Adneksiyel kitlelerde malignite risk ı̇ndeks 3 ve 4 (Rmı-3 ve rmı-4) skorlarının benign-malign ayrımındaki prediktif değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of the predictive values of the malignite risk index 3 and 4 (Rmi-3 and rmi-4) scores in adnexial masses in the discrimination of benign and malign
  1. Tez No: 797890
  2. Yazar: EMİNE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR AKBAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: adneksiyel kitle, over kanseri, RMI, adnexal mass, ovarian cancer, RMI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: Adneksiyel kitleler jinekolojik hastalıklar içinde yaygın görülmekte, büyük oranını fizyolojik ve benign patolojiler oluşturmaktadır. Ancak adneksiyel kitlelerin bir kısmını oluşturan over kanserinde yüksek mortalite oranları düşünülünce, erken tanı ve cerrahi tekniğin kararlaştırılması için preoperatif benign-malign ayrımı oldukça önemlidir. Amaç: Çalışmamızda adneksiyel kitle tanısı almış ve kliniğimizde opere edilmiş olguların benign-malign ayırımında retrospektif olarak, preoperatif yapılan USG ve bakılan tümör markerları kullanılarak hesaplanan RMI-3 ve 4 skorlarının final patoloji sonuçları ile karşılaştırarak benign-malign ayrımındaki başarısının tespiti amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2020 – Haziran 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ve Jinekolojik Onkoloji Yandal Kliniğine başvuran adneksiyel kitle tanısı alan ve opere edilen 381 hasta retrospektif olarak incelendi. Bu hastaların preoperatif kayıtları üzerinden RMI-3 ve RMI-4 skorları hesaplandı. Hastaların kesin tanısı histopatolojik sonuçlarına göre belirlendi. Hesaplanan malignite indekslerinin histopatolojik tanılarla ve literatür ile uyumu değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 381 vakanın patoloji sonuçlarına göre 321'i (%84) benign 60'ı (%16) malign grupta incelendi. Hastaların yaş ortalaması benign grupta 44, malign grupta 51 olarak saptandı. RMI-3 için literatürdeki 200 cut-off değeri alındığında sensitivite ve spesifite sırasıyla %60 ve %72 bulundu. RMI-4 için literatürde bildirilen 450 cut-off'u alındığında sensitivite ve spesifite sırasıyla %73 ve %73 bulundu. RMI-3 ve 4 için çalışmamızdaki hasta grubunda en yüksek sensitivite ve spesifiteyi veren yeni cut-off değerleri bulmak için ROC eğrileri çizildi. En iyi sensitiviteyi ve spesifiteyi veren cut-off değerler RMI-3 için 183 RMI-4 için 936 olarak bulundu. Sonuç: RMI adneksiyel kitlelerde benign-malign ayırımında ilk geliştirilen indeks olsa da kolay ve uygulanabilirliği nedeniyle hala geçerliliğini koruyan etkin bir modeldir. RMI'nin başarısı bizim çalışmamızca da desteklendi. Ancak bizim hasta popülasyonumuzda da diğer çalışmalarda olduğu gibi daha etkin farklı cut-off değerler belirlendi. Her popülasyonda etkin değerlerin faklı olabileceği unutulmamalı ve daha yüksek sensitivite ve spesifiteyi veren değerlerin bulunabilmesi için çalışmaların devamı gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Adnexal masses are common among gynecological diseases, and most of them are physiological and benign pathologies. However, considering the high mortality rates in ovarian cancer, which constitutes a part of adnexal masses, preoperative benign-malignant distinction is very important for early diagnosis and decision of surgical technique. Aim: In our study, it was aimed to determine the success of the benign-malignant differentiation of cases diagnosed with adnexal mass and operated in our clinic retrospectively, by comparing the final pathology results of RMI-3 and 4 scores calculated using preoperative USG and tumor markers. Materials and Methods: In our study, 381 patients who were diagnosed with adnexal mass and operated on, who applied to the Health Sciences University Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic and Gynecological Oncology Minor Clinic between January 2020 and June 2022 were retrospectively analyzed. RMI-3 and RMI-4 scores were calculated from the preoperative records of these patients. The definitive diagnosis of the patients was determined according to the histopathological results. The compatibility of the calculated malignancy indices with the histopathological diagnoses and the literature was evaluated. Results: According to the pathology results of 381 cases included in our study, 321 (84%) were examined in the benign group and 60 (16%) in the malignant group. The mean age of the patients was 44 in the benign group and 51 in the malignant group. Taking the 200 cut-off values in the literature for RMI-3, the sensitivity and specificity were 60% and 72%, respectively. Taking the 450 cut-offs reported in the literature for RMI-4, sensitivity and specificity were found to be 73% and 73%, respectively. ROC curves were drawn to find new cut-off values for RMI-3 and 4 that gave the highest sensitivity and specificity in the patient group in our study. The cut-off values giving the best sensitivity and specificity were 183 for RMI-3 and 936 for RMI-4. Conclusion: Although RMI is the first index developed for the differentiation of benign and malignant adnexal masses, it is still an effective model, which is still valid due to its ease of use and applicability. The success of RMI was also supported by our work. However, in our patient population, as in other studies, more effective different cut-off values were determined. It should not be forgotten that the effective values may be different in each population, and further studies are required to find values that give higher sensitivity and specificity.