Özden Selenge'nin dört romanında bulunan halkbilimi unsurları üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 796989
  2. Yazar: BATIKAN GÜNGÖR ÇAĞIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özden Selenge, halkbilimi, Kıbrıs, kültür, Özden Selenge, folklore, Cyprus, culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezde Özden Selenge'nin Kıbrıs'ın folklorik unsurlarını içerisinde çokça barındıran romanlarından ''Alkyone Denizkuşu, Sana Sevdam Sarı, Lale Yüreğin Beyaz, Bir Kalp Çizildi'' adlı dört romanında halkbilimi unsurları araştırılmıştır. Halk kültürü geçmişten günümüze çağdaş yaşam biçimlerinin ortaya çıkardığı zevk/beğeni değişim ve dönüşümleri yaşatır. Toplumsal yaşamdaki farklı oluşumlar nedeniyle geleneksel/antik yapıda önemli yansımalar ortaya koymakla birlikte, halkın ortak özellikleri kapsamında birçok geleneksel değer ve olgular, günümüzde de sürdürülmüştür. Bu olguların yaygın bir biçimde yansıtıldığı bireysel edebiyatın toplumla iç içeliğinin örneği olan romanlar, farklı amaçlarla folklorik verilere de sıkça yer vermiştir. Romanlar halk kültürü geleneğinin dikkat çekici yönlerini, kurgularının uygun görülen yerlerinde kimi zaman geçmişle bağlantıları yansıtmak bazen de otantik verileri aktarmak gibi amaçlarla okuyucuya sunmaktadır. Özden Selenge, Kıbrıs halk kültürü ve geleneğinin doğal ortamlarında geçen yıllarını ve tanık olduğu folklorik ögeleri güçlü gözlemleyici tavrıyla geniş bir biçimde eserlerine yansıtmıştır. Bu tezde; Özden Selenge'nin romanında halk motiflerinin belirlenmesi ve folklorik unsurların kullanım amaçlarının ve işlevlerinin- saptanarak geleneksel kültür/folklorik verilerin modern/bireysel roman üretimindeki işlevlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, folklore elements were investigated in Özden Selenge's four novels named“Alkyone Denizkuşu, Sana Sevdam Sarı, Lale Yüreğin Beyaz, Bir Kalp Çizildi”which contains many of the folkloric elements of Cyprus. Folk culture, from past to present brings pleasure / taste changes and transformations that have emerged from contemporary life styles. Due to the different formations in social life, it presents significant reflections in traditional / ancient structure, on the other hand, many traditional values and facts within the common characteristics of the people have continued today. The novels, where these facts are widely reflected, and which is an example of individual literature's being intertwined with society, have frequently included folkloric data for different purposes. Novels present the remarkable aspects of the folk culture tradition to the reader, sometimes in the appropriate parts of their fiction, to reflect connections with the past, and sometimes to transfer authentic data. Özden Selenge with her strong observational attitude, she has widely reflected her works the years she spent in the natural environment of Cypriot folk culture and tradition, and folkloric elements she witnessed. In this thesis, it is aimed to determine the folk motifs in Özden Selenge's novel and to examine the usage purposes and functions of folkloric elements and the functions of traditional culture/folkloric data in modern/individual novel production.