Kompozit nanoparçacıklar aracılığıyla gerçekleştirilen fototermal terapinin meme kanseri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of photothermal therapy via composite nanoparticles on breast cancer
- Tez No: 797756
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİYE SEDA YAR SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Nanokompozit Malzeme, Fototermal Terapi, Meme Kanseri
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Meme kanseri tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olup, kanserden ölüm sebepleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Üçlü negatif meme kanseri (TNMK), neoadjuvan tedaviye daha iyi yanıt vermesine karşın kötü prognozla seyreder. Buna karşın TNMK'ya karşı oluşturulmuş spesifik bir tedavi yaklaşımı henüz mevcut değildir. Non-invaziv bir yöntem olan fototermal terapide (PTT), fotosensitif ajanlar aracılığıyla uygulanan lazer ışık enerjisinin ısı enerjisine dönüşümü yoluyla kanserli bölgenin termal ablasyonunun gerçekleşmesi sağlanır. Bu amaçla en çok kullanılan inorganik malzemelerden olan altın (Au) görünür bölgedeki güçlü absorpsiyon özelliğinden dolayı tercih edilmektedir. Bir organik malzeme olan polidopamin (pDA) ise oldukça iyi olan biyouyumluluğu ve fototermal kararlılığı sayesinde en çok umut vadeden PTT ajanları arasındaki yerini almıştır. Çalışma kapsamında TNMK tedavisindeki eksik ve zorluklar göz önüne alınarak Au ve pDA'nın yeni bir sentezleme yöntemiyle bir araya getirilmesiyle nanokompozit malzeme eldesi gerçekleştirilmiştir. Fiziksel ve kimyasal analiz yöntemleri kullanılarak üretilen malzemenin karakterizasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Daha sonra 808 nm dalga boyundaki lazer kullanımıyla malzemeye ait fototermal özellikler belirlenmiştir. Uygun özelliklere sahip nanokompozit malzeme eldesi sonrası TNMK hücreleri ile in vitro çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak TNMK hücreleri üzerinde etkili bir PTT gerçekleştirilmiş olup, üretilen malzemenin in vitro koşullarda başarılı şekilde kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one the most common types of cancer among women all over the world and has an important place among the causes of death from cancer. Triple negative breast cancer (TNBC) has a poor prognosis despite a better response to neoadjuvant therapy. However, a specific treatment approach to TNBC is not yet available. Photothermal therapy (PTT), which is a non-invasive approach, enables thermal ablation of the cancerous region by the conversion of laser light energy to heat energy through photosensitive agents. For this purpose, gold (Au), which is one of the most utilized inorganic photosensitive agents, is preferred due to its strong absorption in the visible region. Recently, polydopamine (pDA), an organic material, has taken its place among the most promising PTT agents thanks to its very good biocompatibility and photothermal stability. In this study, considering the deficiencies and difficulties in TNBC treatment, nanocomposite material was obtained by combining Au and pDA with a new synthesis method. The characterization of the produced materials was completed using physical and chemical analysis methods. In the next step, the photothermal properties of the materials were determined using a laser with a wavelength of 808 nm. After obtaining nanocomposite material with appropriate properties, in vitro studies were carried out with TNBC cells. Finally, an effective PTT was performed on TNBC cells and it was shown that the produced material could be used successfully in in vitro conditions. Key Words : Nanocomposite Material, Photothermal Therapy, Breast Cancer