Kalça kırığı nedeniyle opere edilen geriatrik hastalarda mortaliteyi etkileyen faktörler
Factors affecting mortality in geriatric patients operated for hip fracture
- Tez No: 797530
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, Geriatri, İleri yaş, Kalça kırığı, Mortalite, Anesthesia, Geriatrics, Advanced age, Hip fracture, Mortality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kalça kırığı ameliyatı sonrası yüksek mortalite oranları önemli bir sağlık sorunudur. Postoperatif mortaliteyi etkileyen birçok faktör raporlanmıştır. Biz de çalışmamızda postoperatif 30 günlük süreçte mortaliteye etki eden faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamıza hastanemizde 01/01/2015 ile 01/06/2021 tarihleri arasında, 65 yaş ve üzerinde kalça kırığı ameliyatı olan 906 hasta dahil edildi. Hastalar postoperatif 30 gün içinde ölenler ve sağ kalanlar olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, ASA sınıflamaları, ek hastalıkları, uygulanan anestezi yöntemi, kan ürünleri transfüzyonu, hastane ve yoğun bakım ünitelerinde yatış süreleri, preoperatif ve postoperatif hemoglobin, trombosit, INR, üre, kreatinin, AST, ALT postoperatif 30 günlük mortalite üzerine etkileri retrospektif olarak analiz edildi. BULGULAR: Hastaların postoperatif 30 günlük mortalitesi %8,6 olarak bulundu. Ölenlerin yaş ortalaması 83,49 ± 6,9 iken sağ kalanların yaş ortalaması 78,7 ± 7,6 idi. Hastaların %63,9'u kadın, %36,1'i erkekti. İleri yaşın (OD: 1,091; CI %95, 1,051-1,132), yüksek ASA değerinin (OD: 12,69; CI %95, 1,074-150,17), koroner arter hastalığının (OD: 0,521; CI %95, 0,287-0,944), genel anestezi uygulamasının (OD: 0,305; CI %95, 0,140-0,667), kreatinin değerlerinin (OD: 1,045; CI %95, 1,114-1,892) yüksek olmasının mortaliteyi artırdığı saptandı. SONUÇ: Çalışmamızda yüksek yaş, ASA ve kreatinin değerlerinin, koroner arter hastalığı varlığının, genel anestezi uygulanmasının mortaliteyi artırdığı sonucuna varıldı. İleri yaş kalça kırığı hastalarının bu risk faktörleri açısından detaylı incelenmesinin ve perioperatif yakın takip edilmesinin mortaliteyi azaltacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AİM: High mortality rates after hip fracture surgery is a major health problem. Many factors have been reported that affect postoperative mortality. In our study, we aimed to evaluate the factors affecting mortality in the postoperative 30-day period. MATERIAL AND METHODS: Our study included 906 patients aged 65 and over who had hip fracture surgery between 01/01/2015 and 01/06/2021 in our hospital. Patients were divided into two groups, those who died within 30 days and those who survived. Demographic data of patients, ASA classifications, comorbidities, anesthesia method, blood product transfusion, length of stay in hospital and intensive care units, preoperative and postoperative hemoglobin, platelet, INR, urea, creatinine, AST, ALT values on postoperative 30-day mortality were analyzed retrospectively. RESULTS: The postoperative 30-day mortality of the patients was found to be 8,6%. The mean age of the deceased was 83,49 ± 6,9, while the mean age of the survivors was 78,7 ± 7,6. Of the patients, 63,9% were female and 36,1% were male. Advanced age (OD: 1,091; CI 95%, 1,051-1,132), high ASA value (OD: 12,69; CI 95%, 1,074-150,17), coronary artery disease (OD: 0,521; CI 95%, 0,287-0,944), general anesthesia application (OD: 0,305; CI 95%, 0,140-0,667), high creatinine values (OD: 1,045; CI 95%, 1,114-1,892) were found to increase mortality. CONCLUSIONS: In our study, it was concluded that high age, ASA and creatinine values, presence of coronary artery disease, and application of general anesthesia increased mortality. We think that a detailed examination of elderly hip fracture patients in terms of these risk factors and perioperative close follow-up will reduce mortality.