İskemik kalp hastalığı olan obez ve non-obez olgularda mean platelet volümünde akut miyokard infarktüsü tanısındaki prediktif değeri
Predictive value for the diagnosis of acute myocardic infectus in average platelet volume in obes and non-obese patients with ischemic heart disease
- Tez No: 798734
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ ÖZORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemik kalp hastalığı, akut miyokardinfarktüsü, obezite, meanplateletvolümü, vasküler risk faktörleri, Ischemic heart disease, acute myocardial infarction, obesity, mean platelet volume, vascular risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: İnme, iskemik kalp hastalıkları, kalp yetmezliği gibi vasküler olayların patogenezinde trombositler önemli rol oynamaktadır. İskemik kalp hastalıklarında ortalama trombosit hacminin“MeanPlatelet Volume (MPV)”yükseldigi bilinmektedir. Çalışmamızda İskemik kalp hastalığı olan obez ve non-obez olgularda mean platelet volümünün akut miyokardinfarktüsü tanısındaki prediktifdeğeri'ni belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalısmayayaş ortalaması 59,73 ± 14,24 olan miyorkard infarktüsü geçirmiş 170, geçirmemiş 170 olmak üzere toplam 340 kişi dâhil edilmiştir. Olguların 104 (%30,5)'ünün kadın 273 (%69,5)'ünün erkek olduğu görülmüştür. Hastalardan trombosit, MPV, total kolesterol, LDL -HDL kolesterol, açlık kan şekeri, troponin, CK-MB düzey tayini için kan alınmıştır. Ayrıca hastaların beden kitle indeksi hesaplanmış, kan basınçları ölçülerek EKG'leri çekilmiştir. Sigara alışkanlığı sorgulanmıştır. Çalışma analizler IBM SPSS 20 ve Excel 2010 versiyonu kullanılarak hazırlanmıştır. Bulgular: Hastalarımızın boy, kilo, BKİ, sistolik ve diyastolikdiastolik kan basınçları, LDL, HDL, kolestrol, glikoz, troponin, CK-MB değerleri ve MPV değişkenleri yanı sıra EKG bulguları ile normal dağılım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. MPV ile cinsiyet, yaş, diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi vasküler risk faktörleri arasında pozitif korelasyon olmadığı dikkati çekmiştir. Sonuç: İskemik kalp hastalığı olan obez ve non-obez olgularda mean platelet volümünün akut miyokard infarktüsü tanısı ile ilişkisini saptayamadık. Ancak MPV değerleri normal popülasyon ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlılık gösterdiğini belirledik.
Özet (Çeviri)
Objective: Plateletsplay an important role in the pathogenesis ofstroke, ishemicheartdisease, heartfailure. It is wellestablishedthatmeanplateletvolume (MPV) levelsrise in ishemicheartdisease. In our study, we aimed to determine the predictive value of mean platelet volume in the diagnosis of acute myocardial infarction in obese and non- obese who have ischemic heart disease. MaterialandMethods: Themeanage of 59,73± 14,24 who had myocardialinfarction of 170, whodidnthavemyocardialinfarction of 170 totaly 340 peoplewastakenintothestudy. It has beenseenthat 104 cases (30,5%) arewomen, 273 (69,5%) are men. Patients' blooddrawndetermintionfor MPV, total cholesterol, LDL-HDL cholesterol, fastingbloodglucose, troponine, CK-MB levels. Risk factorsforischemicheartdiseasessuch as age, sexuality, smoking, diabetesmellitus, hypertension, body massindex, EKG findingsdescribed. The study analyzes were prepared using IBM SPSS 20 and Excel 2010 version. Results: It has beenseenthatthere is a statistically significant difference between normal distribution and the patients' weight, BMI, systolic and diastolic blood pressure, LDL, HDL cholesterol, glucose, troponin, CK-MB values and MPV parameters and also ECG findings. It is remarked that there is no positive correlation between MVP and vascular risk factors such as gender, age, diabetes, hypertension, hyperlipidemia. Sonuç: Wecouldntdeterminetherelationshipbetweenmeanplateletvolumeandthediagnosis of acutemyocardial infarctionin obese and non-obese patients who have is chemic heartdisease. However, we found that MPV value sarestatistically significant compared with the normal population.