İzmir ili lise çocuklarında tekrarlayan başağrılarının sıklığı, karakteristikleri, sınıflandırılması ve sosyodemografik özelliklerinin incelenmesi
Frequency, characteristics, classification and evaluating the sociodemographical features of recurrent headaches in high-school students in İzmir city
  1. Tez No: 156478
  2. Yazar: AYCAN ÜNALP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERAY DİRİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Headache, School-Children, Epidemiology, Classification. xvm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET İZMİR İLİ LİSE ÇOCUKLARINDA TEKRARLAYAN B AŞAĞRILARININ SIKLIĞI, KARAKTERİSTİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ DR. AYÇAN ÜNALP Amaç: İzmir İli merkezinde 14-18 yaş grubu lise çocukları üzerinde yapılan bu çalışmanın temel amaçları şunlardır: 1 -Tekrarlayan başağnlannın sıklığının ve karakteristiklerinin belirlenmesi, 2-Başağnsı olan ve olmayan gruplar arasındaki sosyodemografık özelliklerin incelenmesi, 3-Uluslararası Başağnsı Derneği (UBD) kriterleri ve modifîye UBD kriterleri kullanılarak migren ve gerilim tipi başağnsı (GTB) prevalansının belirlenmesi, 4-Migren ve gerilim tipi başağnlan arasmdaki farklılıkların belirlenmesidir. Araç ve gereçler: Okul tabanlı kesitsel tipte analitik bir çalışma olan bu araştırmada; tabakalı küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Tekrarlayan başağnlannın sıklığı % 50 olacak şekilde tahmin edilerek % 2 sapma ile % 95 güven aralığında en az 2351 öğrencinin örneğe alınması gerektiği hesaplandı. izmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik makamından araştırmanın yapılabilmesi için gerekli iznin alınmasından sonra basit rastgele yöntemle seçilen 21 okul (16 resmi lise, 3 meslek lisesi ve 2 özel lise) çalışmaya alındı. Okullardaki sınıflar da basit rastgele olarak belirlendi. Her bir okuldaki hazırlık, lise 1, 2 ve 3. sınıflanndan birer sınıf olacak şekilde 84 değişik sınıfta okuyan ve yaşlan 14-18 arasında olan 2384 okul çocuğu çalışma popülasyonunu oluşturdu. Çalışma Mart 2004-Haziran 2004 arasında 4 aylık sürede tamamlandı. Başağnsımn varlığını belirlemek ve sınıflandırmak için öğrencilerin Ek- l'deki anket formunu doldurmalan istendi. Anket formundaki ilk 10 soru öğrencilerin sosyo-demografik yapılan ile ilgiliydi. Tüm öğrencilerin bu kısmı doldurmalan sağlandı. 11. sorudaki“son 6 ay veya daha uzun zamandan beri ıxÖZET İZMİR İLİ LİSE ÇOCUKLARINDA TEKRARLAYAN B AŞAĞRILARININ SIKLIĞI, KARAKTERİSTİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ DR. AYÇAN ÜNALP Amaç: İzmir İli merkezinde 14-18 yaş grubu lise çocukları üzerinde yapılan bu çalışmanın temel amaçları şunlardır: 1 -Tekrarlayan başağnlannın sıklığının ve karakteristiklerinin belirlenmesi, 2-Başağnsı olan ve olmayan gruplar arasındaki sosyodemografık özelliklerin incelenmesi, 3-Uluslararası Başağnsı Derneği (UBD) kriterleri ve modifîye UBD kriterleri kullanılarak migren ve gerilim tipi başağnsı (GTB) prevalansının belirlenmesi, 4-Migren ve gerilim tipi başağnlan arasmdaki farklılıkların belirlenmesidir. Araç ve gereçler: Okul tabanlı kesitsel tipte analitik bir çalışma olan bu araştırmada; tabakalı küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Tekrarlayan başağnlannın sıklığı % 50 olacak şekilde tahmin edilerek % 2 sapma ile % 95 güven aralığında en az 2351 öğrencinin örneğe alınması gerektiği hesaplandı. izmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik makamından araştırmanın yapılabilmesi için gerekli iznin alınmasından sonra basit rastgele yöntemle seçilen 21 okul (16 resmi lise, 3 meslek lisesi ve 2 özel lise) çalışmaya alındı. Okullardaki sınıflar da basit rastgele olarak belirlendi. Her bir okuldaki hazırlık, lise 1, 2 ve 3. sınıflanndan birer sınıf olacak şekilde 84 değişik sınıfta okuyan ve yaşlan 14-18 arasında olan 2384 okul çocuğu çalışma popülasyonunu oluşturdu. Çalışma Mart 2004-Haziran 2004 arasında 4 aylık sürede tamamlandı. Başağnsımn varlığını belirlemek ve sınıflandırmak için öğrencilerin Ek- l'deki anket formunu doldurmalan istendi. Anket formundaki ilk 10 soru öğrencilerin sosyo-demografik yapılan ile ilgiliydi. Tüm öğrencilerin bu kısmı doldurmalan sağlandı. 