Yüksek intermetatarsal açısı olan halluks valgus hastalarında modifiye chevron osteotomisi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluati̇on of results of the hallux valgus pati̇ents wi̇th hi̇gh i̇ntermetatarsal angle operated by modi̇fi̇ed chevron osteotomy.
- Tez No: 798781
- Danışmanlar: UZMAN CEM DİNÇAY BÜYÜKKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Distal metatarsal osteotomi, Halluks Valgus, Modifiye chevron, Distal metatarsal osteotomy, Hallux Valgus, Modified Chevron
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
YÜKSEK İNTERMETATARSAL AÇISI OLAN HALLUKS VALGUS HASTALARINDA MODİFİYE CHEVRON OSTEOTOMİSİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Proksimal metatarsal osteotomiler intermetatarsal açısı yüksek ağır halluks valgus deformitelerinde en önemli seçenektirler. Eğer metatarsofalangeal eklemde uyumsuzluk mevcutsa yumuşak doku ameliyaları da eklenir. Bu durum plantar bacağı uzun modifiye chevronda ya geniş insizyona; ya da ikinci bir insizyona yol açabilir. Biz, çalışmamızda intermetatarsal açısı yüksek olan, 1.metatarsoküneiform hipermobilitesi ve halluks interfalangeusu olmayan halluks valgus vakalarında modifiye chevron osteotomisinin etkinliğini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem Bu çalışmada, daha önce ayak çevresinden ameliyat olmamış olanlar, 1.metatarsoküneiform eklem hipermobilitesi olmayanlar, on sekiz yaş üstünde olanlar ve ameliyat öncesi intermetatarsal açısı 11⁰'nin üstünde olanlar retrospektif olarak değerlendirildi. Ameliyat edilen 21 hastanın ortalama yaşı 47,3'tü. 21 hastanın 13'ü (%61) her iki ayağından ameliyat edildi. Dorsomedialden yapılan tek insizyonla hem yumuşak doku, hemde plantar bacağı uzun osteotomi prosedürleri uygulandı. Hastaların ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 6.hafta, 6.ay, 12. ay ve son poliklinik kontrolündeki 15⁰ açı ile çekilen ayak anterior-posterior ve tam lateral grafilerindeki halluks valgus, intermetatarsal ve distal metatarsal artiküler açıları ve klinik memnuniyeti gösteren HV-Ayak-AOFAS değerleri tespit edildi. Bulgular: Ortalama takip süresi 11 ay olarak tespit edildi. Son kontrolde ortalama halluks valgus açısının sağ tarafta 37.9⁰'den 17.2⁰'ye, sol tarafta 32.2⁰'den 11.9⁰'ye, intermetatarsal açının sağ tarafta 16⁰'den 6.6⁰'ye, sol tarafta 15.1⁰'den 6.6⁰'ye, distal metatarsal artiküler açının sağ tarafta 21.1⁰'den 11.4⁰'ye, sol tarafta 18.8⁰'den 6.4⁰'ye düştüğü tespit edildi. Sağ AOFAS – Hv ortalaması 63'ten 83.8'e, sol Hv AOFAS ise 64.3'ten 88,2'ye yükseldi. Sonuç: Hastaların son poliklinik kontrollerinde radyolojik değerlendirme kriterleri olan tüm açı değerlerindeki düzelmeler istatistiksel olarak anlamlı olarak tespit edildi. Klinik memnuniyeti gösteren AOFAS skalaları 'iyi' olarak belirlendi. Yumuşak doku girişimi sonucu eklem uyumsuzluğu sorunu ortadan kaldırıldı. Bu sonuçlar bize, 1.metatarsofalangeal hipermobilite ve halluks interfalangeusu olmayan, daha önce ayak çevresinden cerrahi geçirmemiş, 18 yaş üstü yüksek intermetatarsal açısı olan halluks valgus vakalarında plantar bacağı uzun modifiye chevron osteotomisinin iyi bir seçenek olduğunu düşündermektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF RESULTS OF THE HALLUX VALGUS PATİENTS WİTH HİGH İNTERMETATARSAL ANGLE OPERATED BY MODİFİED CHEVRON OSTEOTOMY. ABSTRACT Purpose: Proksimal metatarsal osteotomies are the most important choices for the hallux valgus deformities with severe intermetatarsal angle. If incongruency exist in metatarsofalangeal joint, soft tissue procedures can be added. This procedure may cause extended single or second incision while doing modified chevron osteotomy with long plantar osteotomy. İn our study, we evaluated effectiveness of modified chevron osteotomy in halluks valgus cases with severe intermetatarsal angle; excluding 1.metatarsocuneiform hipermobility and hallux interfalangeus. Materials and Methods: The patients with intermetatarsal angle greater then 11⁰ who did not have 1.metatarsocuneiform hipermobility, older then 18 years old, did not have any operation for foot before were evluated retrospectively in this study. Mean age of the patients was 47,3. Thirteen(%61) patients were operated bilaterally. By means of dorsomedial single incision, we released soft tissue and osteotomy procedures. Hallux valgus, intermetatarsal and distal metatarsal angular angles measured from the 15⁰ angular anterior-posterior and lateral radiograps; before operation, after 6 week, 6 months, 12 months and last controls. Clinical satisfaction analyzes were calculated by HV-Foot-AOFAS. Findings: Mean follow-up period was 11 months. At last control, mean hallux valgus angle changed from 37.9⁰ to 17.2⁰ at right side, 32.2⁰ to 11.9⁰ at left side; mean intermetatarsal angle changed from 16⁰ to 6.6⁰ at right side, 15.1⁰ to 6.6⁰ at left side; mean distal metatarsal angle changed from 21.1⁰ to 11.4⁰ at right side, 18.8⁰ to 6.4⁰ at left side. Mean HV-AOFAS increased from 63 to 83.8 at right side, 64.3 to 88.2 at left side. Results: The last control radiographs proved that angular measurement improvements are meaningful statistically. Clinical satisfaction analyzes AOFAS determined as 'good'. Soft tissue procedures overcame incongruency. As a result, we think that modified chevron osteotomy is a good choice for the hallux valgus patients with severe intermetatrsal angle, who did not experienced operation for foot, older than 18 years-old and who did not have halluks interfalangeus and 1.metatarsocuneiform hipermobility.