Şeftali (Prunus persica L.) üretiminde tarımsal mekanizasyon kullanımının rolü: Çanakkale-Lapseki örneği
The role of agricultural mechanism in peach (Prunus persica L.) production: The case of Çanakkale-Lapseki
- Tez No: 797783
- Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE ÖZPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Yapı, Tarım Makinaları, Şeftali Üretimi, Çanakkale, Agricultural Structure, Agricultural Machinery, Peach Production, Çanakkale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma Çanakkale ili Lapseki ilçesinde şeftali üretimi yapan işletmelerin tarımsal yapı ve mekanizasyon durumunu belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Çalışma ilçenin şeftali üretiminin yoğun olarak yapıldığı Adatepe, Beybaş, Kangırlı, Subaşı, Suluca, Yeniceköy, Cumhuriyet, Gazi Süleyman Paşa ve Umurbey köy ve beldelerinde yürütülmüştür. Çalışmanın verileri için tarımsal işletmelere gidilmiş ve işletme sahipleri ile yüz-yüze görüşülerek toplanmıştır. Bu amaçla işletmelerin sosyo-ekonomik ve tarımsal yapısını, arazi ve alet-makina varlığı ile üretimdeki mekanizasyon kullanımını içeren bir anket kullanılmıştır. Çalışma sonucunda tarımsal uğraşı içinde olan bireylerin yaş grubunun genel olarak 30-50 yıl arasında değiştiği ve bunların farklı eğitim seviyelerine sahip oldukları tespit edilmiştir. Arazi parsel büyüklükleri genel olarak 10-19 dekar arasında değişen işletmelerin, %75'i mülk ve geri kalanın ise kira veya ortak arazi özelliğinde olduğu saptanmıştır. Her işletmenin en az bir traktöre sahip olduğu ve bunların Erkunt (%20,59), Başak (%19,61), New Holland (%19,61), Case (%10,78), Fiat (%8,82), Tümosan (%8,82) gibi markaların çoğunlukta olduğu belirlenmiştir. İşletmeye traktör satın alımı sırasında en etkili faktörlerin güç büyüklüğü, yedek parça ve servis olanağı, arazi büyüklüğü, satın alma koşulu ve heves olmuştur. Diğer taraftan işletmelerde bulunan alet ve makinaların oransal değerlerine bakıldığında, bahçe pülverizatörü (%100), kulaklı pulluk %78 oranında, dipkazan %69 oranında, çizel %45 oranında, diskli tırmık %40 oranında, kültivatör %27 oranında ve rototillerin %12 oranında işletmelerde yer aldığı belirlenmiştir. İşletmelerin %58'inin yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadelede kimyasal ve kültürel uygulamaları bir arada kullandıkları, %59'unun damla sulama sistemlerini kullandıkları ifade edilmiştir. İşlemelerin tamamında hasat ve budama işlemlerinde yardımcı ekipman olarak merdiven ve platform kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, işletmelerin %76'sı elde edilen ürünlerini doğrudan bahçede satış yaptıklarını ve %23'ünün ise depoladıkları saptanmıştır. Yapılan çalışmada, üreticilerin sosyo-ekonomik yapıları ve mevcut tarımsal mekanizasyon durumlarının tespit edilmesine olanak sağlamış olup, ilçenin ve bölgenin genel tarımsal mekanizasyon durumunun ortaya konulması ve ihtiyaçların tespit edilmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the agricultural structure and mechanization level of the farms producing peach in Lapseki district of Çanakkale. The study was conducted in the villages and towns of Adatepe, Beybaş, Kangırlı, Subaşı, Suluca, Yeniceköy, Cumhuriyet, Gazi Süleyman Paşa and Umurbey, where the peach production of the district is intense. For the data of the study, agricultural farms were visited and collected by face-to-face interviews with the farm owners. For this purpose, a questionnaire including the socio-economic and agricultural structure of the farms, the availability of land and tools-machines, and the use of mechanization in production was used. As a result, it has been determined that the age group of individuals engaged in agriculture generally varies between 30-50 years and they have different education levels. It has been determined that 75% of the farms, whose land parcel sizes vary between 10-19 decares in general, are property and the rest is rent or common land. Each farm has at least one tractor brand and these are Erkunt (20.59%), Başak (19.61%), New Holland (19.61%), Case (10.78%), Fiat (8.82%), Tümosan (8.82%) were determined. Power size, spare parts and service availability, land size, purchase condition and enthusiasm were the most influential factors during the purchase of a tractor. On the other hand, in general, it has been determined that farms have tools-machines such as orchard sprayer (100%), mouldboard plough (78%), subsoiler (69%), chisel (45%), disc harrow (40%), cultivator (27%), rototiller (12%). It was stated that 58% of the farms use chemical and cultural practices together in the protection against weeds, diseases and pests, and 59% use drip irrigation systems. It has been determined that ladders and platforms are used as auxiliary equipment in harvesting and pruning operations in all of the operations. In addition, it was determined that 76% of the farms sell their products directly in the garden and 23% store them. In this study, the socio-economic structures of the producers and the current agricultural mechanization situation were determined, and it is important in terms of revealing the general agricultural mechanization situation of the district and the region and determining the needs.