Devlet okulu ve özel okulda okuyan 11-13 yaş grubu kız ve erkek çocukların fiziksel uygunlukları
Physical fitness of girls and boys aged 11-13 years attending to government school and private school
  1. Tez No: 79699
  2. Yazar: AYLA TEKELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TAMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Uygunluk, Çocuklar, Physical Fitness, Children
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
105 VII. ÖZET Bu çalışma devlet okulu ve özel okulda okuyan 11-13 yaş grubu kız ve erkek çocukların, fiziksel uygunluklarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Denekler, devlet okulunda okuyan 247 kız ve 249 erkek, özel okulda okuyan 82 kız ve 109 erkek olmak üzere toplam 687 çocuktan oluşmuştur. Fiziksel uygunluk özellikleri olarak, bazı antropometrik ölçümler alınmış ve motor uygunluk testleri uygulanmıştır. Antropometrik ölçümler, boy, vücut ağırlığı ve deri kıvrımı kalınlıklarını kapsamıştır. Otur-eriş testi, dikey sıçrama testi, 30 m sprint koşu testi ve 20 m mekik koşu testi motor uygunluk testleri olarak kullanılmıştır. Bu fiziksel uygunluk özellikleri açısından cinsiyet, yaş ve okul grupları arasında anlamlı olan farkları belirlemek amacıyla 3x2x2 düzeninde varyans analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, 1 1-13 yaş grubu kız öğrencilerin boy ve vücut yağ oranlarının erkek öğrencilerden yüksek olduğu bulunmuştur. Otur-eriş testi dışında diğer motorik testlerde, erkek öğrencilerin performansı kız öğrencilerden daha iyidir. Yaştaki artış ile birlikte, kız ve erkek öğrencilerin boy ve vücut ağırlıkları artmış, vücut yağ oram ise değişmemiştir. Otur-eriş test performansı, kız öğrencilerde sabit kalmış, erkek öğrencilerde azalmıştır. Dikey sıçrama test performansı, kız ve erkek öğrencilerde artmıştır. 30 m sprint koşu ve 20 m mekik106 koşu test performansı, kız öğrencilerde sabit kalmış, erkek öğrencilerde ise artmıştır. Özel okul öğrencilerinin bütün antropometrik ölçüm sonuçları ve vücut yağ oranlan devlet okulu öğrencilerinden daha yüksektir. Devlet okullarında okuyan erkek öğrencilerin dikey sıçrama testi dışında diğer motorik test performansları, özel okullarda okuyan erkek öğrencilerden daha yüksektir. Özel okullarda okuyan erkek öğrencilerin dikey sıçrama test performansı devlet okullarında okuyan erkek öğrencilerden daha yüksektir. Özel okullarda okuyan kız öğrencilerin 20 m mekik koşu testi dışmda diğer motorik test performansları, devlet okullarında okuyan kız öğrencilerden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
107 VIII. SUMMARY This study was conducted to evaluate physical fitness of 11-13 years aged girls and boys attending to government school and private school. The subjects were total of 687 children composed of 247 girls and 249 boys attending to government school, 82 girls and 109 boys attending to private school. As physical fitness parameters, some anthropometric measurements were taken and motor fitness tests were administered. The anthropometric measurements included height, weight and skinfold thicknesses. The sit and reach test, the vertical jump test, 30 m sprint run test and 20 m shuttle run test were used as the motor fitness tests. To identify significant differences of these physical fitness parameters between the sex, age and school groups, 3x2x2 analysis of variance was used. In the result of this study, it was found that the girls aged 11 to 13 were taller and fatter than boys. Except the sit and reach test, in the other motor fitness tests, boys performed better than girls. With increasing age, the height and body weight of girls and boys increased, but percent body fat didn't change. The sit and reach test performance didn't change in girls and decreased in boys. The vertical jump test performance increased in girls and boys with increasing age. 30 m sprint test and 20 m shuttle run test performances didn't change in girls and increased in boys.108 All of the anthropometric measurement results were higher in children attending to private schools than children attending to government schools. Except the vertical jump test, in the other motor fitness tests, the performances of boys attending to government schools were higher than boys attending to private schools. The vertical jump test performance of boys attending to private schools was higher than boys attending to government schools. Except the 20 m shuttle run test, in the other motor fitness tests, the performances of girls attending to private schools were higher than that of girls attending to government schools. The 20 m shuttle run test performance of girls attending to government schools was higher than boys attending to private schools.