11. sorudaki ”son 6 ay veya daha uzun zamandan beri ıxÇocukların çoğu (%52.7) başağnsının öğle vakti oluştuğunu belirtirken, en az (% 1.4) gece başağnsı tanımlandı. Başağnsı olan olgular içinde en fazla birden fazla lokalizasyon (%26.4), bundan sonra şakaklarda (%16.9) başağnsı tarif edildi. Başağnlannın en az yerleşim yeri başın arka tarafı (%4.9) idi. Tekrarlayan başağnlan içerisinde en sık %4 1.2 (443 olgu) zonklayıcı ağn tarif edildi. Başağnsının şiddeti ; en fazla orta şiddette %42.6 (461 olgu) ve en az hafif şiddette %5.4 (59 olgu) olarak tarif edildi. Öğrencilerin çoğu; %63.3'ü (690 olgu) 10'dan fazla atak tanımladı, önceki atakların sayısı ile yaş guruplan arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.069) fakat kızlarda 10'dan fazla atak anlamlı olarak daha fazla bulundu ( p=0.004). Başağnsma eşlik eden bulgu olarak en sık fonofobi (%76.8), en az kusma %7.4 saptandı. Tekrarlayan başağnsı olan çocuklarda prodromal dönemde en sık yorgunluk % 89.4 ve solgunluk % 63.6 saptandı. Yorgunluk (%81) ve gürültü (%80.7) en fazla başağnsını presipite eden nedenler olarak saptandı. Tekrarlayan başağnlı olguların %71.2'sinde (777 olgu) iyileştiren faktörler saptandı. En fazla iyileştiren faktörler ise uyuma (%70.3) ve sessiz sakin ortam (%60.6) idi. Başağnsı olan çocukların %26.5'unun (289 olgu) okula gidemediği, %37.3'ünün (407 olgu) doktora başvurduğu, %27.2'sine (297 olgu) tam konduğu öğrenildi. Başağnsı nedeniyle öğrencilerin %53.3'ü (582 olgu) ilaç aldığım ifade etti. Ailede başağnsı öyküsü %68.6 (748 olgu), ailede migren öyküsü %36.7'sinde (401 olgu) saptandı. UBD sınıflamasına göre başağnsı olan 1090 olgunun %58.1'ine (633 olgu) migren veya gerilim başağnsı tanısı kondu. Olgular modifıye UBD ile değerlendirildiğinde % 98.8'inin (1076) sınıfiandınlabildiği görüldü. 2384 öğrenciden çalışma sonunda olguların % 21.3 'ü UBD'ye göre migren tanısı aldı. Modifiye UBD 'ye göre migren tanısı % 29.9'a yükseldi. UBD sınıflamasına göre GTB prevelansı %5.1 iken modifiye UBD'ye göre GTB prevelansı %15'e yükseldi. UBD sınıflamasına göre 1 yıllık migren prevalansı % 9.6 (229 olgu), 1 yıllık gerilim prevalansı %2.3 (55 olgu) olarak saptandı. Modifiye UBD'ye göre 1 yıllık xımigren prevalansı %14.2 (339 olgu), 1 yıllık gerilim prevalansı %5.7 (136 olgu) olarak bulundu. Migren ve GTB arasında cins bakımından anlamlı fark bulunmadı (p=0.06). Migren grubu istatistiksel olarak anlamlı olarak daha fazla presipitan faktör tanımlarken, başağnsmı iyileştiren faktörlerin varlığı açısından her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.06). Anne-babanın eğitiminin lise ve üzerinde olması GTB'ında anlamlı olarak daha fazla saptandı (sırasıyla p=0.016, 0.001). Meslek liselerinde migren başağnsı anlamlı olarak daha fazla saptandı (p=0.000). Kronik hastalık varlığı açısından her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Ailede başağnsı migrende 397 (%77.8), gerilimde 78 (%63.4) olguda olmak üzere migrende anlamlı olarak daha fazla saptandı (p=0.000). Ailede migren öyküsü de benzer şekilde migrende anlamlı olarak daha yüksekti, sırasıyla %47.2, % 21.9 (p=0.000). Başağnsı nedeniyle okula gidememe oram migrende % 35.8 (183 olgu), gerilimde % 16.2 (20 olgu) olmak üzere migrende anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.000). Sonuç:. Tekrarlayan başağnlanmn prevalansı literatürle uyumlu olarak % 45.7 bulundu.. Ailenin ekonomik durumu çok kötü olunca daha yüksek oranda başağnsı saptandı.. Devlet liselerinde okuyan öğrencilerde tekrarlayan başağnsı anlamlı olarak daha fazla saptandı (p=0.000). UBD kriterlerine göre olguların % 58. 1 'i sımflandınlabildi.. UBD kriterleri modifıye edildiğinde daha fazla olgunun (% 98.8) başağnsı sımflandınlabildi.. UBD kriterleri kullanıldığında migren tipi başağnsı, GTB'dan daha fazla olarak saptandı (%21.3, % 5.1).. Modifiye UBD kriterleri kullanıldığında migren prevalansı % 29.9'a, GTB prevalansı ise %15'e yükseldi. GTB'ndaki artış daha fazla olarak saptandı. Primer başağnlanyla ilgili epidemiyolojik çalışmalarda başağnsımn süresi ve atak sayısı kriterlerinin çıkanlması şeklinde modifiye edilmesi önerilen UBD xııkriterlerinin kullanılabilmesi için hem anket hem de klinik muayeneye dayalı çalışmalara ihtiyaç vardır. Başağnsı çocuklarda çok yaygın ve kronik bir halk sağlığı sorunudur. Okul sürecinde eğitim ve öğrenimi, ayrıca yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen başağnlanna bağlı gerek bireysel (fizik-psikolojik-ekonomik), gerekse toplumsal yükü azaltmanın ilk koşulu başı ağrıyan çocukların doktora başvurmasını sağlamak, bu kişilerin baş ağrılarını iyi tanıyabilmek ve doğru tedavi etmektir. Anahtar Sözcükten Başağnsı, okul çocuğu, epidemiyoloji, klasifikasyon. xııı
Özet (Çeviri)
