Vajinusmus tanısı alan kadınların eşlerindeki cinsel işlev bozuklukları, bağlanma stilleri ve obsesif kompulsifbozukluk düzeylerinin incelenmesi
Investigation of sexual functional disorders, connectionstyleoboffic compulsive disorder levels in women who recognized vaginusmus
- Tez No: 797797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: vajinusmus, erkek cinsel işlev bozukluğu, bağlanma stilleri, obsesif kompulsif bozukluk, cinsellik, vaginismus, male sexual dysfunction, sexual knowledge, sexual function, sexual satisfaction, attachment styles
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Vajinusmus; Kadınlarda cinsel birleşmeyi engelleyecek şekilde pelvik kaslarda istemsiz ve yineleyici bir biçimde spazm oluşması olarak tanımlanır. Kadının cinsel birleşme olmasını istemesine rağmen penis ya da farklı nesnelerin vajinadan içeriye girmesine izin vermemesi şeklinde de tanımlanabilmektedir. Vajinusmus tanısı alan kadınların eşlerinde çeşitli cinsel işlev bozukluğu bulunması ve eşlerdeki bağlanma stillerinin ve obsesif kompulsif bozukluk düzeylerinin cinsel birleşme üzerinde etkin rolü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada amaç vajinusmus tanısı alan kadınların eşlerinde cinsel işlev bozuklukları, bağlanma stilleri veobsesif kompulsif bozukluk düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi çalışmaya katılmayı kabul eden 100 vajinusmus tanısı almışkadınların eşleri ve 100karşılaştırma grubu olmak üzere toplam 200 kişiden oluşmaktadır.Araştırmanın veri toplama araçları kişisel bilgi formu, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ),İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) ve Maudsley Obsesif Kompulsif Bozukluk Soru Listesi (MOKSL)dır. Vajinismus tanısı almış kadınların eşlerinde cinsel işlev bozuklukları ve obsesif kompulsif belirti düzeyi vajinismus tanısı almamış kadınların eşlerine oranla daha yüksek bulunmuştur. Vajinismuslu kadınların eşlerinde sırasıyla kayıtsız bağlanma, korkulu bağlanma ve saplantılı bağlanma olduğu sonucuna varılmıştır. Cinsel işlev bozukluğunun yordanmasına yönelik yapılan regresyon analizinde ise korkulu ve kayıtsız bağlanma, ve obsesif kompulsif bozukluk çeşidi olan kontrol alt boyutunun yordayıcı rolü olduğu tespit edilmiştir. Vajinusmus tanısı almış kadınların eşlerinde cinsel işlev bozuklukları olabileceği ve tedavinin iki yönlü yürütülmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Vaginismus; It is defined as involuntary and repetitive spasm in the pelvic muscles that prevents sexual intercourse in women. Despite the fact that the woman wants sexual intercourse, it can also be defined as not allowing the penis or different objects to enter the vagina.It is thought that women with a diagnosis of vaginismus have various sexual dysfunctions and their attachment styles and obsessive-compulsive disorder levels have an effective role in sexual intercourse.In this study, sexual dysfunctions, attachment styles and obsessive-compulsive disorder levels of the husbands of women diagnosed with vaginismus were investigated.The sample of the study consists of a total of 200 people, 100 of whom have been diagnosed with vaginismus and 100 comparative groups.The data collection tools of the research are personal information form, Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS), Relationship Scales Questionnaire (BCS) and Maudsley Obsessive Compulsive Disorder Questionnaire (MOCQ).Sexual dysfunctions and obsessive compulsive symptom levels were found higher among the husbands of women with vaginismus compared to control group.It was concluded that the spouses of vaginismus had indifferent attachment, fearful attachment and obsessive attachment respectively. In the regression analysis for predicting sexual dysfunction, fearful and indifferent attachment, and the control sub-dimension, which is a type of obsessive compulsive disorder, have a predictive role. It has been suggested that spouses of women diagnosed with vaginusmus may have sexual dysfunctions and treatment should be conducted in two directions.