الصّور البيانيّة في ديوان الملك العادل سليمان الأيّوبيّ
El-Melik el-Âdil Süleyman el-Eyyübi'nin divanındaki beyân sanatları / Rhetorical images in diwan of al-Malik al-Adil Suleiman al-Ayyubi
  1. Tez No: 797440
  2. Yazar: AHMED KHODARY MOHAMMED KHODARY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHALİM ABDULLAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Beyân Sanatları, Teşbih, İstiâre, Mecâz-ı Müsrel, Mecâz-ı Aklî, Kinâye, Rhetorical Images, Simile, Metaphor, Metonymy, Synecdoche, Haulage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Beyân sanatları, hem eski hem de modern Belâgat ve Tenkid çalışmalarında büyük bir yere sahiptir. Bunun nedeni, bu sanatların edebi metlerin şekillenmesindeki önemi ve rolüdür. Beyân sanatları yazar için, okuyucuyu etkilemeyi amaçladığı, düşüncelerini, duygularını ve hayal gücünü ifade ettiği araçlardır. Beyân sanatlarının incelendiği çalışmalar, şairi ve onun yaratma yeteneğini belirlemede temel ve yardımcı faktörlerdendir. Bu çalışma klasik beyân ilmi kitaplarında olduğu gibi beyân sanatlarını üç bölümde ele almaktadır. Bunlar; Teşbih, Mecâz ve Kinâye. Çalışmada, el-Melik el-Âdil Süleyman el-Eyyübi'nin şiirlerindeki beyân sanatları bu üç başlıkta incelenecektir. Bu incelemenin amacı, Şairin beyân sanatlarını kullanmaktaki yeteneğini ve bu sanatların okuyucu üzerindeki etkisini ortaya koymak, şairin döneminin şairleri arasındaki yerini ve döneminin sanatsal özelliklerini anlayabilmektir. Bu amaçlar ile şairin şiirinde bu sanatların izi sürülmüştür. Beyân sanatlarından; Teşbih, Mecâz ve Kinâye bu çalışmanın uygulamalı bölümleridir. Bu çalışmanın konusu olarak el-Melik el-Âdil Süleyman el-Eyyübi'nin şiirlerinin seçilmesinin çok sayıda sebebi ve hedefi bulunmaktadır. Bu sebeplerin başında şair Âdil'in meçhul bir şair olması ve şiirlerinin el değmemiş olması gelmektedir. Bu sebebe bağlı olan hedeflerden birisi şairin beyân sanatlarındaki yetenek ve kudretini, hayal gücünün büyüklüğünü, kültürünün genişliğini ve okuyucuya olan yakınlığını ortaya çıkartmaktır. Çalışma sonucunda, şairin beyân sanatlarındaki uslûbu ve konu seçimleriyle döneminin özelliklerini yansıttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Rhetorical images have a great place in rhetorical and critical studies, both ancient and modern. This is due to its importance and role in shaping the literary text, as it is a tool to help the writer on how to expresses his thought, passion and imagination, and through which he aims to influence the reader. The study of rhetorical images is also an auxiliary and essential factor in identifying the poet and his ability to create. This study relies on the science of rhetoric, which is represented in the three Rhetorical images“Simile, Metaphor, and Metonymy”. The study deals with these images in the poetry of al-malik al-adil Suleiman al-ayyubi; To reveal the poet's ability to depict rhetorically, and the impact of this depiction on the reader, and to know the position of the poet among the poets of his period, and what appears in the images of the artistic features of his period, and to know this, the study traced these images in the various purposes of his poetry, so the rhetorical images were of similes and metaphors of all kinds and metaphors. applied chapters in this study. The choice of the poetry of al-malik al-adil Suleiman al-ayyubi as the subject of this study came out for several reasons and goals, including that al-adil is an obscure poet and his collection of poetry is virgin, and that tracing his rhetorical images reveals manifestations of his poetic pictorial ability, his imagination and culture, which contributes to bringing him closer to the reader. That the poet was influenced by his era in his pictorial style and the subjects of his total and partial images.