Yeni PT ve RU komplekslerinin sentezi, anti-alzheimer özelliklerinin saptanması
Synthesis of new PT and RU complexes determination of anti-alzheimer properties
- Tez No: 796421
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL İRİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Alzheimer, Platin kompleks, Rutenyum kompleks, Schiff base, Alzheimer's, Platinum complex, Ruthenium complex
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Schiff bazları ve Schiff bazları ile sentezlenen metal kompleksleri ,bunların genel olarak kullanım alanlarını ve çalışmanın konusu olan Alzheimer hastalığı hakkında genel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölüm ise gereç ve yöntemi içermektedir. Bu kapsamda yeni 2 adet N-feniletilendiaminden türeyen Schiff bazı(Ligand I ve Ligand II) sentezlenmiştir. Bu schiff bazları ile şelat yapılı Pt(II) kompleksleri (Kompleks I,Kompleks II) sentezlenerek yapıları elementel analiz, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR ile saptanmıştır . Komplekslerin genel yapısı aşağıda gösterilmiştir. Kompleks I için; R=H; Kompleks II için; R=OMe; Bu ligandlar ile cis- Ru(DMSO)4CI2 başlangıç kompleksi arasındaki tepkimeler çeşitli tepkime koşullarında incelenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin sitotoksisitesi saptanarak , SHSY-5Y hücre hatları üzerindeki Aβ1-42 ile in vitro etkileşimleri incelenmiştir. Bunu takiben Tiyoflavin T ile floresans ölçümleri alınmıştır. Üçüncü bölüm ise yapılan çalışmaların sonuçlarının değerlendirilmesi ve tartışma kısmı olup, öncelikle Schiff bazlarının ve bunların Pt komplekslerin yapılarının çeşitli spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması ve biyolojik çalışmalarının değerlendirilmesi ile ilgilidir. Bu komplekslerin Aβ1-42 ile etkileşimleri in vitro hücre çalışmaları ile bakılmış.Yapılan çalışmalar doğrultusunda da Aβ1-42 ile istenilen sonuçların elde edildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of three parts. In the beginning, there is general information about what Schiff bases are, how they are synthesized and Schiff bases, as well as metal complexes synthesized with Schiff bases and their general usage areas. The subject of the study is Alzheimer's disease and general information about Alzheimer's disease. The second part includes materials and methods. In the study, Schiff base (Ligands I, Ligands II) derived from two new N-phenylethylenediamines was synthesized. Chelated Pt(II) complexes (I, II) were synthesized with these Schiff bases and their structures were determined by elemental analysis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR. The general structure of the complexes is shown below. Compleks I için; R=H; Compleks II için; R=OMe; The reactions between these ligands and the cis-Ru(DMSO)4Cl2 starting complex were studied under various reaction conditions. The cytotoxicity of the synthesized compounds was determined and their in vitro interactions with Aβ1-42 on SHSY-5Y cell lines were examined. Following this, fluorescence measurements were taken with Thioflavin T. The third part is the evaluation of the results of the studies and the discussion part, and it is primarily concerned with the elucidation of the structures of Schiff bases and their Pt complexes by various spectroscopic methods and the evaluation of their biological studies. The interactions of these complexes with Aβ1-42 were studied by in vitro cell studies. In line with the studies, it was observed that the desired results were obtained with Aβ1-42.