Edgewise ve Begg teknikleri ile tedavi edilen sınıf I vakalarda mandibula rotasyonlarının incelenmesi
Investigation of mandibular rotation pattern in class I malocclusion treated with edgewise and begg techniques
  1. Tez No: 79631
  2. Yazar: AHTER ASLANCA (DİNÇ)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÖGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf I, mandibula, rotasyon, Edgewise, Begg, Class I, mandible, rotation, Edgewise, Begg
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
86 ÖZET EDGEWISE ve BEGG TEKNİKLERİ ile TEDAVİ EDİLEN SINIF I VAKALARDA MANDİBULA ROTASYONLARININ İNCELENMESİ Bu çalışma, iskeletsel ve dental Sınıf I yapıya, normal overjet-overbite ilişkisine ve normal büyüme gelişim modeline sahip Begg ya da Edgewise mekaniği ile 4 premolar çekimli olarak tedavi edilmiş vakalarda, ortodontik tedavinin mandibulanın rotasyon modeline etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada tedavi grupları ile aynı özelliklere sahip 20 birey Kontrol grubunu (10 kız, 10 erkek), 20 birey Begg tedavi grubunu (13 kız, 7 erkek) ve 20 birey Edgewise tedavi grubunu (10 kız, 10 erkek) oluşturmuştur. Büyüme-gelişim ve ortodontik tedavinin iskeletsel ve dentoalveoler yapılara etkileri“Yapısal Çakıştırma Yöntemi”ile değerlendirilmiştir. Referans düzlemi olarak Downs okluzal düzlemine Sella noktasından paralel çizilerek oluşturulan düzlem (Horizontal Referans Düzlemi) ve bu düzleme Sella noktasından dik inilerek oluşturulan düzlem (Vertikal Referans Düzlemi) kullanılmıştır, istatistik değerlendirme için Eşleştirilmiş t testi, Varyans analizi, Duncan testi ve Korelasyon testlerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, tedavi ve gözlem periyodu sonunda Kontrol grubunda önemli düzeyde anterior mandibula rotasyonu; istatistik olarak önem seviyesine ulaşmamakla birlikte Begg tedavi grubunda anterior mandibula rotasyonuna, Edgewise tedavi grubunda ise posterior mandibula rotasyonuna meyil belirlenmiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında her iki tedavi grubunda da mandibuladaki anterior rotasyonun engellendiği ve posterior rotasyon olduğu izlenmiştir. Mandibula alt kenarında meydana gelen yeniden şekillenme olaylarının, gerçek mandibula rotasyonlarını kamufle edebileceği ya da abartabileceği belirlenmiştir. GoGn/SN açısının mandibuladaki gerçek rotasyonel değişiklikleri yansıtmada yetersiz olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
87 SUMMARY INVESTIGATION OF MANDIBULAR ROTATION PATTERN IN CLASS I MALOCCLUSION TREATED WITH EDGEWISE AND BEGG TECHNIQUES In our study, we aimed to evaluate the effects of fixed appliance therapy on the mandibular rotation pattern of individuals who had skeletal and dental Class I malocclusion, average normal overjet-overbite relationships and growth pattern, and treated with either Begg or Edgewise techniques by means of four first premolar extraction. The sample consisted of Begg treatment group (13 girls, 7 boys), and Edgewise treatment group (10 girls, 10 boys) and control group (10 girls, 10 boys) having the same characteristics with treatment groups. Skeletal and dentoalveoler changes were assessed by using structural superimposition technique. Also, a horizontal reference plane (drawn parallel from Sella to Downs occlusal plane) and a vertical reference plane (drawn perpendicular from sella to Downs occlusal plane) were established for measuring these changes. Statistical evaluation was carried out using paired t test, ANOVA, Duncan test and Pearson correlation coefficient (r). After treatment and follow up periods, we observed statistically significant anterior mandibular rotation in the control group. Although not statistically significant, a tendency to posterior mandibular rotation in the Edgewise treatment group and a tendency to anterior mandibular rotation in the Begg treatment group was found. When we compared the treatment results with normal growth and development, we determined posterior mandibular rotation in the treatment groups. We ascertained that the true mandibular rotation might be camouflaged in the control group, and exaggerated in the treatment groups by remodelling at the lower border of mandible. We also observed that GoGn/SN parameter might be insufficient to reflect true rotational changes of the mandible.