Yetişkinlerde yeme tutumları ile duygu düzenleme güçlüğü, bağlanma stilleri ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün ilişkisi
The relationship between adult eating attitudes and difficulty regulating emotion, attachment styles and intolerance of uncertainty
  1. Tez No: 796328
  2. Yazar: GÖZDENUR KAPLAN GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumları, Yetişkin Bağlanma Stilleri, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Adult Eating Behaviour, Difficulty Regulating Emotion, Attachment Styles, Intolerance of Uncertainty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, yetişkin bireylerin yeme tutumları ile duygu düzenleme güçlüğü, bağlanma stilleri ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmadaki çalışma grubu, Türkiye'nin çeşitli illerinden katılan, 18-57 yaş arasında 214 kadın, 176 erkek olmak üzere toplam 390 yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcılar uygun örnekleme yöntemi ile belirlenerek katılımcılara, çevrimiçi olarak Google Form aracılığıyla ulaşılmıştır. Araştırma verileri ise Hollanda Yeme Davranışları Anketi (YDA), Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği Kısa Formu (BTÖ-12) , Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ) ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel olarak yorumlanabilmesi amacıyla frekans analizi, tek yönlü anova testi, bağımsız gruplar t testi, kruskal wallis testi, pearson korelasyon testi analizi gerçekleştirilmiştir. Genel anlamda, yeme tutumları ile kaygılı bağlanma stili, duygu düzenleme güçlüğü ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün anlamlı olarak ilişkili olduğu görülmüştür. Duygusal yemenin kaygılı bağlanma stili, belirsizliğe tahammüldüzlük ve duygu düzenleme güçlüğü ile; dışsal yemenin belirsizliğe tahammülsüzlük, kaçınmacı bağlanma stili, duygu düzenleme güçlüğü ile; kısıtlayıcı yemenin ise belirsizliğe tahammülsüzlük ile anlamlı olarak ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca yeme tutumları demografik değişkenlerden yaş, cinsiyet, diyetisyene başvuru yapma, psikolojik destek alma, eğitim durumu, beden memnuniyetsizliği ve kilo değerlendirmesine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between adult eating behaviour and difficulty of regulating emotion, attachment styles, intolerance of uncertainty. The study group in the research consists of 390 adults with 214 females and 176 males, between the ages of 18-57, participating from various provinces of Turkey. In the research, convenience sampling was used as a sampling method and the participants were reached online via Google Form. The data were collected by using the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), the Short Version of the Intolerance of Uncertainty Scale (IUS-12), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), and the Inventory of Experiences in Close Relationships-Revised. In order to interpret the data, frequency analysis, one-way anova test, independent samples t-test, kruskal wallis test, pearson correlation test were performed. The research revealed that eating attitudes is significantly correlated with difficulty of regulating emotion and intolerance of uncertainty. The findings showed that there is a significant correlation between emotional eating and anxious attachment style, intolerance of uncertainty and difficulty of regulating emotion while there is a significant correlation between external eating and intolerance of uncertainty, avoidant attacment style and difficulty of regulating emotion. Another result of the research was that restrained eating is significantly correlated with intolerance of uncertainty. In addition, it was found that eating attitudes differ depending on some demographic variables such as age, gender, counseling for nutrition, receiving psychological support, educational status, body dissatisfaction and weight assessment.