حـاشيـةٌ على تفـسير البَــيضاوي لأبي الميامن مُصطفى أفندي (ت: 1015هــ) سورة الأنعامدراسةً وتحقيقاً
Ebu'l-Meyâmin Mustafa Efendi'nin (Ö. 1015 H.) el-Beydavî tefsirine hâşiyesi inceleme ve tahkiki
- Tez No: 796852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, ebu'l-Meyâmin, el-Beyzâvî, el-En'am, Tahkik, (tefsir) interpretation, Abu Al-Mayameen, al-Baydawi, al-An'am, investigation
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, ġeyhülislam ebu'l-Meyâmin Mustafa Efendi bin Alî'nin (ö.h. 1015)“Hâşiyetü alâ Tefsîrü'l-Beyzâvî (Suretü'l-En'am)”adlı eserinin tahkikinden oluşmaktadır. Müellif bununla, şerhinin başlangıcında da açıkladığı gibi Beyzâvî'nin En'am Suresi'nin tefsirinden benzersiz ve ender incilerini çıkarmak istemiştir. Bu nedenle kitabı, ilmî malzeme bakımından zengin; hadis, dil, akide ve hatta astronomik kaynaklar bakımından oldukça kapsamlıdır. Bu şerhin önemi, müellifin, eserinde güvendiği pek çok çeşit kaynaktan istifade etmesi ve bu durumun Beyzâvî'nin yorumlarına ve açıklamalarına ayrıca bir değer katmasından kaynaklanmaktadır. Araştırmacı ġeyh Mustafa Efendi'nin şahsi ve ilmî her şeyi dâhil ettiği biyografisine dair araştırmasını aktarırken betimleyici tarihsel yaklaşım metodunu izlemiştir. Ġnceleme bölümünde ise; metnin harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması ve farklarının tespit edilmesi, sözlerin ilgili kişilere ve kaynaklara nispeti ve belgelenmesi hususunda yorum ve analize dayalı bilimsel yaklaşım metodunu kullanmıştır. Çalışmanın sonunda ulaşılan en önemli sonuçlar şunlardır: - Müellifin, müfessirler arasındaki ihtilaflı pek çok meseleyi çözebilmek için sahabe ve tabiinin yorumlarından en güvenilir olanlarını referans göstermek için nakletmesi nakletmesi kitabına sayısız fayda sağlamıştır. - Aynı şekilde pek çok ince, benzersiz, önemli etimolojik, gramatikal ve dilsel açıklamaya yer vermesi ve müellifin diğer Arapça eserlerinde de görüldüğü üzere Arapça 'da ne kadar mütebahhir olduğunu göstermektedir. - Müellifin Eş'arî inancına olan bağlılığı hem haşiyeden hem de ihtilaflara değinmeksizin Eş'arî inancını savunmasından anlaşılmaktadır. - Yine müellifin haşiyesinin, mantık ehlinin ıstılahları ve fıkıh ilkeleriyle dolu olması, haşiyesine büyük bir ilmî değer kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with The Hashiya (footnote) of Sheikh Al-Islam Abu Al- Mayameen Mustafa Effendi bin Ali (d.: 1015 AH) on Al-Baydawi's interpretation of Surat Al-An'am. In his book, the author wanted - as stated at the beginning of his explanation - to extract the most important benefits from the interpretation of Surat Al-An'am by Al-Baydawi. The book was rich in its scientific material and its hadith, linguistic, doctrinal and even astronomical sources, hence the importance of this explanation, this is due to the large number of resources that the author used, so his book came as a great addition to Al-Baydawi's valuable commentaries. The study followed the historical descriptive approach when reviewing the author's life and scientific biography and the methodology of investigation in working on his Hashiya. The most important conclusion of this study was as follows: The author was able to resolve the dispute in many controversial issues issues between the commentators, so he quoted from the sayings of the Companions and the Followers to explain them, which added to his book many benefits. Abu Al-Mayameen included his book many important ideas and linguistic, grammatical, and morphological clarifications, which proves the sheikh's mastery of Arabic science, and his other works in this section attest to him, this appears in his other books. It is clear from his book that he adheres to the Ash'ari faith, and defends it without going into the details of the dispute. His Hashiya were also filled with many terms of logic and the fundamentals of jurisprudence, which gave it great scientific value.