; e-TZF ile kombine şekilde kullanımının daha fazla ve hızlı bir şekilde yeni kemik formasyonu sağladığı, g-TZF kullanımında ise matür komponenti daha yoğun kemik dokusu elde edildiği saptandı. Elde ettiğimiz bulgular sonucunda, rejeneratif periodontal tedavilerde TZF bazlı biyomateryallerin tek başına veya greftle birlikte kombine kullanımıyla daha başarılı sonuçların elde edilebileceği düşünülmektedir. β-TCP, e-TZF ve g-TZF'nin kemik rejenerasyonuna olan etkilerinin immünohistokimyasal ve bilgisayarlı tomografik yöntemlerle değerlendirildiği ileri çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to histological evaluate the effects of the use of synthetic bone grafts and platelet rich fibrin based matrices in combination with the graft or as a membrane on the healing of bone defects created in the rabbit skull. Twelve New Zeland female rabbits were included in the study. Four bicortical experimental defects of eight milimeters in diameter were created in the parietal bone of each animal. Bone graft mixture based on injectable-platelet rich fibrin (i-PRF) and Beta Tricalcium Phospate (β-TCP) in the first defect (Group 1), enhanced platelet rich fibrin (a-PRF) in the second defect (Group 2), β-TCP based bone in third defect graft (Group 3) was applied; the fourth defect was left blank (control group). The subjects were randomly divided into two groups and sacrificed at the fourth and eight weeks. Sections taken from the defect areas were evaluted histopathologically and histomorphometrically. According to the intergroup analysis performed at the fourth week, the mean values of osteoblastic activation and new bone matrix synthesis in Group 1 were found to be statistically significantly higher than in Group 4 (p < 0.05). In the fourth week, the mean value of osteocyte activation in Group 1 was observed to be significantly higher than in Group 3 (p < 0.05). In the eighth week, the degree of inflammation in Group 3 was found to be significantly higher than in Group 4 (p < 0.05). In our study, compared to the use of only β-TCP grafts in the treatment of bone defects; ıt was determined that the combined use of i-PRF provided more and faster new bone formation, while the use of a-PRF resulted in a more dense bone tissue with mature component. As a result of our findings, it is thought that more succesful results can be obtained with use of PRF based biomaterials alone or in combination with graft in regenerative periodontal treatments. Further studies are needed to evaluate the effects of β-TCP, i-PRF and a-PRF on bone regeneration using immunohistochemical and computed tomographic methods.