Spinal anestezi altında kalça cerrahisi geçiren hastalarda ultrasonografinin peroperatif sıvı yönetimi üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of ultrasonography on perioperative fluid management in patients undergoing hip surgery under spinal anesthesia
- Tez No: 797885
- Danışmanlar: DOÇ. DÖNDÜ GENÇ MORALAR, UZMAN ZÜHAL ÇAVUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hedefe yönelik sıvı tedavisi, Restriktif sıvı tedavisi, Akciğer Ultrasonografisi, Vena Cava İnferior Kollabsibilite İndeksi, Kalça kırığı cerrahisi, Goal directed fluid therapy, restrictive fluid therapy, Lung Ultrasound, Vena Cava Inferior Collapsibility Index, Hip Surgery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Kalça kırığı operasyonlarının morbidite ve mortalite oranı yüksek olup anestezi ve sıvı yönetimi özellik arz etmektedir. Çalışmamızda kalça kırığı operasyonu planlanan 65 yaş üzeri kırılgan hastalarda hedefe yönelik sıvı tedavisi yönteminin etkinliğini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya spinal anestezi altında kalça kırığı operasyonu yapılan 65 yaş üzeri 70 hasta dahil edildi. Hastalar restriktif ve hedefe yönelik sıvı tedavisi uygulanan hastalar olmak üzere iki gruba ayrıldı, Vena Cava Inferior Kollabsibilite İndeksi ve Akciğer Ultrasonografi Skoru kullanılarak sıvı tedavisinin etkinliği karşılaştırıldı. Hastalarda 24. saatte organ perfüzyon belirteçleri, 28 günlük mortalite oranları ve hastane yatış süreleri değerlendirildi. Bulgular: Hedefe yönelik sıvı tedavisi uygulanan hasta grubunda yaş anlamlı yüksekti ve kadın cinsiyet fazlaydı. Ek hastalıklar değerlendirildiğinde her iki grup benzerdi. Ultrasonografi kullanılarak hedefe yönelik sıvı tedavisi düzenlenen grupta verilen sıvı miktarı daha fazla idi. Her iki grup sıvı tedavisi etkinliği ve akciğer ödemi gelişimi açısından benzer bulundu. Sonuç: Her iki grup sıvı tedavisi etkinliği açısından benzer idi. Ancak yaş ve kadın cinsiyetin yüksek mortalite oranları ile ilişkili göz önüne alınırsa ultrasonografi eşliğinde hedefe yönelik sıvı yönetiminin avantajlı olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Morbidity and mortality rates of hip fracture operations are high, and anesthesia and fluid managements are distinguishing. In our study, we aimed to determine the effectiveness of goal directed fluid therapy in fragile patients over 65 years of age who were scheduled for hip fracture surgery. Material and Methods: Seventy patients over the age of 65 who underwent hip fracture surgery under spinal anesthesia were included in the study. The patients were divided into two groups as restrictive and goal directed fluid therapy, and the effectiveness of fluid therapy was compared by using the Vena Cava Inferior Collapsibility Index and the Lung Ultrasound Score. Organ perfusion markers, 28-day mortality rates, and hospital stay were evaluated in the patients at the 24th hour. Results: Age was significantly higher in the patient group who received goal directed fluid therapy, and the female gender was higher. When comorbidities were evaluated, both groups were similar. Intraoperative fluid amount was higher in the group in which goal directed fluid therapy was administered by using ultrasonography. Both groups were found to be similar in terms of fluid therapy efficiency and pulmonary edema complication. Conclusion: Both groups were similar in terms of fluid therapy efficacy. However, considering that age and female gender are associated with high mortality rates, we think that goal directed fluid therapy with ultrasonography is advantageous.