Samsun ili broyler işletmelerinde üretim maliyetlerinin analizi ile üretim ve pazarlama sorunları
  1. Tez No: 79632
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, karlılık, maliyet, Samsun, verimlilik, Broiler, cost, productivity, profitability, Samsun
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
61 ÖZET Samsun ilinde toplam 214 broyler işletmesinden tabakalı rasgele örnekleme yöntemi ile tespit edilen 40 ve özel kesime ait 18 işletmeden oluşan 5 ayrı işletme grubunda yürütülen çalışmada; işletmelerin üretim ile ilgili genel durundan, üretimde kullanılan girdilerin masraflar toplamı içindeki paylan, rantabilite rasyolan, yem ve işgücü kısmi verimlilikleri tespit edilerek değerlendirilmiştir. İşletmelerin yılda besi dönemi sayısı ortalama 5.5 olarak bulunmuştur. Civciv ölüm oranlan ortalaması yüzde 5.9 olarak bulunmuştur. Besi süreleri ortalaması 42 gün/dönem, yemden yararlanma oranlan ortalaması 1,86 olarak hesaplanmış, günlük canlı ağırlık artış ortalaması ise 43 gram/gün olarak saptanmıştır. İşletmelerde girdi unsurlannın masraflar toplamı içindeki oranlan ile ilgili yapılan çalışmada; civciv giderleri ortalama yüzde 16.4; yem giderleri ise ortalama, yüzde 63.75 olarak bulunmuştur. İşçilik giderlerinin toplam masraflar içerisindeki payı ortalama yüzde 4.2; kredi faizleri yüzde 3.5, Aşı, ilaç, dezenfeksiyon giderleri ortalama yüzde 1.8; Isıtma, aydınlatma, su giderlerinin toplam masraflar içindeki oram ortalaması yüzde 4.77 olarak bulunmuştur. Altlık giderlerinin oranı yüzde 1.1, Genel idare giderlerinin masraflar içerisindeki oranı 2.9 olarak hesaplanmıştır. Mali rantabilite rasyosu ortalama yüzde 18, ekonomik rantabilite rasyosu yüzde 20, rantabilite faktörü rasyosu ise ortalama yüzde 19 olarak bulunmuştur. İşgücü kısmi verimliliği ortalaması 205 kg.CA, yem kısmi verimliliği ise 0,598 kg. CA olarak bulunmuştur. Araştırmada işletme ölçeği büyüdükçe, civciv materyali maliyetinin masraflar toplamı içerisindeki payının nispeten yükseldiği, yem masraflarının ise işletme ölçeği ile doğru orantılı olarak arttığı, birim karkas maliyetinin işletme ölçeği arttıkça azaldığı, genel olarak işletme ölçeği büyüdükçe girdi unsurlannın daha rasyonel kullanıldığı tespit edilmiştir. İldeki işletmelerin pazarlama ve üretim konulanndaki sorunlanm aşabilmeleri için ihtisas kooperatifleri şeklinde örgütlenmelerinin yararlı olacağı sonucuna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY This study was conducted on five different groups of broiler enterprises which consisted of 18 private and 40 official enterprises. These enterprises were selected from 214 broiler enterprises by the method called“stratified random sampling”. Production status, percentage of input costs to total costs, the ratio of rantability and the partial productivity of feed and labour were determined and evaluated. The number of annual feeding period was 5,5. Average mortality ratio for chicks and average feeding time were 6,5 and 42 days recpectively. The feed consumption rate and average daily weight gain were also 1,87 and 43 g/day respectively. The percentage of input costs in total costs were; 16,4 for chick, 63,7 for feed, 4,2 for labour, 3,5 for interests of credits used, 1,8 for vaccines, drugs and disinfection materials and veterinarians, 4,7 for heating, lighting and watering and 1,1 for bedding. Financial and economic rantability ratios and the factor of rantability were 18,20 and 19 respectively. Partial productivity of labour and feed on average were 205 kg liveweight/day, and 0,59 kg live weight/kg dry material used respectively. In this study, as the scale of enterprises rose, the cost of chick and feeding material in the total costs rose. It was observed that the carcass cost rose as the size of enterprises rose and in general the bigger the size of the enterprises the more the productivity in the input use attained. It was concluded that in order to overcome the production and marketing related problems these enterprises should organize themselves under specialized cooperatives.