Haptic body position i̇mprover during a workout
Antrenman sırasında dokunsal vücut pozisyonu iyileştirme
  1. Tez No: 798217
  2. Yazar: FAYCAL BOUZOUIDJA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haptik, Spor, Giyilebilir cihazlar, Haptic, Sport, Wearable devices
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Fitness, çoğu zaman bireysel olarak gerçekleştirilen popüler fiziksel aktivitelerden biridir. Fitness, bir aktiviteyi yaparken çoğu zaman bireysel olarak gerçekleştirilen popüler fiziksel aktivitelerden biridir. Bir aktivite yapılırken doğru duruş benimsenmezse sağlıklı bir yaşam sürmeyi zorlaştıran büyük yaralanmalara neden olabilir. Giyilebilir teknoloji ve dokunsal teknoloji benimsenerek doğru hareket elde edilebileceği gibi yanlış hareketten kaynaklanan zararlar da önlenebilir. Bu yazıda, egzersiz sırasında vücudun pozisyonunu algılayabilen ve yanlış bir hareket yapıldığında dokunsal geri bildirim sağlayan basit ve kullanışlı bir giyilebilir cihazı tanıtıyoruz. Giyilebilir sistem, dört jiroskop ve dört madeni para tipi titreşim motoru içerir. Vücut pozisyonu jiroskoplar kullanılarak kaydedildi ve titreşim motorları kullanılarak dokunsal geri bildirim uygulandı. Sistemi test etmek için üç pozisyon seçildi ve beş katılımcı üzerinde test edildi. Sonuçlar, cihazın bir koçun bulunmadığı yerlerde yaralanmasız bir aktiviteye sahip olmak için insanlar tarafından kullanılabileceğini göstermektedir. Dokunsal geri bildirim eşliğinde giyilebilir teknolojiyi kullanmak, becerileri geliştirecek ve yaralanmasız egzersize yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
Fitness is one of the popular physical activities performed individually most of the time. While doing an activity, if the proper posture is not adopted, it can result in major injury that makes it difficult to lead a healthy life. By adopting wearable technology and haptic technology not only correct motion could be achieved but also damages due to wrong motion could be prevented. In this article, we introduce a simple and convenient wearable device that can sense the position of the body during the exercise and provide haptic feedback if an improper motion was performed. The wearable system includes four gyroscopes and four-coin types of vibration motors. The body position was recorded using gyroscopes and haptic feedback was applied using vibration motors. To test the system three positions were chosen and tested on five participants. The results show that the device can be used by people to have an injury-free activity where a coach is not available. Using wearable technology accompanied by haptic feedback will improve the skills and will lead to injury-free exercise.