3 – boyutlu öklid uzayında adjoınt eğrilerin smarandache eğrileri
Smarandache curves of adjoint curves in euclidean 3-space
  1. Tez No: 796912
  2. Yazar: GÜRKAN GÜLCEMAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED TALAT SARIAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Adjoint eğri, Frenet çatı, Smarandache eğri, Adjoint curve, Frenet frame, Smarandache curves
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çalışmanın giriş kısmıdır, bu bölümde; Öklid uzaylarında adjoint eğriler üzerine yapılan çalışmalar hakkında literatür bilgileri verildi, bu çalışmanın amacı ve özgün değeri belirtildi. İkinci bölümde; çalışmada sıklıkla kullanılan temel tanımlar ve teoremler verildi. Üçüncü bölüm çalışmanın orijinal kısmı olup Öklid uzayında bir adjoint eğrinin smarandache eğrileri Frenet çatı yardımıyla elde edildi. Böylece elde edilen yeni eğrilerin geometrik özellikler incelendi. Daha sonra bu eğrilerin şekilleri çizildi. Dördüncü bölüm ise çalışmanın değerlendirme ve sonuç kısmına ayrıldı.
Özet (Çeviri)
This study consists of four chapters. The first chapter is the introductory part of the study, in this chapter; the information in the literature about the studies on adjoint curves in Euclidean space is given, the aim and original value of this study are stated. In the second chapter; the basic definitions and theorems that are used frequently in the study are given. In the third chapter; we obtained the smarandache curves of a adjoint curve according to Frenet frame in Euclidean space. Thus, the geometric properties of the new curves examined. The these curves drawn with the help of program. In the third chapter is devoted to the evaluation and conclusion of the study.