İran'ın Hoy kenti örnekleminde şiddet mağduru kadınların şiddet algısı
Perception of violence among victims women of violence in the sample of Khoy city in Iran
- Tez No: 798645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREM SARIKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet Algısı, Kadına Yönelik Şiddet, Aile İçi Şiddet, Perception of Violence, Violence against Women, Domestic Violence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tarih boyunca kadına yönelik şiddet dünya genelinde olduğu gibi İran toplumunda da çeşitli biçim ve türlerde varlığını gösteren son derece yaygın bir toplumsal sorundur. Kadına yönelik şiddet olgusu çeşitli boyutlarıyla insan haklarını ihlali olarak kadınların fiziksel ve ruhsal sağlığını tehlikeye atmaktadır. Amaç: İran'da yaşayan şiddet mağduru kadınların kadına yönelik şiddet algıları, şiddet ile ilgili tutum ve deneyimlerini tespit etmek, şiddete dair farkındalığı, farklı şiddet türlerine maruz kaldıkları, şiddet olgusunu kadınlar üzerindeki sonuçlarını ortaya koymaktadır. Yöntem: bu çalışmada nitel araştırma kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme form kullanılmıştır. Çalışmamıza katılan 20 yaş ve üzeri aile içi şiddet gören 15 kadınla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş ve nitel veri analizi yapılmıştır. Bulgular: çalışmamızda görüşmeden elde edilen verilerin analizi sürecinde kodlama yapılmış, sonuçlar doğrultusunda kategoriler ve temalar oluşturulmuştur. Sonuç: araştırma sonucunda görüşmelere katılan kadınların 15'i evlilik sürecinde şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Kadınlara uğradığı şiddet türlerini sorulduğunda fiziksel ve sözel şiddeti diğer şiddet türlerinden daha çok şiddet olarak algılamaktadırlar. Kadınlarla yaptığımız görüşmeler ve edindiğimiz bulgular sonucunda, kadınların yaş, eğitim ve sosyoekonomik açıdan fark etmeksizin kadına yönelik şiddeti onaylamamaları halde aile içi şiddete maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle şiddet gören kadınların şiddete karşı tutumlarının gelişmesi ve daha önemli zihniyet değişimi için eğitim seviyelerinin yükselmesi ve ekonomik özgürlüğünün sağlaması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Genel olarak, dünyadaki insanların kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi yapısında temelli değişiklikler olana kadar bir kadın haklı konumuna güvenerek kendisine yönelik şiddeti ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağını iddia edemez.
Özet (Çeviri)
Throughout history, violence against women is an extremely common social problem in Iranian society, as well as in the world, in various forms and types. The phenomenon of violence against women endangers the physical and mental health of women as a violation of human rights in various dimensions. Purpose: To determine the perceptions of violence against women, women's attitudes and experiences who are victims of violence living in Iran, their awareness of violence, their exposure to different types of violence, and the consequences of violence on women. Method: In this study, a semi-structured interview consists of 10 questions was used within the scope of qualitative research. Face-to-face interviews were conducted with 15 women aged 20 and who experienced domestic violence, and content analysis was conducted to analyze qualitative data. Findings: In our study, coding was done during the analysis of the data obtained from the interview, and categories and themes were created in line with the results. Conclusion: As a result of the research, 15 women who participated in the interviews stated that they were exposed to violence during the marriage period. When women are asked about the types of violence they have suffered, they perceive physical and verbal violence more than other types of violence. The result of interviews with women showed that the women are exposed to domestic violence even though they do not approve of violence against women, regardless of age, education and socioeconomic perspective. For this reason, it is concluded that women's level of education and economic freedom should be improved in order to improve their attitudes towards violence and to change their mentality more importantly. In general, until there are fundamental changes in the cultural, social, economic and political structure of people in the world, a woman cannot rely on her rightful position to claim for eliminating violence and discrimination against herself.