Interior wayfinding and sign systems for the visually impaired people
Görme engelliler için iç mekanda yön bulma ve işaret sistemleri
  1. Tez No: 797976
  2. Yazar: MAHSA NOURAVAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER UFUK DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yol bulmak, görme problemi olan kişiler, algılanabilir uyarıcı yüzeyler, Türkiye, wayfinding, visually impairment people, Tactile Paving Surfaces, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Özet: Bu araştırmanın amacı, görme bozukluğu olan veya hiç görmeyen kişilerde yön bulma yöntemlerini araştırmaktır. Çalışmamız engelli insanların ulaşımlarını kolaylaştırmak amacı ile bütün bariyerler kaldırılmış olan ve Türkiye'nin başkenti olan Ankara'da ve özelliklede araştırma konumuz olan Beşevler'de gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaşayan 216.077 engelli kişiden, 10000 kişi Ankara'da yaşamaktadır. Bu yüzden bu çalışma ve benzer çalışmaların ne kadar gerekli olduğu çok belirgin şekilde görülmektedir. Kullandığımız veriler, Belediye, tasarımcı personel, sosyal politikalar bakanlığındaki engelliler yönetiminde olan danışmanlar, aile refah sorumluları, engelliler ve yaşlılardan araştırma yaparak toplanmıştır.Ayrıca çalışmada algılanabilir uyarı yüzeyler ve kaldırılmalar, yakından gözlem altına alınmıştır ve bütün işlem süreçlerinden fotoğraf çekilmiştir. Çalışmanın bir kısmı, internet üzerinden yapılarak bu konu ile ilgili bütün teorik çalışmalar ve mevcut olan kaynaklar ve literatürler araştırılmış ve kütüphane çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın devamında, Görme engel olan kişilerin ziyaretine gidilmiştir ve bu insanların ihtiyaçlarını yakından takip edilmiştir. Algılanabilir uyarı yüzeyler ve kaldırılmalar bu insanların evlerinin yakınlığında geliştirmek, için kadro ve personel ile mülakat yoluyla Demir tepe'de bulunan ALTINOKTA KÖRLER' da veri toplanmıştır. Daha sonra araştırmacı, İran' ın Tebriz kentine yolculuk ederek Tebriz şehrinde algılanabilir uyarı yüzeyler ve kaldırılmaların tasarımı ile ilgili, kullanılan metodları araştırıp bu konuyla ilgili sorumlu insanlardan bilgi toplamıştır.Bu çalışmada aşağıdaki sorunlar incelenmiştir algılanabilir uyarı yüzeyler ve kaldırımaların tüm dünyada yön ve yol bulmak ve işaret sistemleri ve görme engelliler için kapalı ortamlarda yön bulma sistemleri. Genel olarak İranda'ki algılanabilir uyarı yüzeyler ve kaldırmların tasarımları Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibidir. Bu tasarımlarla ilgili İran ve Türkiye'de bulunan tek bir fark bulunmaktadır. İran'da Türkiye'nin aksine dış ortamlarda kaya örneklerini plastik örneklerine tercih vermekteler. Türkiyede dış ortamlarda algılanabilir uyarı yüzeyler ve kaldırımaların disiğn ve tasarımlarında plastik levhaları tercih ediyorlar. Bu araştırmanın sonuçlarına göre maalesef gelişmekte olan ülkeler bu plastik levhaların üretiminde gereken standartalar ve gerekli olan maddelerin sağlanmasına dikkat etmiyorlar. Ayrıca bu ürünlerin üretimi ile ilgili, az tecrübesi olan ve uzman olmayan personel işe alınması ile gereken standartları göz önüne almadan çok ciddi problemler ortaya koymaktalar.
Özet (Çeviri)
Abstract: The purpose of this research was to study wayfinding by the people with visually impairment and the blinds. This study was carried out in Ankara, the Capital of Turkey that is rebuilt to remove barriers in order to welfare the impaired transportation and especially the research site was Besevler station. As total number of visually impaired people in Turkey is 216.077 individuals, of them 10000 live in Ankara, so the necessity of performing such study is clearly obvious. Data was collected by interview with responsible staffs, the municipality, the performer of this design, consultants of the management of the impaired in the ministry of social policies, family welfare and the impaired and elders, close observation of the place of Tactile Paving Surfaces design performance and take photos of its operational processes, and also theoretical studies related to this subject through internet, the existing resources and library studies, to get familiar with visually impaired people, their needs and the extent Tactile Paving Surfaces referred to their community place in Ankara, Alti Nokta Korler located in Demirtepe. Then the researcher had a travel to Iran and Tabriz city to get familiar with the method of Tactile Paving Surfaces design performing and interviewed with those responsible for performing it in this city. In this study, the following issues were examined in different sections of the thesis: Tactile Paving Surfaces all over the world, wayfinding and sign systems, indoor wayfinding systems for visually impaired. Generally, it became clear that performing Tactile Paving Surfaces design in Iran is similar to other countries and Turkey with this difference that in outdoors they prefer rocky sample to the plastic one that is in contrast to Turkey, i.e. in Turkey even in outdoors they prefer plastic sheets to perform Tactile Paving Surfaces design. Also, in this research, it was found that unfortunately developing countries do not pay attention to needed standards in producing the sheets and necessary materials and on the other hand, in performing it, they use non-expertise staff without considering standards while setting the sheets that lead to many problems. Important implications were proposed regarding Tactile Paving Surfaces rout to be performed according to standards.