Kadavra koyun rotator manşet yırtığının onarımında titanyum ankor, push lock ve tamamı sütür ankor'un karşılaştırılması: biyomekanik çalışma
Comparison of titanium anchor, push lock and all suture anchor in repair of cadaver sheep rotator cuff tears: a biomechanical study
- Tez No: 798066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUHAN KURTULMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Rotator manşet, Biyomekanik, Sütür Ankor, Koyun, Rotator cuff, Biomechanics, Suture Anchor, Sheep
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMAÇ: Rotator manşet yırtıklarında; sağladıkları avantajlar, çalışma biyomekaniği, tespit şekli ve yapısı ile dayanma güçleri birbirinden farklı olan çeşitli sütür ankorlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada titanyum ankor(metal ankor), tamamı sütür ankor(ip ankor) ve push lock(düğümsüz ankor) ' ın onarım sonrası doku iyileşme sürecini belirleyici mukavemet ve biyomekanik davranışlarının karşılaştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada her bir ankor grubundan 10 adet olacak şekilde toplamda 30 adet koyun kadavra omuzu kullanıldı. Kadavralar mezbahaneden peyderpey olarak taze kesim sonrası 8-12 ay yaşında koyunların kollları alınıp tek cerrah tarafından humerus skapula ve supraspinatus kas ve tendonu kalacak şekilde diseksiyon yapıldı. -10 derecede 24 saat bekleme ve oda havasında çözülme sonrası 1 cm lik yırtık modeli oluşturulup onarıldı. Skapula ve humerus uygun sabitleme malzemeleri ile sabitlenip oda havasında Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Biyomekanik Laboratuvarnda SHIMADZU marka AGS-X 50 kN model çekme cihazı ile 5mm/dk sabit hızla sistem kopana kadar çekilip düzenekteki gerginlik, uzama ve kopma eğilimleri, bunun için gereken kuvvet değerleri ve Kuvvet-uzama grafiği gözlemlendi. Veri analizinde ortalama, standart sapma, medyan ve min-max değerler hesaplandı. Değerlerin farklı oranda oluşu Kruskall Wallis , farka neden olan grup Mann Whitney U testi ile belirlendi. Gruplarda ölçümler arası ilişki ICC korelasyon analizi ile yapıldı. Analizler SPSS(Statistical Package for the Social Sciences ) 25.0 paket programı ile yapıldı. BULGULAR: Titanyum ankor grubunda onarım sahasında uzama ve boşluk oluşumu ankor çıkana kadar gözlenmedi. İp ankor ve push lock gruplarında çoğunlukla ankor daha çıkmadan belirgin bir şekilde onarım sahasında uzama ve boşluk meydana geldi. Uzamanın neden olduğu boşluk oluşumu sonucunda; rotator manşet ve ayak izi bağlantısının koptuğu mukavemet değeri dikkate alındığında titanyum ankor'un istatistiksel olarak belirgin bir şekilde ip ankor ve düğümsüz ankordan daha güçlü ve güvenilir olduğu gözlendi. İp ankor ve push lock arasında istatistiksel fark saptanmadı. xi SONUÇ: Çalışmamızın bize sağladığı bilgilere göre rotator manşet yırtığı onarımında titanyum ankor, ip ankor ve push lock'a göre doku tamir sürecini belirleyici biyomekanik özellikler ve mukavemet açısından daha güçlü ve daha güvenilir bir sütür materyalidir. İp ankor ve push lock benzer özellikler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: In rotator cuff tears; Various suture anchors are used, which differ from each other in terms of their advantages, working biomechanics, fixation method and structure and strength. In this study, it was aimed to compare the strength and biomechanical behaviors of titanium anchor (metal anchor), all suture anchor and push lock (knotless anchor) that determine tissue healing process after repair. MATERIALS AND METHODS: In the study, a total of 30 sheep cadaver shoulders, 10 from each anchor group, were used. After slaughtering the cadavers fresh from the slaughterhouse, the arms of 8-12 months old sheep were removed and dissection was performed by a single surgeon in such a way that the humerus scapula and supraspinatus muscle and tendon were left. After waiting for 24 hours at -10 degrees and thawing in room air, a 1 cm tear model was created and repaired. The scapula and humerus are fixed with suitable fixing materials and pulled in room air with SHIMADZU brand AGS-X 50 kN model pulling device in Marmara University Mechanical Engineering Biomechanics Laboratory at a constant speed of 5mm/min until the system breaks, tension, elongation and rupture tendencies of the mechanism, the strength values required for this, and strength-elongation graphs observed. In data analysis, mean, standard deviation, median and min-max values were calculated. Different ratio of values was determined by Kruskal Wallis , group causing difference was determined by Mann Whitney U test. The relationship between the measurements in the groups was made by ICC correlation analysis. Analyzes were performed with SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 package program. RESULTS: In the titanium anchor group, elongation and gap formation at the repair site were not observed until the anchor was removed. In all suture anchor and push lock groups, elongation and gap occurred in the repair area, mostly before the anchor removed. As a result of gap formation caused by elongation; Considering the strength value at which the rotator cuff and footprint connection broke, it was observed that the titanium anchor was statistically significantly stronger and more reliable than the all xiii sütür anchor and push lock. There was no statistical difference between all sutur anchor and push lock. CONCLUSİON: According to the information provided by our study, titanium anchor is a stronger and more reliable suture material in terms of biomechanical properties and strength, which determine the tissue repair process, compared to all suture anchor and push lock in rotator cuff tear repair. All suture anchor and push lock show similar features.