COVİD-19 ile eş zamanlı tip 1 diyabetes mellitustanısı alan çocuk hastalardaki klinikbulguların araştırılması
TYPE 1 diabetes mellitus with COVİD-19clinic in child patients with diagnosisresearching the findings
  1. Tez No: 796689
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜLLÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HEVES KIRMIZIBEKMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SARS-Cov-2, Covid-19, tip 1diyabetes mellitus, çocuk ve adolesanlar, SARS-Cov-2, Covid-19, type 1 diabetes mellitus, children and adolescents
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Covid-19 İle Eş Zamanlı Tip 1 Diyabetes Mellitus Tanısı Alan Çocuk Hastalardaki Klinik Bulguların Araştırılması Amaç: Tip 1 diyabetes mellitus (DM) genetik olarak yatkın olan kişilerde çevresel faktörlerle tetiklenen otoimmün hastalıktır. Mutlak insülin eksikliği ile klinik bulgular belirginleşir ve diyabetik ketoasidoza ilerleyebilir. Bu ilerlemeyi enfeksiyon, stres, ciddi yaşam değişikliği artırabilir. COVID-19 ile T1DM ilişkisi konusunda çalışmalar yakın zamanda hız kazanmış fakat uzun süreli izlemleri ile ilgili bilgiler yetersizdir. Bu çalışmada COVID-19 ile tetiklenen T1DM olgularında başvuruda ve izlemde klinik bulguların araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1.4.2020–1.4.2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrin servisinde T1DM tanısı almış hastalar içinden tanı anında COVID-19 PCR pozitif saptanan hastalar çalışma grubunu, tanı anında COVID-19 PCR negatif saptananlar ise kontrol grubunu oluşturdu. Hastaların tanı yaşı, semptom süresi, başvuru yakınmaları, antropometrik ölçümleri, kan gazları ve biyokimyasal parametreleri ile yeni tanı diyabette yapılan rutin laboratuvar parametreleri, hastanede yatış süresi, eğitime başlama ve eğitim süresi, 3. ay sonunda HbA1C düzeyindeki azalma miktarı (deltaHbA1C) ve antropometrik parametreler, 1. yıl sonunda bir yıllık ortalama HbA1C ve antropometrik parametreler hasta dosyalarından kaydedilerek analiz edildi. Bulgular: T1DM tanısı alan 1,5-17 yaş arası (ortalama 9,79 ± 4,26 yıl) 133 hastanın 60'ı (%45,1) kız, 73'ü (%54,8) erkekti. Tanıda 12 hastada (%9) yalnız hiperglisemi, 44 hastada (%33) ketonemi, 77 hastada (%57,8) diyabetik ketoasidoz mevcuttu. Hastaların HbA1C değerleri ortalama %11,4±2,2 idi. Ailenin belirttiği diyabet semptomlarının süresi ortalama 16,4±21,7 gün idi. Pandemi döneminde iki yıllık süreçte T1DM tanısı alan 133 hastanın 16'sında (%12) tanıda COVID-19 PCR pozitif olarak saptandı. COVID-19 pozitif grupta asidoz ile başvuranların oranı %68,7olup bunların %45'i ağır ve çok ağır asidoz idi. COVID-19 pozitif olanlarda çölyak antikor pozitifliği %24 iken, negatif grupta 117 hastanın 13'ünde (%11,1) saptandı (p=0,410). Hashimoto hastalığı açısından antikor pozitifliği COVID-19 PCR pozitif grupta iki hastada (%12,5), negatif grupta 10 hastada (%8,5) mevcuttu (p=0,638). Sonuç: Çalışma grubumuzda COVID-19 PCR pozitif olanlarda diğerlerine göre cinsiyet, tanı yaşı, başvuruda vital bulgular ve antropometrik veriler açısından anlamlı fark yoktu. COVID-19 PCR pozitif olanlarda ateş ve solunum yolu enfeksiyonu bulguları daha sık iken, negatif olanlarda diyabete ait poliüri ve polidipsi yakınması anlamlı şekilde daha fazlaydı, ve semptom süresine bakıldığında enfeksiyon diyabetin tanı almasını hızlandırmıştı.
Özet (Çeviri)
Investigaiıon Of Clinical Findings İn Children With New-Onset Type 1 Diabetes And Concurrent Covid-19 Objective: Type 1 diabetes mellitus (DM) is an autoimmune disease triggered by environmental factors in genetically predisposed individuals. Clinical signs become evident and may progress rapidly to diabetic ketoacidosis as the result of absolute insulin deficiency. Infection, stress, seriously affecting life-style change can accelerate this progression. Studies on the relationship between COVID-19 and T1DM in children have recently gained momentum, but there is still insufficient information on long-term follow-up. In this study, it was aimed to investigate the clinical findings at presentation and follow-up in new-onset T1DM cases triggered by COVID-19. Materials and Methods: Among the patients with new-onset T1DM in the Pediatric Endocrine Service of the Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital between 1.4.2020 and 1.4.2022, the patients who concurrently had COVID-19 constituted the study group, while those who were negative for COVID19 PCR test were considered the control group. The parameters like age at diagnosis, duration of symptoms, complaints at presentation, anthropometric measurements, results of blood gases, biochemical parameters, and routine diagnostic tests in newonset diabetes, duration of hospitalization, initiation and duration of education, changes in HbA1C level at the end of the 3rd month (delta-HbA1C), changes in anthropometric parameters and mean HbA1C levels at the end of the first year, were obtained from patients' medical records. Results: Of 133 patients aged 1.5-17 years (mean 9.79 ± 4.26 years) diagnosed with T1DM, 60 (45.1%) were female and 73 (54.8%) were male . At diagnosis, only hyperglycemia was present in 12 patients (9%), ketonemia in 44 patients (33%), and diabetic ketoacidosis in 77 patients (57.8%). The mean HbA1C values of the patients were 11.4%±2.2%. The mean duration of diabetes symptoms reported by the family was 16.4±21.7 days. COVID-19 PCR was positive at diagnosis in 16 (12%) of 133 xi patients diagnosed with T1DM during the two-year period during the pandemic. The rate of those presenting with acidosis in the COVID-19 positive group was 68.7%, of which 45% were severe and very severe acidosis. While celiac antibody positivity was 24% in the COVID positive group, it was detected in 13 (11.1%) of 117 patients in the negative group (p=0.410). Antibody positivity for Hashimoto's disease was present in two (12.5%) patients in the COVID PCR positive group and in 10 (8.5%) patients in the negative group (p=0.638). Conclusion: There was no significant difference in terms of gender, age at diagnosis, vital signs at admission, and anthropometric data in COVID-19 PCR positive patients compared to others. While fever and respiratory tract infection findings were more common in COVID-19 PCR positive patients, symptoms of diabetes like polyuria and polydipsia were significantly higher in negative patients, and the infection accelerated the diagnosis of diabetes when the symptom duration was considered.