Alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı almış hastalarda dürtüsellik ve aldatma eğiliminin incelenmesi
Investigation of impulsivity and infidelity tendency in patients diagnosed with alcohol and substance use disorder
- Tez No: 797211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aldatma Eğilimi, Madde bağımlılığı, Alkol Bağımlılığı, Dürtüsellik, Infidelity tendency, Substance abuse, Alcohol abuse, Impulsive behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmanın amacı alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı almış hastaların dürtüselliğini, aldatma eğilimlerini incelemek ve aralarında bir ilişki var mı sorusuna cevap aramayı amaçlamıştır. Alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı almış hastalarda dürtüsellik konusunda daha önce yapılan çalışmalar temel alınarak, özellikle madde kullanım bozukluğu ve dürtüsellik arasında bir ilişki bulunmuştur. Sebatsızlık ve heyecan arama alt maddeleriyle birlikte dürtüsellik ve aldatma arasında bir ilişki olabileceği düşünülmüştür. Araştırmaya 50 alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı almış kadın ve erkek hasta katılmıştır. Araştırmanın katılımcıları NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi AMATEM servisinde tedavi gören kişilerdir. Veri toplama aşamasında katılımcılara sosyodemografik veri formu, UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği ve Aldatma Eğilimi Ölçeği (AEÖ) verilmiştir. Veriler SPSS 23.0 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılımına göre parametrik testler tercih edilmiştir. Verilerin normal dağılmadığı durumlarda non-parametrik testler tercih edilmiştir. Katılımcıların her iki ölçekten aldığı skorları korelasyon analizi ile karşılaştırılmıştır. Katılımcıların Aldatma Eğilimi Ölçeği (AEÖ) puan ortalamaları yüksek çıkmıştır. Katılımcılarda Aldatma Eğilimi ile Dürtüsellik arasında sadece sebatsızlık alt boyutunda anlamlı ilişki bulunmuştur. Diğer alt boyutları ile ilişkilendirilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impulsive behavior of patients diagnosed with alcohol and substance abuse disorder, infidelity tendencies, and to look for answers to the question of whether they have a relationship. Based on previous studies on impulsivity in patients diagnosed with alcohol and substance abuse disorder, there was a relationship between substance abuse disorder and impulsivity in particular. It is thought that there may be a relationship between impulsivity and deception with the lack of perseverance and sensation-seeking sub-articles. 50 alcohol and substance abuse disorders were diagnosed and the study was attended by male and female patients. The participants of the study are those who have been treated in AMATEM service at NP Istanbul Neuropsychiatric Hospital. In the data collection phase, participants were given a Socio-demographic data form, UPPS Binary Behavior Scale, and the Deception Propensity Scale (AEO). The data has been analyzed in the SPSS 23.0 package program. Parametric tests are preferred according to the normal distribution of data. Non-parametric tests are preferred when data is not distributed normally. The scores taken by the participants on both scales are compared with the correlation analysis. The participants AEO score averages have increased. Participants found only a meaningful relationship in the sub-dimension of lack of perseverance between deception and impulsion. Other sub-dimensions could not be associated with.