Pandemi (covıd-19) sürecinde hastanelerde iş sağlığı ve güvenliği
Occupati̇onal health and safety i̇n hospi̇tals duri̇ng the pandemi̇c process
  1. Tez No: 797137
  2. Yazar: KEMAL KUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN BOLAK HİSARLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Hospitals, Healthcare Management, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, İş Sağlığı, İş Güvenliği, COVID-19, Salgın, Pandemic, Occupational Health, Occupational Safety, COVID-19, Outbreak
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İş sağlığı ve güvenliği açısından hastaneler en riskli işyerleri sınıfındadır. İş sağlığı ve güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği'nde de hastaneler“çok tehlikeli”işyerleri sınıfına dâhil edilmiştir. Hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları da mesleki risk ve tehlikelere en fazla maruz kalan meslek grupları arasında yer almaktadır. Emek yoğun bir sektörde görev yapan sağlık çalışanları, bir yandan insanların sağlığına kavuşması için çaba gösterirken, diğer yandan da çalışma ortamından kaynaklı pek çok mesleki risk ve tehlikeye maruz kalarak çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır. Çalışanların maruz kaldığı bu mesleki risk ve tehlikeler, iş kazalarının artmasına, fiziksel ve ruhsal sorunların oluşmasına, çalışanların performansının düşmesine ve ekonomik kayıpların oluşmasına neden olmaktadır. Pandemi sürecinde hastanelerde iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği savından hareketle, bu çalışmanın pandemi sürecinde hastanelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarında risklerin değerlendirilmesi, çalışanların eğitimi, koruma-önleme bilincinin geliştirilmesi; sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması açısından hem çalışanlara hem de hastanelere önemli faydalar sağlanacağı düşünülmektedir. Hastanelerde güvenli ve nitelikli sağlık hizmetinin verilmesi, sağlık çalışanlarının sağlığına bağlı olduğundan, tüm sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği üzerinde önemle durulması gereken bir husustur. Bu çalışmayla, hastanelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yapılacak olan çalışmaların önemi vurgulanarak, özellikle pandemi sürecinde hastanelerde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması hususunda farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. Bu yönüyle çalışma sonuçlarının, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin problemlerinin değerlendirilmesi ve bu problemlere çözüm yollarının bulunması sürecine destek sağlaması beklenmektedir. Ayrıca bu çalışmayla, sağlık çalışanlarının bir taraftan hastane ortamında karşı karşıya kaldıkları mesleki risk ve tehlikelerin saptanması, bir yandan da işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hak ve sorumluluklarının neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In terms of occupational health and safety, hospitals are in the riskiest workplace class. In the Workplace Hazard Classes Communiqué on occupational health and safety, hospitals are included in the“very dangerous”workplace class. Health workers working in hospitals are also among the occupational groups most exposed to occupational risks and dangers. Health workers working in a labor-intensive sector are experiencing various health problems while striving for the health of people while being exposed to many occupational risks and dangers caused by the working environment. These occupational risks and dangers that employees are exposed to cause increased occupational accidents, physical and mental problems, decreased performance of employees and economic losses. Based on the argument that the work carried out in the field of occupational health and safety in hospitals should be emphasized during the pandemic process, this study will provide significant benefits to both employees and hospitals in terms of assessing risks in improvement studies related to occupational health and safety in hospitals during the pandemic process, training of employees, developing protection-prevention logic; and ensuring a healthy and safe working environment is thought to be provided. Since providing safe and qualified health care in hospitals depends on the health of health workers, it is an issue that should be emphasized on the health and safety of all health workers. With this study, it is aimed to raise awareness about the importance of occupational health and safety studies in hospitals and to provide a healthy and safe working environment in hospitals, especially during the pandemic process. In this respect, the results of the study are expected to support the process of evaluating the problems related to occupational health and safety of health workers during the pandemic process and finding solutions to these problems. In addition, this study aims to identify the occupational risks and dangers faced by health workers in the hospital environment on the one hand, and to inform them about the rights and responsibilities of the employer and employees regarding occupational health and safety.