Japon bıldırcını rasyonlarına farklı seviyelerde nane (Menthapiperita L.) yağı ilavesinin performans, karkas özellikleri ve serum parametrelerine etkisi
The effect of adding different levels of peppermint (Menthapiperita L.) oil to japanese quail diets on performance, carcass traits and serum parameters
  1. Tez No: 796911
  2. Yazar: MUSTAFA ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CUFADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, nane yağı, performans, serum parametreleri, Quail, peppermint oil, performance, serum parameters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu çalışma, büyüyen Japon bıldırcını rasyonlarına nane (Menthapiperita L.) esansiyel yağı ilavesinin büyüme performansı, karkas ve bazı serum parametrelerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, günlük yaşta karışık cinsiyette toplam 300 adet Japon bıldırcını (Coturnixcoturnix Japonica) civcivi kontrol ve % 0.15, 0.30, 0.45 ve 0.60 seviyelerinde nane yağı ilavesiyle oluşturulan rasyonlarla 35 gün süreyle beslenmişlerdir. Çalışma, 5 muamele grubunda, 6 tekerrürlü olarak toplam 30 alt grupta yürütülmüştür. Deneme sonucunda rasyon nane yağı ilavesi performans parametrelerinden canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısını etkilememiştir (P>0.05). Farklı seviyelerde nane yağı içeren deneme rasyonlarının serum glukoz, kolesterol, trigliserit, total protein, HDL, LDL, AST ve ALT konsantrasyonlarına etkisi istatistiki olarak önemsiz olmuştur (P>0.05). Karkas ağırlığı, karkas randımanı, karaciğer ve kalp ağırlıkları ile bağırsak uzunluğu bakımından istatistiksel olarak muamele grupları arasında önemli bir fark olmamıştır (P>0.05). Mevcut çalışmanın sonuçlarına göre, büyüyen bıldırcın rasyonlarına farklı seviyelerde nane yağı ilavesinin performansı, karkas, iç organ ağırlıkları ve serum parametrelerinde değişime sebep olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of peppermint (Mentha piperita L.) essential oil addition to growing Japanese quail diets on growth performance, carcass and some serum parameters. In the study, a total of 300 mixed-sex Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) chicks at one day were fed for 35 days with control and diets that were supplemented with peppermint oil at the levels of 0.15, 0.30, 0.45 and 0.60 %. The study was carried out in 5 treatment groups, with 6 replications, in a total of 30 subgroups. At the end of the experiment, the diet peppermint oil levels had no effect to the body weight, body weight gain, feed intake and feed conversion ratio (P>0.05). The effects of experimental diets containing different levels of peppermint oil on serum glucose, cholesterol, triglyceride, total protein, HDL, LDL, AST and ALT concentrations were also statistically insignificant (P>0.05). There was no difference among the treatment groups in terms of carcass weight, carcass yield, liver and heart weights, and small intestine length (P>0.05). According to the results of the present study, it was concluded that addition of different levels of peppermint oil to growing quail diets did not cause any change in performance, carcass, visceral weights and serum parameters.