İbrahim Nasrallah'ın romanlarında Filistin sorunu
The Palestinian issue in İbrahim Nasrallah's novels
- Tez No: 889390
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDUSSAMED YEŞİLDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Filistin Sorunu, İbrahim Nasrallah, 1948 Sonrası Filistin Edebiyatı, el-Emvâcu'l-Berriyye, Mucerrad İsneyn Fakat, Aʿras mine, Palestinian Issue, Ibrahim Nasrallah, Post-1948 Palestinian Literature, Al-Amwaj Al-Barriyah, Mujarrad Ithneyn Faqat, Aʿras Amina
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Modern Filistin Edebiyatının önemli yazarlarından biri olarak bilinen İbrahim Nasrallah, dünya çapında ün yapmış ve Filistin direnişini dünyaya duyurmaya hedefleyen bir yazardır. Nitekim yazar uluslararası pek çok ödüle layık görülmüştür. Edebiyata daha okul yıllarında ilgi duymaya başlayan yazar, farklı alan ve türlerde pek çok eser yazmış ve eserleri Türkçe, İngilizce, Danca, Farsça, İtalyanca ve İbranice gibi pek çok dile tercüme edilmiştir. Yazar sadece edebiyatla ilgilenmekle kalmamış resim, fotoğrafçılık ve sinema eleştirmenliği gibi muhtelif alanlara da ilgi duymuştur. Tez bir giriş ve 2 bölümden oluşmaktadır. Bir yazarın romanlarını inceleyebilmek için öncelikle yazarın içeriklerinde bizlere sunmuş olduğu tarihi olayları bilmek önem arz etmektedir. Çünkü yazarın yaşadığı dönemde veya öncesinde yaşanan olaylar yazarların eserlerine yansımaktadır. Tezin giriş bölümünde, incelenen eserlerin yayınlanma tarihine kadar olan Filistin sorununun tarihsel süreci ele alınmıştır. Birinci bölümünde 1948 Sonrası Filistin Edebiyatı, Nasrallah'ın hayatı, eserleri ve edebi kişiliğine dair bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümünde ise yazarın 1988 yılında yazmış olduğu ve İsrail-Filistin çatışmasını çeşitli yönleriyle anlattığı“el-Emvâcu'l-Berriyye”romanı, 1992 yılında yayımlanan, Türkçe, İtalyanca ve İngilizce tercümeleri bulunan ve 1948-1996 yılları arasındaki Filistin halkının durumunu içeren“ Mucerrad İsneyn Fakat ”romanı ve 2004 yılında ikinci intifada esnasında Filistin halkının yaşadığı sıkıntıları gösteren“Aʿras mine”romanlarının Filistin sorunu üzerinden tematik olarak incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The renowned writer Ibrahim Nasrallah, recognized as one of the most important authors in modern Palestinian literature, has gained worldwide acclaim for his efforts to bring attention to the Palestinian resistance. Indeed, the author has been honored with numerous international awards. Developing an interest in literature during his school years, Nasrallah has written works in various genres and fields, with his writings translated into multiple languages, including Turkish, English, Danish, Persian, Italian, and Hebrew. Beyond literature, he has also shown an interest in diverse fields such as art, photography, and film criticism. Our thesis consists of an introduction and two sections. To analyze the novels of a writer, it is crucial to understand the historical context presented by the author in their works, as the events of the author's era or preceding periods often influence their writings. Ibrahim Nasrallah has emphasized this in numerous interviews. Therefore, the introduction of our thesis provides an overview of the historical context of the Palestinian issue up to the publication date of Nasrallah's examined works. In the first section, information is presented about Post-1948 Palestinian Literature, Nasrallah's life, his works, and his literary persona. The second section focuses on the examination of three of the author's novels:“Al-Amwaj Al-Barriyah”written in 1988, which portrays the Israel-Palestine conflict from various angles;“Mujarrad Ithneyn Faqat”published in 1992 and translated into Turkish, Italian, and English, depicting the situation of the Palestinian people from 1948 to 1996; and“Aʿras Aminah”written in 2004 during the second Intifada, illustrating the hardships faced by the Palestinian people. The analysis is conducted through the lens of the Palestinian issue.