Meme kanseri nedeniyle opere edilen hastalarda patolojide pozitif cerrahi sınıra yatkınlık yaratan risk faktörlerinin incelenmesi ve RE-operasyon gerekliliğinin tartışılması
Investigation of risk factors that cause positive surgical margins in patients who have been operated for breast cancer and discussion of the need for RE-operation
- Tez No: 797677
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER DEMİRER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, pozitif cerrahi sınır, lokal nüks, invaziv duktal karsinom, meme koruyucu cerrahi, Breast cancer, positive resection margin, local recurrence, invasive ductal carcinom, breast conversing surgery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
1. ÖZET Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen malignite olup klinisyenlerin tarama, takip ve tedavideki başarısına rağmen halen önemli bir mortalite ve morbidite sebebidir. Bu çalışmanın amacı meme kanseri nedeniyle opere edilmiş ve patoloji incelemesi sonucunda pozitif cerrahi sınır sonucu gelmiş hastaların genel özelliklerinin ve bu duruma yatkınlık yaratan risk faktörlerinin belirlenmesi ayrıca reoperasyon yapılan ve reoperasyon yapılmayarak adjuvan tedaviye yönlendirilen hasta gruplarının lokal nüks, sistemik nüks ve sağkalım açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada AÜTF bünyesi hastanelerinde 2008 Ocak -2020 Aralık tarihleri arasında meme kanseri nedeniyle opere edilmiş 2242 hastanın retrospektif olarak patoloji raporları incelenmiş olup pozitif cerrahi sınıra sahip ( invaziv komponent ya da duktal karsinoma in-situ cerrahi sınıra 1 mm'den daha yakın ) , neoadjuvan tedavi almamış ve tanı anında sistemik nüksü bulunmayan, 18 yaş üstündeki hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalar reoperasyon yapılmayarak adjuvan tedaviye giden grup ve reoperasyon yapılan grup olarak ikiye ayrılarak daha sonra ise nihai marjin statüslerine göre tekrar gruplandırılarak gruplar arasında lokal nüks, sistemik nüks, sağkalım açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastalar reoperasyon yapılmayarak adjuvan tedaviye giden grup ve reoperasyon yapılan grup olarak ikiye ayrılıp final marjin statüslerine göre de nihai marjin pozitif ve nihai marjin negatif olarak ayrıldıktan sonra lokal nüks, sistemik nüks, sağkalım açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında lokal nüks ve sistemik nüks görülme oranlarının dağılımları istatistiksel olarak farklı değildi (Sırasıyla; P=0,080; P=0,101 ). Gruplar arasında mortalite görülme oranları istatistiksel olarak farklı değildi (P=0,146). Gruplar arasında sağkalım süreleri anlamlı farklı değildi ancak anlamlı farklılık sınırına yakın idi (P=0,083). Nihai marjin negatif grupta bulunan hastaların sağkalım sürelerinin ortalaması 163 (158-168) ay ve nihai marjin pozitif kalarak adjuvan tedaviye giden grup sağkalım sürelerinin ortalaması 150 (140-160) ay idi. Genel sağkalım sürelerinin ortalaması 161 (156-165) ay idi. Sonuç: Meme kanseri nedeniyle meme koruyucu cerrahi geçiren hastalarda ilk operasyon sonrasında patolojinin pozitif cerrahi sınır şeklinde sonuçlanması durumunda hastayı ikinci bir operasyona yönlendirmek yerine seçilmiş bir hasta grubunda ve hasta bilgilendirilerek karar verilip hastaları hem psikolojik olarak zorlayacak hem kozmetik olarak daha kötü sonuçlara yol açacak reoperasyondan kaçınıp, adjuvan tedaviyi geciktirmeden adjuvan tedaviye başlamak, reoperasyon lokal nüks, sistemik nüks ve mortalite üzerinde anlamlı bir değişiklik sağlamayacağı için tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Aim: Breast cancer is the most common malignancy among women and despite the fact that clinicians' success of the disease management it is still significant cause of morbidity and mortality worldwide. This study aims to define factors that cause positive resection margin status in patients who have undergone breast conserving surgery due to invasive breast cancer /ductal carcinoma in-situ and after dividing into two groups (who have undergone a second surgery or reexsicion to achieve negative resection margin and who have gone to adjuvant therapies without any reoperations or additional resections) to compare in terms of local recurrence, systemic recurrence and overall survival. Materials and Methods: In this study we examined retrospectively 2242 patients pathology reports who have undergone any breast operations at the Ankara University Faculty of Medicine Hospitals between January 2008 and December 2020 due to breast malignancy. We included only positive resection margin group( invasive cancer cells or ductal carcinoma in-situ component closer than 1 mm to the margin ) and excluded to whom had received neoadjuvant therapies, have had found systemic disease evidence at the diagnosis. Positive resection margin group were seperated into two groups; who have undergone a second surgery to achieve negative resection margin and who have gone to adjuvant therapies without any operations; to analyze these two groups we investigated patients' final margin status and after that we compared final margin negative and final margin positive groups in terms of local recurrence, systemic recurrence and overall survival. Results: After comparision between final margin negative and positive groups we found that local recurrance rate, systemic recurrence rate and mortality rate was not statistically significantly different in between two groups ( P=0,080; P=0,101; P=0,146). Between groups survival rates were not statistically significantly different. (P=0,083). In the final margin negative group average survival months were 163 (158-168) and other group who have positive resection margin survival months were 150 (140-160). Conclusions: In the management of breast cancer patients who have undergone breast conserving surgery if the final pathology reports suggest positive resection margin instead of recommending another surgery and reexsicion in selected patients group clinicians may direct the patients to adjuvant therapies since there is no difference between local recurrence, systemic recurrence and mortality rates. Patients must be informed about the process by clinicans and definetly take a role in desicion making since the reoperation process is both mentally challenging and have worse cosmetic outcomes.