Milli Eğitim Bakanlığı inceleme-soruşturma rehberinin yasal belgeler ve denetçilik görevi temelinde incelenmesi
Analysis of the ministry of National Education Review-investigation guide on the basis of legal documents and supervisor duty
- Tez No: 797983
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TOPRAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Denetim, muhakkiklik, soruşturma rehberi, yasal belge, Inspection, investigation, investigation guide, legal document
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada, kendisine muhakkiklik görevi verilmiş okul müdürleri ile eğitim denetmenlerinin muhakkiklik görevine ilişkin algıları ve muhakkiklik görevine ilişkin yeterliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte araştırmaya dahil olan katılımcı görüşlerine bağlı olarak soruşturma rehberinin, anlaşılabilirliği, işlevi, kullanılabilirliği ve bilinirliği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada sonuç elde edilmeye çalışılan bir diğer amaç ise soruşturma rehberinin katılımcı görüşlerine dayalı olarak ve yasal belgeler temelinde güncelliğinin incelenmesidir. Sıralanan amaçlar kapsamında temel olarak iki araştırma modeli kullanılmıştır. İlk kısım; okul müdürleri ile müfettişlerin, muhakkiklik görevine ve soruşturma rehberine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlandığı için nitel araştırma modellerinden fenomenolojik desende içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. Soruşturma rehberinin yasal belgeler temelinde incelenmesi hedeflenen ikinci kısımda ise nitel araştırmaya dayalı belge (doküman) incelemesi tekniği benimsenmiştir. Araştırmada ortaya konan amaçların katılımcı görüşlerine bağlı olarak ortaya konabilmesi için belirlenen çalışma grubu; İzmir ili Buca, Bornova, Gaziemir, Karabağlar, Konak ilçelerinde görevli okul müdürleri arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitleme ile belirlenen, daha önce muhakkiklik görevi yürütmüş 14 okul müdüründen ve 6 müfettişten oluşmaktadır. Görüşme verileri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın görüşme aşamasında sonuç olarak; okul müdürlerinin muhakkiklik görevini angarya bir iş olarak gördükleri, kendilerini muhakkiklik konusunda yetersiz hissettikleri, soruşturma rehberinin bilinirliğinin düşük olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın doküman analizi aşamasında rehberin büyük oranda güncel olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the perceptions of school principals and education supervisors, who were assigned the duty of investigator, about the duty of investigator and their competencies regarding the duty of investigator. However, depending on the opinions of the participants involved in the research, the intelligibility, function, usability and awareness of the investigation guide were tried to be determined. Another aim of the research is to examine the actuality of the investigation guide based on participant opinions and on the basis of legal documents. Basically, two research models were used within the scope of the listed purposes. First part; As it was aimed to determine the opinions of school principals and inspectors on the duty of investigator and the investigation guide, it was carried out with content analysis in a phenomenological design, one of the qualitative research models. In the second part, which is aimed to examine the investigation guide on the basis of legal documents, the document analysis technique based on qualitative research was adopted. The working group determined in order to reveal the aims set forth in the research depending on the participant's views; It consists of 14 school principals who previously served as an investigator and 6 inspectors, who were determined by the maximum variation from the purposeful sampling methods among the school principals working in the Buca, Bornova, Gaziemir, Karabağlar, Konak districts of Izmir. Interview data were collected with a semi-structured interview form prepared by the researcher. As a result of the interview phase of the research; It has been concluded that school principals see the duty of investigative as a chore, they feel inadequate about investigative work, and the awareness of the investigation guide is low. During the document analysis phase of the research, it was concluded that the guide was largely out of date.