Kornea ektazisi tanısının geliştirilmesinde yeni bir modelin oluşturulması
A new model for the diagnosis of corneal ectasia
- Tez No: 797596
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL SEHER UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: forme fruste keratonus, ektazi risk analizi, Pentacam, Corvis ST, TBI, MS-39, epitel kalınlığı, OPD scan 3
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Tez çalışması kapsamında 4 farklı cihaz (ön segment OKT (optik koherens tomografi) tabanlı topografi-MS 39,Pentacam, Corvis ST ve OPD Scan 3) kullanılarak elde edilen korneanın morfolojik, pakimetrik, aberometrik, biyomekanik ve epitel profili değişkenleri birleştirilerek, ektazi riskinin tespitinde yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip, güvenilir bir modelin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Ekim 2020 - Kasım 2021 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Göz Hastalıkları kornea ve Refraktif Birimi kliniğimize lazer tedavisi için başvuran sağlıklı 90, keratokonus tanısı ve takibi için gelen 50 forme fruste keratokonus (FFKK) hastası çalışmaya dahil edilmiştir. Grup 1'i her iki gözünde EİDGK tam, biyomikroskopik ve topografik muayenesi normal olan sağlam bireyler oluşturmaktadır. Grup 2'ye ise FFKK hastalarının sağlam olan gözleri (EİDGK tam, biyomikroskopik muayenesi normal, Pentacam'da I-S < 1,45 D ve KISA% değeri < 60) dahil edilmiştir. Hastalardan Pentacam, Corvis ST, MS-39 ve OPD Scan 3 cihazı ile elde edilen değişkenler analiz edilerek modeller geliştirilmiştir. Bulgular: Toplam 127 gözün (grup1'de 83 göz ve grup 2'de 44 göz) verileri analiz edilmiştir. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Asimetrik ektazide normal topografisi (AE-NT) olan gözlerin, sağlıklı gözlerden ayrımında, değerlendirilen hiçbir değişken tek başına mükemmel bulunmamıştır (AUC değeri CCT+AD >HO (kornea) >BADD >CenterSph >A1Time(ms) >C. VOLD10mm olarak bulunmuştur. Sonuç: Tüm cihazların istatistiksel olarak anlamlı bulunan değişkenlerinin kombine edilmesiyle AE-NT olan gözleri çok iyi ayırt etme kabiliyeti olan bir model geliştirdik. Bu modelde arka yüzeyden ziyade ön yüzey parametrelerinin olması, ektazinin ilk olarak kornea ön yüzeyinde başlayabileceği ihtimalini desteklemektedir. Farklı hasta kohortları ile bu modelin güvenilirliğinin doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To create a diagnostic model that can be more powerful in improving the diagnosis of ectasia in its early stages by combining cornea's morphologic, pachymetric, aberrometric, biomechanic and epithelial thickness variables derived from the 4 devices (Pentacam, Corvis ST, anterior segment OCT-based topography (MS 39) and OPD Scan 3). Method: Ninety healthy and 50 forme fruste keratoconus patients who applied to Gazi University and Research Hospital, Cornea and Refractive Surgery Clinic between October 2020 and November 2021 were included in our study. Group 1 comprised of 90 healthy patients with best corrected visual acuity of 20/20 in both eyes, normal topography and biomicroscopic examination. Group 2 had 40 forme fruste keratoconus patients with best corrected visual acuity of 20/20, normal biomicroscopic examination, and I-S 0.05). On individual basis, all variables had AUC of less than 0.90 and Slb from MS-39 proved to be the best discriminative variable with the highest AUC (AUC: 0.864, 77% sensitivity and 75% specificity). With a cut-off of 0.305, TBI was found to be Corvis ST's best individual variable (AUC: 0.775, sensitivity 75% and 71% specificity) and was less discriminative when compared with the first reported results. When statistically significant device variables were combined, MS-39 showed a model with a better discriminative effect with a sensitivity of 81.6% and specificity of 80.7%; AUC of 0.823 and this model was superior to a model which was developed when both Pentacam and Corvis ST variables combined (sensitivity of 76.3%, specificity of 65.1% and AUC:0.723). Epithelial thickness profiles for forme fruste keratoconus patients derived from MS-39 were analysed but they were not statistically significant.When the variables from all the 4 devices were combined, a model with a sensitivity of 89.5% and a specificity of 84.7%; AUC of 0.891 was developed.SAI and (CCT+AD) were found to be the strongest variables of the developed model. Conclusion: By combing all the statistically significant variables from all the four devices, we developed a model which is almost perfect in differentiating forme fruste keratoconus patients from healthy individuals. Our model is formed from anterior cornea surface indices only and this indicates that anterior surfaces indices might be very important in diagnosing and identifying cases with ectasia risk after laser correction surgery. More studies need to be done in order to validate our model. KEYWORDS: Pentacam, Corvis ST, MS 39, OPD scan 3, BADD, TBI,SAI, AUC,