İbrahim Nasrallah'ın 'El-melhâtu'l-Filistîniyye' adlı tarihî roman serisinin incelenmesi
An examination of Ibrahim Nasrallah's novel series titled el-Melhâtu'l-Filistiniyye in terms of structure and theme
  1. Tez No: 798627
  2. Yazar: TUBA NUR HEMŞİNLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ BAKIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, Roman, Arap Tarihî Romanı, Filistin Edebiyatı, İbrahim Nasrallah, el-Melhâtu'l-Filistîniyye, History, Novel, Arab Historical Novel, Palestinian Literature, İbrahim Nasrallah, al-Melhâtu'l-Filistîniyye
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Tarihî roman, edebiyat sahası içerisinde çok eskilere dayanmayan bir geçmişi olmakla beraber, siyasi bir oluşum olan milliyetçilik akımıyla birlikte kendine sağlam bir zemin hazırlamıştır. Tarihî romanın önemi sadece tarihî verileri ele almasından kaynaklanmamaktadır. Aynı zamanda tarihî dönemin ele alınışında tarih kadar roman sanatı unsurlarının ve tarihin göz ardı ettiği insan gerçeğinin romanda nasıl işlendiğiyle de ilgilidir. Tarihî roman salt bir tarih kitabı olarak görülemez. Tarihî gerçekleri farklı anlatım teknikleriyle dile getirmesi, bu tür romanların önemini artırmaktadır. Bu bağlamda, Filistin'in tarihi, dünya tarihi açısından son derece önemli olaylar ve hatıralar barındırmaktadır. Filistin'de yaşanan olayları, sadece tarih kitaplarına hapsetmek yerine, romanlar üzerinden hafızalara kazımak isteyen İbrahim Nasrallah, bu yönüyle Filistin Edebiyatı'nda önemli bir yere sahip olmuştur. Tezin temel amacı, Filistin tarihinin tarihî romanlarda nasıl ele alındığını ortaya koymak ve tarihî romanların tarihe ne kadar bağlı kaldığını belirleyebilmektir. Filistin Edebiyatı içerisindeki konumu ve öneminden dolayı da Nasrallah tercih edilmiş ve onun tarihî romanları üzerinden tezin çerçevesi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu yüzden, çalışmanın giriş bölümü, ilk olarak roman ve tarihî romanın ayırıcı özelliklerini ele almaya daha sonra ise Arap romanı ve Arap tarihî romanını incelemeye odaklanmıştır. İbrahim Nasrallah'ın el-Melhâtu'l-Filistîniyye adlı seri romanları içerisindeki tarihî romanları belirlenerek, bu seri içerisinde tarihî nitelikteki yedi roman; kişiler, zaman, mekân, anlatım teknikleri dikkate alınarak tahlil edilmeye çalışılmıştır. Tezin kapsamı içerisinde ele alınan romanlar, kişi, zaman ve olayları tarihî kaynaklar ve roman verileriyle ilişkilendirilmiştir. Tarihî romanların gerçekliğe bağlı kalmak kaydıyla kurmaca bir dünya yarattığı ve bu kurmaca dünyanın tarih-edebiyat ilişkisine etkileri, bu romanlar üzerinden belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada yer verilen romanların genel amacının Filistin'de yaşanan olayların şimdiki ve gelecek nesillere aktarımı olduğu tespit edilmiştir. Yani romanların klasik tarihî roman türünde yazılmış, tarihî öğretme amacı güden romanlar olduğu belirlenmiştir. Romanların tamamının tarihî gerçekliklere bağlı kalınarak oluşturulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Romanları incelerken tarihî roman incelemesi kaynaklarından, roman incelemesinde öne çıkan unsurlardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the historical novel has a long history in the field of literature, it has prepared a solid ground for itself with the nationalism movement, which is a political formation. The importance of the historical novel is not just because it deals with historical data. At the same time, it is also about how the elements of novel art and the human reality that history ignores are handled in the novel as much as history in the handling of the historical period. The historical novel cannot be seen as a mere history book. Expressing historical facts with different narrative techniques increases the importance of such novels. In this context, the history of Palestine contains very important events and memories in terms of world history. Ibrahim Nasrallah, who wanted to memorize the events in Palestine through novels instead of confining them to history books, had an important place in Palestinian literature in this respect. The main purpose of the thesis is to reveal how the history of Palestine is handled in historical novels and to determine how much historical novels are connected to history. Nasrallah was preferred because of his position and importance in Palestinian Literature and the framework of the thesis was tried to be determined through his historical novels. Therefore, the introductory part of the study focuses on firstly discussing the distinctive features of the novel and historical novel, and then examining the Arabic novel and the Arab historical novel. By determining the historical novels of İbrahim Nasrallah in the series of novels named el-Melhâtu'l-Filistîniyye, seven novels of historical nature in this series; people, time, place, expression techniques were tried to be analyzed by taking into account the criteria. The period that the novels deal with has been tried to be evaluated in the light of historical data, for this, the historical period in each novel has been determined with historical data. The novels, people, time and events discussed within the scope of the thesis are associated with historical sources and novel data. It has been tried to determine through these novels that historical novels create a fictional world, provided that they remain true to reality, and the effects of this fictional world on the relationship between history and literature. It has been determined that the general purpose of the novels included in the study is to transfer the events in Palestine to current and future generations. In other words, it has been determined that the novels are written in the classical historical novel type and aim to teach history. It was concluded that all of the novels were created by adhering to historical realities. While examining the novels, the sources of historical novel analysis and the prominent elements in the novel analysis were used.