İstanbul'da 0-9 yaş grubunda incelenen çocukların difteriye karşı aşılanma ve incelenen tüm yaş gruplarının serolojik durumu
Vaccination status against diphteria of the studied children at 0-9 age group and immunity against diphteria of the studied population of all age group in İstanbul
- Tez No: 79687
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ BUMİN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Halk Sağlığı, Public Health
 - Anahtar Kelimeler: Difteri hastalığı, difteri toksoidi, difteri serolojisi 106, Diphtheria disease, Diphtheria toxoid, Serology of diphtheria. 107
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
ozı;ı BÖLÜM 7 ÖZET Araştırma, İstanbul ilinde, 0-9 yaş grubunda 353, 10 ve üzeri yaş grubunda 581 olmak üzere tüm yaş gruplarında toplam 934 kişinin difteriye karşı bağışıklık durumunu ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla Mart-Haziran 1997 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Difteriye karşı bağışıklık ELISA tekniği ile incelenmiştir. Araştırmada incelenen 0-9 yaş grubundaki toplam 355 çocuktan %86.8'inin karta veya hikayeye göre en az 3 doz DBT ile aşılanmış olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamında incelenen 0-9 yaş grubu çocukların %75'i difteriye karşı bağışık bulunmuştur. 0-9 yaş grubu çocuklarda en yüksek seropozitiflik 8 yaş grubunda (%97.1), en düşük seropozitiflik ise 5 yaş yaş grubunda (%61.3) saptanmıştır. Araştırmanın bu grubunun %25'inde yetersiz antikor düzeylerinin görülmesi her dört çocuktan birinin difteriye duyarlı olabileceğini göstermektedir. Araştırmaya katılan ve aşılı olduğu saptanan çocukların %78'i difteriye karşı bağışık bulunmuştur. Seropozitiflik ve antikor titresinin yaşla birlikte azaldığı, 4 yaş grubunda en düşük düzeyde olduğu, 7 ve 8 yaş grubunda yeniden arttığı gözlenmiştir. Bu durum, ilkokul 1. sınıflara uygulanan rapel doz difteri aşısına bağlanabilir. Araştırma sürecinde incelenen 10 ve üzeri yaş grubu kişilerin ise %44'ü difteriye karşı bağışık bulunmuştur. En düşük seropozitifliğin 20-29 yaş grubunda olduğu (%22.1), bunu 30- 39 yaş grubunun izlediği (%43.8) görülmüştür. Yaşla birlikte seropozitif kişilerin oranı artmaktadır. Bu tablo, özellikle 20-39 yaş arasındakilerin olası bir difteri salgınında en duyarlı grubu oluşturacaklarını düşündürmektedir. Araştırma bulguları, difteri eliminasyonu hedefine ulaşabilmek için, rutin aşılama hizmetleri ile yüksek aşılama oranlarına ulaşılarak çocukların difteriye karşı bağışık hale getirilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca aşılama politikalarının gözden geçirilmesi ve yetişkinlere yönelik aşılamalara başlanması ile difteri eliminasyonuna yönelik hedefin başarısının artacağım düşündürmektedir. Aşı takviminin incelendiği ve yaşa göre antikor paternini ortaya koyacak daha kapsamlı serolojik araştırmaların yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ÖZET SUMMARY The survey was conducted in Istanbul province, during March- June 1997 to assess the immunity levels and the factors effecting the immunity levels against diphtheria. The survey was conducted so as to cover 934 people whom 353 children were in 0-9 age groups and 581 were 10+ age group. The immunity against diphtheria was assessed by using ELISA technique. It was found that the 86.6% of 355 children who were 0-9 age group, were vaccinated at least 3 doses of DPT according to the history or immunisation card. The 75% of 0-9 age group children covered by the survey were found immunised against diphtheria. The highest seropositivity in this age group was at 8 years old (97.1%) and the lowest seropositivity was at 5 years old (61.3%). According to the results, 25% of children in this age group covered by the survey, had insufficient antibody levels which shows that one out of four children had sensitivity against diphtheria. The 78% of children covered by the survey and found as vaccinated, were found immunised against diphtheria. The seropositivity and titreş of antibody were found lowered as the age grows up. It was also found that the seropositivity and titreş of antibody were lowest in 4 years age group and increase in 8 and 7 years age groups. It was considered that this is the result of booster dose at first class of primary schools. The 44% of people who were 10+ years old age group and covered by the survey, were found immunised against diphtheria. The lowest seropositivity was found in 20-29 age group (22.1%) followed by 30-39 age group (43.8%). The seropositivity was increased by age. According to these figures, it can be concluded that, a possible diphtheria epidemic will effect the 20-39 age groups as they will be the most sensitive group. The result of survey reveals the importance of routine vaccination services and to provide immunisation against diphtheria among children through high vaccination coverages. However, it was also considered that to review the vaccination policies and add the adult vaccination programme to reach the target: elimination of diphtheria. It is also considered as one of the essential future steps that serological surveys that reveals antibody pattern according to age and the studies review the vaccination schedule.