Linking hr recruiters' artificial intelligence awareness to job performance: The mediating role of job insecurity
İnsan kaynakları işe alım uzmanlarının yapay zeka farkındalığı ıle iş performansı arasındakı ilışkıde iş güvensızlığının aracılık rolü
  1. Tez No: 933796
  2. Yazar: NURA ISSA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA TÜRKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka (AI), AI Farkındalığı, İş Performansı, İş Güvencesizliği, İnsan Kaynakları (İK), İşe Alım, Artificial Intelligence (AI), AI Awareness, Job Performance, Job Insecurity, Human Resources (HR), Recruitment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, Orta Doğu'daki İnsan Kaynakları (İK) İşe Alma Uzmanlarının Yapay Zeka (YZ) farkındalıklarının iş performansları ile iş güvencesizliği algıları üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve iş güvencesizliğinin bu ilişkiye aracılık edip etmediğini araştırmaktır. Araştırma, değişkenler arasındaki doğrudan ve aracılık eden bağlantıları değerlendirmek için 344 İK İşe Alma Uzmanından toplanan veriler üzerinde korelasyon ve regresyon testleri gerçekleştirdi. Çalışmadaki analizler SPSS 21 programı ile yapıldı. Çalışma sonuçlarına göre, iş performansı YZ farkındalığı ile negatif, iş güvencesizliği ile pozitif ilişkiliydi; YZ farkındalığı iş güvencesizliğini pozitif yönde etkiledi ve iş güvencesinin de YZ farkındalığı ile iş performansı arasındaki ilişkiye kısmen aracılık ettiği ortaya çıktı. Bu araştırma, YZ farkındalığının İK İşe Alma Uzmanlarının iş güvencesizliği ve iş performansı üzerindeki etkisini inceleyen araştırma alanına önemli içgörüler sunmakta ve katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess Artificial Intelligence (AI) awareness among Human Resources (HR) Recruiters in the Middle East and its effects on their job performance and job insecurity and to investigate whether job insecurity mediates this relationship. The research performed correlation and regression tests on the gathered data of 344 HR Recruiter to evaluate direct and mediating connections between variables. The analyses in the study were made with the SPSS 21 program. According to the study results, job performance was negatively associated with AI awareness and positively associated with job insecurity; AI awareness positively effected job insecurity and job insecurity also appeared to partially mediate the relationship between AI awareness and job performance. This research delivers important insights and contribute to the research field that examines the impact of AI awareness on HR Recruiters' job insecurity and job performance.