Memduh Azzam'ın Mi'râcu'l-Mevt adlı romanının teknik ve tematik yönden incelenmesi
The technical and thematical analysis of Memduh Azzam's novel Mi'râcu'l-Mevt
- Tez No: 798646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Suriye Romancılığı, Mi'râcu'l-Mevt, Memduh Azzam, Syrian Novelism, Mi'râcu'l-Mevt, Memduh Azzam
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Arap Edebiyatında romanın serüveni, birçok diğer ülkede olduğu gibi Suriye'de de ilk olarak Batı ülkelerinin eserlerinin çevirileriyle başlamıştır. 1937'de Suriye'de yazılan ilk romandan sonra, roman çeşitli gelişimler ve dönüşümler geçirerek yazılmaya devam etmiştir. 1987'de yayınladığı ilk öykü koleksiyonuyla dikkatleri üzerine çeken Memduh Azzam daha sonra peş peşe yayınladığı romanlarıyla Suriye edebiyatına büyük katkılar sağlamış bir yazardır. Bu çalışmada, genelde roman kavramı ve Arap romanı ele alınmış olup özelde ise Suriye edebiyatında önemli bir yere sahip olan Azzam'ın“Mi'râcu'l-Mevt”( Ölümün Yükselişi) adlı roman incelenmiştir. Bu çalışmamızın giriş bölümünde, Suriye'nin kısa bir siyasî tarihçesini verdikten sonra Suriye'nin coğrafya, tarih, siyasal ve sosyal yönleriyle ilgili çok genel bilgiler vermeye gayret ettik. Daha sonra romanın tarihî seyri hakkında bilgi vererek başlamayı uygun gördük. Bir sonraki aşama olarak da Batı edebiyatında roman hakkında genel bilgiler verdikten sonra, tezimizin esas konusunu oluşturan Arap edebiyatı ve Suriye romancılığına kısa bir bakış açısı ile gelişimine değinmeye çalştık. Üçüncü bölümde Tayyib Sâlih'in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgileri sunduk. Dördüncü bölümde ise Azzam'ın“Mi'râcu'l-Mevt”adlı romanının incelemesine yer verilmiş ve çalışma bu şekilde sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of the novel in Arabic Literature started with the translations of the works of Western countries in Syria, such as in many other countries. After the first novel written in Syria in 1937, the novel has continued to be written by experiencing various developments and transformations. Memduh Azzam, who attracted attention with his first story collection published in 1987, is a writer who has made great contributions to Syrian literature with his novels that he published one after the other. In this study, the concept of novel in general and the Arabic novel are discussed, and in particular, Azzam's novel“Mi'râcu'l-Mevt”(The Rise of Death), which has an important place in Syrian literature, has been examined. In the introduction part of this study, after giving a short political history of Syria, we tried to give general information about the geography, history, political and social aspects of Syria. Then, we thought that it is appropriate to start by giving information about the historical progress of the novel. As the next step, after giving general information about the novel in Western literature, we tried to mention about the development of Arabic literature and Syrian novelism, which are the main subject of our thesis, with a brief perspective. In the third chapter, we presented general information about Tayyib Salih's life, literary personality and works. In the fourth chapter, the analysis of Azzam's novel“Mi'râcu'l-Mevt”was given and the study was concluded in this way.