Kadavra koyun izole humerus tuberkulum majus kırıklarının bikortikal kanüllü vida, sekiz gergi bandı ve tightrope ile tespitinin biyomekanik karşılaştırılması
Biomechanical comparison of fixation of isolated humerus tuberculum majus fractures in cadaver sheep with bicortical cannulated screw, eight-tension band, and tightrope
- Tez No: 999563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUHAN KURTULMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tuberculum majus kırıkları, biyomekanik çalışma, kanüllü vida, tension band, tightrope, omuz stabilites, Greatertuberosityfractures, biomechanicalstudy, cannulatedscrew, tensionband, tightrope, shoulderstability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomekanik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, izole tuberculum majus kırıklarının biyomekanik tespitinde kullanılan üç farklı yöntem bikortikal kanüllü vida, sekiz gergi bandı ve tightrope kortikal düğme-sütür sistemi aynı deneysel modelde karşılaştırarak, farklı deplasman seviyelerinde hangi yöntemin daha yüksek stabilite sağladığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 24 adet koyun humerusu kullanıldı ve standart vertikal osteotomi ile izole tuberculum majus kırıkları oluşturuldu. Numuneler üç gruba ayrıldı: Grup1 Sekiz gergi bandı (K-teli + serklaj teli), Grup 2: Bikortikal tam yivli kanüllü vida, Grup3: Tightrope kortikal düğme-sütür sistemi olarak oluşturuldu. Numuneler Shimadzu çekme test cihazında sabitlenerek 1 mm/dk hızla monotonik çekme testi uygulandı. Her bir örnekte 1 mm, 3 mm ve 5 mm deplasman seviyelerinde gerekli kuvvetler ve maksimum kopma yükleri kaydedildi. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre, 1 mm deplasman seviyesinde tightrope grubu en yüksek rijiditeyi sağladı (p<0.05). 3 mm ve 5 mm deplasman seviyelerinde ise bikortikal vida grubu, diğer iki gruba kıyasla anlamlı derecede daha yüksek stabilite gösterdi (p<0.05). Tension band yöntemi orta düzeyde stabilite sağlamasına rağmen, maksimum yük taşıma kapasitesi açısından diğer yöntemlerin gerisinde kaldı Sonuç: Bu çalışma, küçük deplasmanlı kırıklarda tightrope gibi sütür-temelli sistemlerin başlangıç rijiditesi açısından avantajlı olabileceğini, ancak orta ve yüksek deplasman seviyelerinde bikortikal vidaların biyomekanik olarak daha üstün stabilite sağladığını göstermektedir. Bulgular, klinik uygulamalarda kırık paternine ve deplasman miktarına göre hasta bazlı tespit yöntemi seçiminin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare three different methods used for the biomechanical fixation of isolated tuberculum majus fractures — bicortical cannulated screw, eight-strand tension band, and tightrope cortical button-suture system — in the same experimental model to determine which method provides higher stability at different displacement levels. Materials and Methods: A total of 24 sheep humeri were used in the study, and isolated tuberculum majus fractures were created using a standard vertical osteotomy technique. The samples were divided into three groups: Group 1: Eight-strand tension band (K-wire + cerclage wire), Group 2: Bicortical fully-threaded cannulated screw, Group 3: Tightrope cortical button-suture system. The samples were fixed in a Shimadzu tensile testing machine and subjected to a monotonous tensile test at a speed of 1 mm/min. For each specimen, forces and maximum failure loads were recorded at displacement levels of 1 mm, 3 mm, and 5 mm. Results: According to the obtained results, at the 1 mm displacement level, the tightrope group provided the highest rigidity (p<0.05). At the 3 mm and 5 mm displacement levels, the bicortical screw group showed significantly higher stability compared to the other two groups (p<0.05). Although the tension band method provided moderate stability, it fell behind the other methods in terms of maximum load-bearing capacity. Conclusion: This study shows that suture-based systems, such as tightrope, may offer advantages in terms of initial rigidity for fractures with small displacements, but bicortical screws provide superior biomechanical stability at moderate and high displacement levels. The findings emphasize the importance of selecting a patient-specific fixation method based on the fracture pattern and displacement amount in clinical practice.