Aydın ili efeler ilçesindeki iki yaş altı çocuğu olan annelerin emzirme öz-yeterliliği ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of breastfeeding self-efficacy and affectingfactors of mothers with children under two in Aydin provinceefeler district
  1. Tez No: 797300
  2. Yazar: GÜLŞEN GÜL SÜLÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER GEMALMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Öz-yeterlilik, Anne sütü, Breastfeeding, Self-efficacy, Breast milk
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
AMAÇ Çalışmamızın ana amacı, Aydın ili Efeler ilçesindeki iki yaş altı çocuğu bulunan annelerin emzirme öz-yeterlilikleri ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Ayrıca emzirme danışmanlığı verilen annelerin de emzirme devamlılığı ve bir sonraki çocukta emzirme ile ilgili olumlu tutum geliştirmeleri hedeflenmektedir. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmamız tanımlayıcı bir araştırma olarak planlandı. Aydın ili Efeler ilçesindeki ASM'ler arasından kura ile biri kırsal olmak üzere 4 ASM seçildi. Tabakalı örneklem metodu ile belirlenen 397 anne sayısına ulaşıldığında çalışma sonlandırıldı. ASM'lere poliklinik muayenesi, danışmanlık, aşı, bebek izlemi ya da diğer sebeplerle başvuran ve çalışmaya gönüllü olarak katılan iki yaş altında bebeği bulunan emziren annelere yüz yüze anket formu ve EÖYÖ-Kısa Form uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 18.0 veri tabanına girilerek istatistiksel değerlendirmeler yapıldı. BULGULAR Çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 29,94 olarak saptandı. Annelerin %62,2'si en az lise mezunu idi. Bebeklerin %50,4'ü erkek ve ortalama bebek yaşı 8,33 ay olarak saptandı. Annelerin %61,2'si multipar, %75,1'inin gebeliği planlı idi. %14,4 annede gebelik öncesinde, %23,2 annede ise gebelik dönemi boyunca bir sağlık problemi mevcuttu. %64 anne sezaryen ile doğum yapmış, %9.1'i doğum sırasında bir sağlık problemi yaşamıştır. Ortalama doğum haftası 38,37 hafta, bebeklerin doğum ağırlığı ortalama 3178,50 gram olarak saptandı. Annelerin %91'i bebeklerini ilk bir saat içinde emzirmiştir. Annelerin %61'i daha önce emzirme deneyimi yaşamış (ort. 17,89 ay), %52'6'sı emzirme eğitimi almıştır. Annelerin %99,2'si bebeklere ağızdan ilk gıda olarak anne sütü vermiştir. Annelerin %38,5'i ilk altı ayda bebeklerine anne sütü dışında bir gıda vermiştir. Anne sütü dışında gıda verme sebebi olarak %27,7 anne sütünün yetmediğini düşündüğünü belirtmiştir. Annelerin %3,2'sinde, bebeklerin ise %7,8'inde emzirmeye engel olabilecek bir sağlık problemi yaşanmıştır. Annelerin %66'sı ilk altı ay içerisinde emzik ya da biberon kullanmıştır. Eşlerinin emzirmeye karşı tutumu sorulduğunda %61 anneden olumlu yanıtı alınmıştır. Annelerin EÖYÖ puan ortalaması 63,64 (min. 31, max. 70) olarak saptandı. EÖYÖ'nde puan ortalaması en yüksek olan madde 4,9 ortalama ile“9. Emzirmekten her zaman memnuniyet duyuyorum”, en düşük olan madde ise 3,88 ortalama ile“8. Ailemin yanında her zaman bebeğimi rahatlıkla emzirebilirim”ifadesidir. Çalışmamızda annelerin eğitim durumu, algılanan gelir düzeyi, bebek yaşı, annelerin bir önceki bebeklerini emzirme süresi, bebeklerin ilk altı ayda anne sütü dışında gıda alma durumu ve anne sütü dışındaki gıdanın verilme zamanı, bebeklerin güncel olarak nasıl beslendiği, doğum sonrası işe dönüş zamanı, ilk altı ayda emzik ya da biberon kullanımı ve eşlerin emzirmeye karşı olan tutumu ile EÖYÖ puanı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. SONUÇ Bizim çalışmamıza katılan annelerin emzirme öz-yeterlilik puan ortalamaları oldukça yüksek saptandı. Yüksek olması bölgemiz için sevindiricidir. Biz sahada yaptığımız bu çalışmamızda, Aydın Merkezi yansıtan örneklem grubumuz ile birinci basamak adına veri kazandırdığımızı düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE The main purpose of our study is to determine the breastfeeding self-efficacy of mothers with children under the age of two and the factors affecting in Aydın province Efeler district. In addition, mothers who are involved in the study will develop a positive attitude towards breastfeeding continuity and breastfeeding in the next child. MATERİAL AND METHOD Our study was planned as a descriptive study Among the Family Health Centers (FHC) in Aydın province Efeler district, 4 FHCs, one of which was rural, were selected by random. A face-to-face questionnaire and BSES-Short Form were administered to mothers with infants under the age of two who applied to FHC's for outpatient clinic examination, counseling, vaccination, baby follow-up or other reasons and participated in the study voluntarily. The study was terminated when the number of 397 mothers determined by the stratified sampling method was reached. The obtained data were entered into the SPSS 18.0 database and statistical evaluations were made. RESULTS The mean age of the mothers participating in the study was found to be 29.94 years. 62.2% of the mothers were at least high school graduates. 50.4% of the infants were male and the mean infant age was 8.33 months. 61.2% of the mothers were multiparous and 75.1% of them had planned pregnancy. 14.4% of the mothers had a health problem before pregnancy and 23.2% of the mothers had a health problem during the pregnancy period. 64% of mothers gave birth by cesarean section, 9.1% had a health problem during delivery. The mean week of delivery was 38.37 weeks, and the mean birth weight of the babies was 3178.50 grams. 91% of mothers breastfed their babies within the first hour. 61% of mothers had previous breastfeeding experience (mean 17.89 months), 52.6% received breastfeeding training. 99.2% of the mothers gave breast milk to their babies as the first food by mouth. 38.5% of the mothers gave their babies a food other than breast milk in the first six months. 27.7% stated that they think that breast milk is not enough as the reason for giving food other than breast milk. 3.2% of mothers and 7.8% of babies experienced a health problem that could prevent breastfeeding. 66% of mothers used a pacifier or bottle in the first six months. When asked about their spouses' attitude towards breastfeeding, 61% of the mothers answered positively. The mothers' mean BSES score was 63.64 (min. 31, max. 70). The item with the highest mean score in BSES was“9. I am always satisfied with breastfeeding”, and the lowest item is“8. I can comfortably always breastfeed my baby in the presence of my family”. In our study, a significant correlation was found between the BSES score and mother's educational status, perceived income level, infant age, breastfeeding duration of mother's previous infants, the status of infants receiving food other than breast milk in the first six months and the time of giving food other than breast milk, how the infants are currently fed, the time to return to work after birth, use of a pacifier or bottle at six months, the spouse's attitude towards breastfeeding. CONCLUSİON In our study, the mothers' mean BSES score was high enough and this is satisfactory for our region. This population based study provided valuable data for primary care mother and child health care database.