SUMMARY FREQUENCY, CHARACTERISTICS, CLASSIFICATION AND EVALUATING THE SOCIO-DEMOGRAPHICAL FEATURES OF RECURRENT HEADACHES IN HIGH-SCHOOL STUDENTS IN IZMIR CITY Dr. Ayçan Ünalp OBJECTIVE The main objectives of the present study on high-school students aged 14 to 18 in Izmir are as follows: 1. Determining the frequency and characteristics of recurrent headaches, 2. Investigating the socio-demographical differences between the groups with and without recurrent headaches, 3. Determining the prevalence of migraine and tension type headaches (TTH) using the criteria of International Headache Society (JHS) and modified IHS criteria. 4. Determining the differences between the migraine and tension type headaches. MATERIALS AND METHODS Stratified group sampling method was used in this analytic, school-based cross-sectional study. It was calculated that at least 2351 students would be required to be included in the study with 2% standard deviation and 95% confidence interval values based on the assumption that the prevalence of the recurrent headaches was 50%. 21 schools (16 public high-schools, 3 vocational high-schools and 2 private high-schools) were included in the study selected randomly following obtaining approval from Educational Department of Izmir City and Izmir Governorship. The classes in the schools were also selected randomly. 2384 students constituted the study population who were aged 14 to 18 from 84 different classrooms selected from the prep, first, second and third grades of high-schools so that only one classroom would be selected from each high-school. The study was completed over a period of 4 months between March 2004 and July 2004. xivThe students were asked to complete the form presented in the appendix-1 in order to determine and classify the presence of headaches. The first 10 questions in the survey form were related to the socio-demographical characteristics of the students. All students were made completed this form. The survey was considered as completed for those who negatively answered the 11th question as“have you had recurrent headache over the last 6 months or longer? those students with headaches continued to complete the form. FINDINGS The study population consisted of 2384 students of which 1018 (42.7%) were male and 1366 (57.3%) were female. No significant difference was found between the age and sex distributions of the students in the study population (P = 0.433). 72% of the students were attending on the public high-schools, 21% on the vocational high-schools and 7% were attending on private high-schools. Recurrent headache was found in 1090 (45.7%) students. In accordance with the literature, headache was significantly more common in girls (P = 0.000). It was found that as the age of the students increased, the number of the students also increased moderately but no significant relationship was found between the age and headaches. There was no significant relationship between genders of the students with headaches by their ages (P = 0.065). Recurrent headache was found to be more common among the students attending on public high-schools and on the private high-schools (P = 0.000). No significant relationship was found between headaches and whether the parents of the students were living together or abandoned (P = 0.052). No significant relationship was found between the headaches and who the student lives with home (P = 0.186). No significant relationship was found between the headaches and whether the parents of the students were own or step (P = 0.32). No significant relationship was found between the recurrent headaches and the number of siblings (P = 0.37). No significant relationship was found between the headache status of the student and maternal and paternal educational level (P = 0.62 and P = 0.15, respectively). It was found that headache was more common when economical level of the student's family was very poor (P = 0.016). xv52% of the students with recurrent headaches described that they had headache for more than 1 year whereas 39% of them for 6 months to 1 year and 9% for less than 6 months. 20.8% of the students with recurrent headaches described that they were experiencing headache attacks more than once weekly and 9.5% of them reported that they had continuous headache. No significant relationship was found between the frequency of the headaches and age groups and gender (P = 0.62 and P = 032, respectively). The duration of the headaches were most commonly reported (by 413 or 39% of the students) as ranging between half an hour and 2 hours. No significant relationship was found between the duration and age groups and gender of the students (P = 0.07 and P = 0.32, respectively). Whereas most students defined that their headaches would occur more frequently at the time of noon in the daytimes, the time of the headaches was least commonly reported to be midnights. The students with headaches most commonly reported more than one location for their headaches (26.4%) followed by headache on their temples (16.9%). The least common location for the headache was posterior part of the head (4.9%). Among the recurrent headaches, throbbing headache was the most common (443 students, or 41.2%). The severity of the