İşe alım uzmanlarının kuşaklara bakışı
Opinions of recruitment specialists on generations
- Tez No: 797401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşe Alım Süreci, Kuşaklar, İşe Alım Sürecine Kuşakların Etkisi, Recruitment Process, Generations, Effects of Generations to Recruitment Process
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İşe alım sürecinde işe alım uzmanının adaya yönelik algısının incelenmesi, ihtiyaca göre en uygun adayın işe alınması açısından önemlidir. Çalışma yaşamında meydana gelen birçok farklılık işe alım uzmanının algısını etkilemektedir. Bu farklılıklardan biri de birden fazla kuşağın çalışma yaşamında yer almaya başlamasıdır. İşe alım uzmanının doğru işe doğru çalışan seçebilmesi noktasında, kuşaklara ilişkin bakış açısının tespit edilmesi araştırılması gereken bir konudur. Çalışmada işe alım uzmanlarının kuşaklara bakışı nitel bir araştırma ile analiz edilmiş ve betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Örneklem, İzmir ilinde özel sektörde çalışan 11 işe alım uzmanı ve işe alım sürecinde görev alan insan kaynakları müdürlerinden oluşmuştur. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi ile veriler elde edilmiş ve Maxqda Analytics Pro 2020 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda katılımcıların ortak görüş, düşünce ve deneyimlerinden hareketle 3 ana tema, 13 alt tema oluşturulmuştur. Veriler üzerinde toplamda 169 tematik kod yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre örneklemi oluşturan katılımcılar, işe alım sürecinde kuşak kavramının varlığını kabul etmiştir. Katılımcılar tarafından Y ve Z Kuşağı adaylara karşı olumlu bir yaklaşım benimsenmiş ve işe alım sürecinde olumlu değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ayrıca genç kuşak adaylara karşı pozitif yönlü bir ayrımcılık yapıldığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte işletme içerisinde kuşak dengesinin sağlanması gerekliliği belirtilmiştir. Araştırmada kuşak faktörünün yanı sıra işe alım sürecini etkileyen diğer faktörlerde açıklanmış ve önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Analysis of recruitment specialists' perceptions on applicants is important in terms of choosing the most suitable applicant for the job. Several differences in working life affect the perception of recruitment specialist. The fact that different generations have started to be part of the working life is one of those differences. Determination of recruitment specialists' perceptions on generations in terms of choosing right person for the right job should be researched. In this study, recruitment specialists' perception on generations were analysed through a qualitative research method and a descriptive analysis technique was applied. The sample consists of 11 recruitment specialists working in the private sector in Izmir and human resources directors assigned for recruitment processes. The data are collected with interview method among the qualitative research methods and they were analysed with Maxqda Analytics Pro 2020 program. 3 main themes and 13 sub-themes were created based on the common views, thoughts, and experiences of participants at the end of the analysis. Total 169 thematic codes were created on the data. The participants constituting the sample accepted the existence of the concept of generation during recruitment process according to the results of the research. Positive attitudes for generations Y and Z were adopted by the participants and they provided positive evaluations related to them during the recruitment processes. Besides, it was observed that they showed signs of positive discrimination against the applicants who are members of young generations. Additionally, it was indicated that it is necessary to balance the generations in the companies. Other factors affecting the recruitment processes in addition to the generation factor were also explained and emphasized in the research.