Tenis antrenörlerinin kondisyon antrenmanı uygulama tercihleri
Preferences of tennis coaches for fitness training
- Tez No: 796383
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tenis, Anket çalışması, Karşılaştırma, Tennis, survey study, Comparison
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma uluslararası ve Türk tenis antrenörlerinin antrenmanlarını uygulama biçimlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya 61 Türk ve 41 uluslararası antrenör gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara toplam 9 ana başlıkta 50 soruluk bir anket uygulanmıştır. Bu ana başlıklar; 1) kişisel bilgiler, 2) izleme uygulamaları, 3) verileri kullanma, 4) kas kuvveti ve güç gelişimi, 5) sürat gelişimi, 6) esneklik gelişimi 7) fiziksel test 8) teknoloji kullanımı ile 9) programlama bölümlerinden oluşmaktaydı. Tüm veriler elektronik olarak Google Forms kullanılarak toplanmıştır. Sonuçların değerlendirilmesinde yüzde ve frekans analizi kullanılmıştır. Açık uçlu sorular için ise tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya katılmış olan uluslararası tenis antrenörlerinin %85'i spor bilimleri üzerine eğitim almış iken Türk antrenörlerde bu oran %65'tir. Katılımcı uluslararası antrenörler topladıkları verileri %45 oranı ile sporculara 2-3 gün içerisinde geri bildirim vermiş iken Türk antrenörlerde bu oran %29'dur. En göze çarpan farklılıklardan birisi; uluslararası antrenörlerinin kuvvet antrenmanı yükü belirlemesini yaparken, en çok tercih ettikleri durum“1 maksimum tekrar”olmuş iken Türk antrenörlerinin en çok tercih ettikleri durum“tahmin edilen 1 maksimum tekrar”olmuştur. Katılımcı uluslararası tenis antrenörlerinin %70'i pliyometrik antrenmanları sürat gelişimi için tercih etmiş iken, Türk antrenörlerde bu oran %55'tir. Katılımcı uluslararası tenis antrenörleri %62 oranı ile bütün yıl boyunca fiziksel test uygulamayı tercih etmiş iken Türk antrenörlerde bu oran %39'dur. Bir başka göze çarpan bir farklılık ise; uluslararası antrenörlerin %87,5'i antrenman programlarında teknolojik ekipman kullanmayı tercih etmiş iken bu oran Türk antrenörlerde %41 olarak saptanmıştır. Katılımcı uluslararası antrenörlerinin en büyük çoğunluğu, kondisyon özelinde gelecekte“teknoloji kullanımı”nın trend olacağını belirtmiş iken Türk antrenörlerdeki en büyük çoğunluk ise“fonksiyonel antrenman”ın trend olacağını belirtmiştir. Çalışmaya katılmış olan uluslararası tenis antrenörleri ve Türk tenis antrenörlerinin antrenman uygulama biçimlerinde farklılıklar görülmektedir. Bu çalışmanın sonuçlarını tenis antrenörleri değerlendirip, gözlemleyip ve bilgilerini tazeleyip kendi programlarında kullanabilir, genel bilgi ve gelişimi sağlayabilir. Ayrıca, gelecekte yapılacak olan benzer çalışmalara yol gösterici bir çalışma olabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the implementation styles of international and Turkish tennis coaches in their training sessions. This study was participated by 61 Turkish and 41 international coaches voluntarily. A 50-question survey was administered to the participants in a total of 9 main categories. These main categories were: 1) personal information, 2) monitoring practices, 3) data utilization, 4) muscle strength and power development, 5) speed development, 6) flexibility development, 7) physical testing, 8) technology use, and 9) programming. All data were collected electronically using Google Forms. Percentage and frequency analysis were used in the evaluation of the results. The Thematic analysis method was used for open-ended questions. 85% of the participating international tennis coaches had a sports science education, while only 65% of Turkish coaches did. 45% of the international coaches gave feedback to their athletes within 2-3 days of collecting data, while only 29% of Turkish coaches did. One of the most notable differences was the international coaches preferred“1 maximum repetition”for determining weight training loads, while Turkish coaches preferred“estimated 1 maximum repetition”. 70% of international coaches preferred plyometric training for speed development, while 55% of Turkish coaches did. 62% of international coaches preferred to carry out physical tests throughout the year, while only 39% of Turkish coaches did. Another noticeable difference was that 87.5% of international coaches preferred using technological equipment in their training programs, while only 41% of Turkish coaches did. The majority of international coaches stated that“technology usage”will be the trend in the future, while the majority of Turkish coaches stated that“functional training”will be the trend. There are differences in the training implementation styles between the international tennis coaches and Turkish tennis coaches who participated in the study. The results of this study can be evaluated, observed, and used by tennis coaches to refresh their knowledge and improve their programs. It can also serve as a guide for future similar studies.