headache was most commonly reported as moderately (461 students, 42.6%) and least commonly as mild (5.9%). Most students, in other words 690 students (63.3%) defined more than 10 attacks. No significant relationship was found between the number of previous attacks and age groups (P = 0.069) but the number of attacks above 10 was found to be significantly more common among girls (P = 0.004). As a finding accompanying the headache, phonophobia was the most common (76.8%) and vomiting was the least (7.4%). The most common symptoms in the prodromal period of the students with headaches were found to be fatigue (89.4%) and pallor (63.6%). The factors most commonly precipitating the headache were found to be fatigue (81%) and noise (80.7%). Healing factors were found in 71.2% (n = 777) of the xvistudents with headache. The most commonly reported healing factors were sleeping (70.3%) and a silent setting (60.6%). It was learned that 289 (26.5%) of the students with headaches couldn't attend on the school, 407 (37.3%) were presented to the physician and a diagnosis was established on 297 (27.2%) of them. 582 students (53.3%) defined that they had medication for their headaches. Family history of headaches was positive in 68.6% (n = 748) of the students whereas family history of migraine was found in 36.7% (n = 401). According to the IHS classification, a diagnosis of migraine of tension headache was made in 58.1% (n = 633) of the 1090 students with headache. When the subjects were evaluated with modified IHS criteria, it was seen that 98.8% (n = 1076) of the subject with headaches were classifiable. 21.3% of 2384 students were diagnosed as migraine at the end of the study according to the IHS criteria. Migraine diagnosis rose to 29.9% when modified IHS criteria were used. The prevalence of tension headaches was 5.1% according to IHS criteria whereas this figure rose to 15% when modified IHS criteria were used. According to the IHS criteria, one-year prevalence of migraine was found as 9.6% (n = 229) and the prevalence of tension headaches as 2.3% (n = 55). According to the modified IHS criteria, one-year prevalence of migraine was found as 14.2% (n = 339) and the prevalence of tension headaches as 5.7% (n = 136). No significant relationship was found in gender between migraine and tension type headaches (P = 0.06). Whereas the migraine group described statistically more precipitating factors, there was no difference in the presence of the factors healing the headache between two groups (P = 0.06). No significant difference was found in the presence of chronic disease between two groups. Family history of headache was found to be more common in the migraine group (n = 397, 77.8%) than in the tension headache group (n = 78, 63.4%) (P = 0.000). Similarly, the family history of migraine was also more common in the migraine group (47.2% versus 21.9%) (P = 0.000). Abstinence rate due to the headache was found to be higher in the migraine group (n = 183, 35.8%) than in the group of tension headache (n = 20, 16.2%) (P = 0.000). Highger parental and maternal educational level evolve high xvuschool level was found among the students with tension headache (p=0.016, 0.001, respectively). RESULTS. The prevalence of recurrent headaches was found to be 45.7% in accordance with the literature.. It was found that headache was more common when economical level of the student's family was very poor.. Recurrent headaches were significantly more common among the students attending on the public high-schools (P = 0.000).. 58.1% of the headache cases were classifiable according to the IHS criteria.. Headaches of more students could be classified (98.8%) when the IHS criteria were modified.. Headache of migraine type was found more commonly than tension type headaches (21.3% versus 5.1%) when IHS criteria were used.. The prevalence of migraine rose to 29.9% and prevalence of tension type headaches to 15% when modified IHS criteria were used. Rise in the prevalence of tension headaches was found to be higher. Both survey studies and clinical examination-based studies are warranted in order to utilize IHS criteria advised to be modified by excluding the criteria of the ”duration of headache“ and ”the number of attacks" in the epidemiological studies on headache. Headache is a very common and chronic public health problem in children. The first prerequisite of reducing the individual and social load due to the headache negatively affecting the educational and training activities in the schools as well as the quality of life is to provide the subjects to present to the physician, to be able to recognize the headache of these people and to treat these headaches correctly.