Çocuk yoğun bakım ünitesinde doğuştan bağışıklık hatalarının sıklığı ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency and clinical features of congenital immune defects in pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 797886
  2. Yazar: AYŞE ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇELMELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Doğuştan bağışıklık hataları, çocuk yoğun bakım ünitesi, sıklık, Inborn errors of immunity, pediatric intensive care unit, frequency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Pediatrik yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) doğuştan bağışıklık hatası (DBH) tanısı alan hastaların sıklığını, klinik, laboratuar, tedavi özelliklerini gözden geçirmek, tanı koydurucu faktörleri belirlemeye çalışmak ve hekimlerin farkındalığını artırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 ile Aralık 2022 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım ünitesine yatırılan, daha önce bilinen hastalığı olmayan, başvuru şikâyeti, hikayesi, fizik muayene ve laboratuvar değerlendirmesi ile doğuştan bağışıklık hatası şüphesi olan ve bir klinik immünoloji uzmanı tarafından izleme alınan hastaların dosyaları tarandı. Hastalar, ESID tanı kriterlerine göre doğuştan bağışıklık hatası tanısı alanlar, doğuştan bağışıklık hatası tanısı dışlanamayanlar ve izleminde doğuştan bağışıklık hatası dışı tanı alanlar olarak üç grupta değerlendirildi. Doğuştan bağışıklık hatası alan hastalar Uluslararası İmmunoloji Toplulukları Birliği '' International Union of İmmünological Societies (IUIS)'' tarafından düzenlenen Doğuştan Bağışıklık Hataları (DBH) sınıflandırmasının 2022 güncellemesine göre alt gruplara ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru şikâyeti, yoğun bakıma kabul nedeni, ebeveynler arasındaki akrabalık durumu, doğuştan bağışıklık hataları açısından tanımlayıcı ve uyarıcı işaretlerin varlığı, laboratuvar tetkik sonuçları, eğer varsa immünolojik ve genetik sonuçları, yoğun bakımda kalış süresi, çocuk yoğun bakım yönetimi tedaviler ve süresi ile ilgili veriler kaydedildi. Bulgular: Son 3 yılda hastanemiz çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan, doğuştan bağışıklık hatası şüphesi olan ve klinik immünoloji uzmanı tarafından dosya açılan hasta sayısı 71 idi. Bu hastalardan ESID kriterlerine göre kesin DBH tanısı alan hastaların tüm ÇYBÜ yatışları içinde sıklığı %2,4; klinik yoğun bakım hastaları arasında değerlendirildiğinde %3,8 idi. IUIS sınıflamasına göre birinci sırada %44,8 ile immün disregülasyonla giden immün yetmezlikler, ikinci sırada %27,5 ile kombine immün yetmezlikler alt grubu olduğu tespit edildi. Hastaların %65'inde ebeveynler arasında akrabalık öyküsü mevcuttu. Yoğun bakıma yatış nedenleri en sık %51,7 oranla solunum sistemine ait patolojiler ve %31 oranla sepsisti. Hastalarımızın %31'i, DBH tanılı hastaların %51,7'si hayatını kaybettiği görüldü. Hayatını kaybeden hastaların %85,7'sinde multiorgan yetmezliği mevcuttu. Sonuç: Bu çalışma DBH hastalıklarının ÇYBÜ'de sık görüldüğünü göstermiştir. ÇYBÜ'ne yatan hastalarda DBH tanısı için ağır viral enfeksiyonların ve sepsis kliniğinin varlığı uyarıcı olmalı bu hastalar uyarıcı işaretler ile değerlendirilmelidir. Bu yaklaşım birçok hastaya tanı konulmasını sağlayacaktır. Sepsis kliniği ile başvuran hastalarda, ferritin düzeyinin bakılması HLH tanısı için yardımcı, prognoz açısından yol göstericidir. DBH'larının erken tanı ve tedavisi bu hastalarının mortalite ve morbidite oranlarını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to review the frequency, clinical features, laboratory findings, and treatment characteristics of patients diagnosed with inborn errors of immunity (IEI) in the pediatric intensive care unit (PICU), in order to identify diagnostic factors and increase awareness among physicians. Materials and Methods: Medical records of patients admitted to the Pediatric Intensive Care Unit of Antalya Training and Research Hospital between January 2020 and December 2022 were scanned. Patients who had no previously known illnesses and were suspected of having IEI based on their presenting complaints, medical history, physical examination, and laboratory evaluation, and who were followed up by a clinical immunology specialist, were included in the study. The patients were classified into three groups: those diagnosed with IEI according to the criteria of the European Society for Immunodeficiencies (ESID), those in whom the diagnosis of IEI could not be excluded, and those diagnosed with non-IEI conditions during follow-up. Among the patients diagnosed with IEI, subgroups were determined according to the updated 2022 classification of Inborn Errors of Immunity (IEI) by the International Union of Immunological Societies (IUIS). Data including age, gender, presenting complaints, reason for admission to the intensive care unit, consanguinity between parents, presence of descriptive and suggestive signs of IEI, laboratory test results, immunological and genetic findings if available, duration of stay in the intensive care unit, management and duration of pediatric intensive care treatments were recorded. Results: In the past three years, there were 71 patients with suspected IEI who were admitted to our pediatric intensive care unit and had a medical file opened by a clinical immunology specialist. The frequency of patients with a definite diagnosis of IEI according to ESID criteria was 2.4% among all admissions to the PICU and 3.8% among the patients in the PICU. The most common subgroup identified according to the IUIS classification was immunodeficiencies with immune dysregulation (44.8%), followed by combined immunodeficiencies (27.5%). Consanguinity between parents was present in 65% of the patients. The most common reasons for admission to the intensive care unit were respiratory system pathologies (51.7%) and sepsis (31%). It was observed that 31% of our patients and 51.7% of patients diagnosed with IEI died. Multiorgan failure was present in 85.7% of the deceased patients. Conclusion: This study demonstrated that IEIs are frequently encountered in the pediatric intensive care unit. The presence of severe viral infections and sepsis should raise suspicion for the diagnosis of IEI in patients admitted to the PICU, and these patients should be evaluated with suggestive signs. This approach will facilitate the diagnosis of many patients. In patients presenting with sepsis, evaluating ferritin levels can be helpful for the diagnosis of hemophagocytic lymphohistiocytosis (HLH) and provide prognostic information. Early diagnosis and treatment of IEIs will reduce the mortality and morbidity rates in these patients.