Ankara Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu: 06 Mil Yz A 4353/2 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-metin)
A poetry miscellany with no. 06 Mil Yz A 4353/2 in Ankara National Library, Manuscripts Collection: Textual analysis, transcription
- Tez No: 797945
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Şiir mecmuası, Meşk Mecmuası, Miscellany, Miscellany of Poetry, Miscellany of Calligraphy Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
Bu çalışmada Ankara Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu bölümünde bulunan 06 Mil Yz A 4353/2 numaralı mecmua incelenmiştir. Derleyeni ve derleme tarihi hakkında eserde herhangi bir bilgiye rastlanılmamakla beraber içerisinde bulunan şairler göz önüne alındığında 20. yüzyılda derlendiği tahmin edilmektedir. Çalışmanın giriş bölümünde üç başlık altında mecmualar hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde tezimize konu olan mecmuanın tavsif edilmesi ile beraber mecmuadaki şairi bilinen ve bilinmeyen şiirler, şairler, şairlerin bulunduğu yüzyıllar, şiir dışı unsurlar tablolar halinde verilmiştir. Ayrıca mecmuada karşılaşılan sorunlar ve izlenilen yol da bu bölümde bulunmaktadır. İkinci bölüm ise mecmuanın transkripsiyon harfleri kullanılarak latin alfabesine aktarımından ibarettir.
Özet (Çeviri)
In this study, the poetry miscellany numbered 06 Mil Yz A 4353/2 in the Ankara National Library Manuscripts Collection was examined. Although there is no information about the compiler and the history of the compilition, it is estimated that it was compiled in the 20th century, considering the poets in it. In the introduction part of the study, general information about miscellanies are given under three headings. In the first chapter, along with the description of the miscellanies, which is the subject of our thesis, the known and anonymous poems, poets, the centuries in which the poets lived, and non-poetic elements are given in tables. In addition, the problems encountered within the miscellanies working and the methodology followed are also included in this section. The second part consists of the translation of the miscellanies into the Latin alphabet using transcription letters.