Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları 4-6 yaş hikâye kitaplarının biçim, içerik ve görseller açısından incelenmesi
An examination of story books for 4-6 years old in terms of form, content and visual publications of the Presidency of Religious Affairs
- Tez No: 798650
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Diyanet İşleri Başkanlığı, Çocuk Yayınları, 4-6 Yaş, Hikâye Kitapları, Çocuk Teolojisi, Çocuk Edebiyatı, Presidency of Religious Affairs, Children's Publications, Ages 4-6, Story Books, Children's Theology, Children's Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı, devletin din ile ilgili faaliyetlerini yürütmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın birçok farklı kitleye yönelik dini yayınları bulunmaktadır. Bu yayınlardan bazıları 4-6 yaş çocukları için olan yayınlardır. Bu çalışmada, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları'nın 4- 6 yaş hikâye kitapları biçim, içerik ve görseller açısından incelenmeye çalışılmıştır. İlgili kitaplar, çocukluk dönemi gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak, çocuk edebiyatı ve çocuk teolojisi verilerinden istifade edilerek incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, ilk olarak literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme yöntemi seçilmiştir. Doküman olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları'nın yayınladığı on altı adet 4-6 yaş hikâye kitabı rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve betimsel analiz yöntemiyle incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Presidency of Religious Affairs, which is an official institution of the Republic of Turkey, carries out the religious activities of the state. The Presidency has numerous religious publications aimed at various audiences, some of which are intended for children aged 4-6 years. In this study, the 4–6-year-old story books of the Presidency of Religious Affairs Publications were examined in terms of form, content and visuals. The relevant books have been tried to be examined by taking into account the developmental characteristics of childhood period and by making use of children's literature and children's theology data. In this study, document review method, one of the qualitative research methods, was chosen as a method. As a document, sixteen story books for the ages of 4-6, published by the Presidency of Religious Affairs, were randomly selected and tried to be examined using the descriptive analysis method.